Mobile Wacky Winter Special
De winter is overduidelijk in het land en dat hebben we geweten. Gure, lange en vooral donkere dagen zijn ons deel en daarom dachten we door middel van een Mobile Wacky Winter Special wat kleur te scheppen. We zochten vier games uit met totaal verschillende concepten die gemeen hebben dat ze snel op te pikken (en weg te leggen) zijn, maar vooral erg vrolijk en ontspannend werken.
Slash Monsters |
We beginnen dicht bij huis, want Slash Monsters wordt uitgegeven en is gemaakt door – jawel – Belgen. Nu kan je ons bij 4Gamers dikwijls kwijlend over een Triple-A blockbuster terug vinden, wat niet wil zeggen dat we vies zijn van wat eenvoudiger vermaak van tijd tot tijd. Slash Monsters kan voor vijf of vijftig minuten gespeeld worden, het is maar waar je zin in hebt. Een korte treinrit of een half uurtje wachtzaal, het kan allemaal.
Wie vertrouwd is met het super populaire spel Fruit Ninja hoeven we het concept niet meer uit te leggen. Voor die overige twaalf man en een paardenkop toch een kleine poging. Verspreid over zes werelden zijn er 36 speelvelden om doorheen te spelen waarbij in toenemende moeilijkheidsgraad monsters van links en rechts opduiken die je met een goed geplaatste veeg letterlijk een kopje kleiner moet maken. De makkelijkste zijn er meteen aan voor de moeite, maar er zitten er ook bij die zich na één aanval vermenigvuldigen of complexere bewegingen nodig hebben om geëlimineerd te kunnen worden.
Blijft het in het begin nog bij een paar exemplaren, merk je al snel dat het tempo waarop de monstertjes verschijnen danig de hoogte ingaat. Tegelijkertijd kan je op die manier langere combo’s aan elkaar rijgen, waarbij je de in-game munteenheid (parels) verzamelt en achievements vrijspeelt. Aangezien Slash Monsters een gratis spel is, kunnen mensen met weinig geduld of hand-oogcoördinatie met echte euro’s extra setjes parels kopen naargelang de hoeveelheid geld je wilt uitgeven.
Slash Monsters ziet er leuk uit met grappig uitziende vijanden en kleurrijke achtergronden. De opzwepende muziek in combinatie met de steeds snellere gameplay werkt verslavend genoeg om je een tijdje in de ban te houden en je aan je high score te doen werken. Geld uitgeven is niet verplicht en een minimum aan plezier is gegarandeerd. Veel meer kunnen we eigenlijk al niet vragen van een gratis game als deze.
Support je “lokale” Belgische ontwikkelaars en haal Slash Monsters via deze weg binnen.
66/100 |
Nutty Fluffies |
Op het palmares van het door Ubisoft gesubsidieerde Redlynx Studios staan wat je gerust al enkele serieuze hits mag noemen. Draw Race 2, MotoHeroz en Trials Evolution hebben hun sporen verdiend en zijn een voorbode van het originele spelconcept dat je met Nutty Fluffies te wachten staat. Schijn bedriegt in dit geval, want achter het super simpele “breng een achtbaan vol knuffelbeesten van punt A naar B” gaat een verraderlijk moeilijk spel schuil.
Nutty Fluffies is een op (gesimuleerde) zwaartekracht gebaseerde puzzel game waarbij de enige controle die je hebt het laten versnellen of afremmen van de wagentjes op een achtbaan is. Natuurlijk gaat het hier niet over de Boomstammetjes in Plopsaland, maar wel over compleet geschifte en levensgevaarlijke experimentele rollercoasters waar geen zinnig mens met stokken in te krijgen zou zijn. Zo ook niet in deze game, want alle passagiers zijn knuffelbeesten uit de omringende kermiskramen die na sluitingsuur ook hun verzetje willen. Waarom ook niet.
De zwaartekracht maakt het je leven continu zuur en zorgt ervoor dat je elke attractie minutieus moet leren kennen. Verre sprongen, steile hellingen en plotselinge loopings staan elk moment die schattige knuffels naar het leven. Verlies je er teveel, of crash je het ganse treintje, is het Game Over. Slaag je er toch in het eindstation te bereiken, word je afgerekend op hoeveel hartjes je onderweg wist te verzamelen. Deze worden op hun beurt verrekend tot keiharde in-game valuta. Broodnodig om verdere levels te unlocken, powerups te kopen zoals magneten en jet-packs die tijdelijk het traject kunnen vergemakkelijken, of eerder nuttig zijn om schijnbaar onbereikbare harten toch te bereiken. Daarnaast kan je ook centen aan nieuwe passagiers besteden met eigen speciale krachten (zo zijn katten nuttig tijdens afdalingen en honden tijdens verre sprongen). Zorg er dan wel voor dat je het einde van de baan bereikt want anders ben je je bestede geld kwijt.
Nutty Fluffies heeft een originele insteek en zit erg komisch in elkaar. Het is moeilijk om niet te lachen bij een onvermijdelijk ongeluk vol schreeuwende pluche beesten. Gelukkig is de game grafisch aantrekkelijk genoeg om de uitdrukkelijk aanwezige leercurve aangenaam genoeg te maken en nieuwe spelers voor zich te winnen. We konden ons echter niet van de indruk ontdoen dat alles in de game in het teken staat van de virtuele geldstukken. Nieuwe levels, upgrades en beesten, alles kost geld en dat spaar je maar met veel moeite bij elkaar door steeds reeds beschikbare levels opnieuw te spelen. Het is dat of de portefeuille trekken.
Rollercoaster tycoon in spé? Hier vind je Nutty Fluffies en kan je alvast oefenen (0,89 €).
69/100 |
Super Snack Time |
Onze volgende game in het lijstje is gratis en minstens even kleurrijk als zijn voorganger. In Super Snack Time speel je als Hoggy, die zijn planeet het doelwit van een buitenaardse invasie ziet. Jammer genoeg voor de met de deur in huis vallende Gobblens, blijken deze niet zo aardige aliens toch één goede eigenschap te hebben: een lekker hoge voedingswaarde. Net die makkelijke verteerbaarheid zou dus wel eens hun ondergang kunnen zijn.
Met behulp van een grote katapult die je Angry Birds-gewijs met de vinger aanspant en richt, stuur je Hoggy op de Gobblens af. Daarbij is het doel om te vermijden dat ook maar één enkele van die snoodaards het speelveld verlaat. Slagen er toch tot maximaal drie in om aan je scherpe oog te ontsnappen, is het game over, tenzij je zo slim was om een “Revive” power-up aan te schaffen die je meteen weer in het spel terug brengt. In totaal zijn er vijf compleet verschillend uitziende werelden, met elk twee zones. Iedere zone heeft op zijn beurt zes uitdagende levels, waarbij sommige je een maximum aantal schoten opleggen en andere je een tijdslimiet opleggen. Slotsom: a shitload of Gobblens. Genoeg om een indigestie op te lopen.
Naast de gevarieerde levels komen ook de Gobblens in alle soorten en maten. De eenvoudigste zijn met één welgemikt schot uit te schakelen, maar er zijn ook gepantserde, ontploffende, verdwijnende, gasvormige of gewoon super snelle Gobblens die je pad kruisen. Komen ze in het begin nog in eenvoudige formaties voorbijgevlogen, wordt het al snel een soort puzzelen van hoe ze je het beste en snelste uitschakelt met behulp van combo’s en kettingreacties. Gelukkig kan je centen sparen (en kopen als het je niet snel genoeg gaat) die je kan uitgeven aan nuttige powerups en toffe outfits. Vooral die upgrades komen handig van pas om de moeilijke levels door te geraken.
Super Snack Time is heel mooi vormgegeven met veel aandacht voor de schattige personages. Daarnaast zit de game vol met allerhande grappige verwijzingen en is er erg veel om te verzamelen en bij elkaar te sparen. De in-game transacties zijn aan de dure kant maar zeker niet noodzakelijk om lange tijd zoet te zijn met deze titel.
Pretentieloos plezier voor geen geld, waarop wacht je nog om Super Snack Time hier te downloaden.
75/100 |
Word Wonders: The Tower of Babel |
De hekkensluiter van deze special pakt het helemaal anders aan dan de vorige games. Geen ingenieuze aanraakbesturing of fysicawetten deze keer. Cerebrale stimulans is wat deze game drijft. Als variant op het welbekende Scrabble in combinatie met RPG-elementen is dit een woordspelletje dat weinig gelijken kent. Voor de prijs hoef je het alvast niet te laten (gratis), nu nog kijken of het meer leuk dan leerstof is.
In Word Wonders start je onderaan de zogenaamde Toren van Babel en werk je jezelf één spelbord per keer naar omhoog. Wat begint als een paar makkelijke rondjes woordjes vormen, waarbij de levensmeter van je tegenstander afneemt naarmate je langere en strategisch beter geplaatste woorden neerlegt op basis van de aanvallende eigenschappen van je eigen zeven letters, neemt al snel de vorm aan van ingenieuze turn-based gevechten waar toverspreuken en vervloekingen in het rond vliegen.
Elk nieuw level komt met een nieuwe krachtigere vijand die meer dan enkele slimme woordkeuzes nodig heeft om het onderspit te delven. Gelukkig valt er goud te verdienen – en jawel, ook hier in-game te kopen - door slim en goed te spelen, zowel tijdens als na elk potje. Met je verdiende centen kan je je personage upgraden met allerhande spreuken, magische zalfjes en speciale lettertegels. Naast verzamelen moet je ook nog eens de meeste brouwsels zelf in elkaar draaien, wat enkel lukt met de juiste ingrediënten. Het speelbord zelf bevat ook verschillende iconen die de uitkomst van het “gevecht” danig kunnen beïnvloeden. Letters wisselen, extra klinkers, meer gezondheid en goud, je komt het allemaal en nog veel meer tegen. Slim spelen en voordeel halen uit magische tegels met de juiste attributen is de sleutel tot succes in dit spel.
Word Wonders doet geen beroep op één of andere gimmick of schattige personages. De levels zijn kleurrijk en verzorgd, doch vooral statisch. Dit spel moet het dan ook niet hebben van visuele opsmuk of speciale effecten en leunt op sterke woordgerelateerde gameplay met intelligente en diepgaande spelelementen geleend uit de RPG wereld. Goede kennis van de Engelse taal is een pluspunt maar je geraakt al een heel eind door slim te upgraden en strategisch te spelen.
Talenknobbels kunnen zich hier aanmelden voor deze uiterst gelaagde en uitdagende woordgame.
74/100 |