De weg naar Assassin's Creed III
Sinds enkele dagen zijn velen van ons in de ban van Assassin's Creed III. Uiteraard wisten we al dat de game er zat aan te komen en ook van een onthulling wisten we dat die naderde, maar inmiddels lijkt het hek van de dam. De eerste beelden lekten en niet veel later kwam Ubisoft zelf op de proppen met de officiële boxart. Er was geen twijfel meer mogelijk: Assassin's Creed III brengt ons naar de Amerikaanse Revolutie.
Intussen zijn nog meer beelden en pakketjes informatie gelekt, maar de onthullingstrailer van Ubisoft lijkt vooralsnog veilig. Fans zitten dus vol spanning uit te kijken naar die eerste bewegende beelden, maar alvorens het zo ver is, blikken we graag nog eens terug op de weg die Assassin's Creed III heeft afgelegd, van de eerste geruchten, over de vele speculaties en officiële bevestiging, tot de lekken van de afgelopen dagen.
Assassin's Creed III in het nieuws
Speculaties over locaties
Assassin's Creed III in het nieuws
Ubisoft heeft er nooit echt een punt van gemaakt om de ontwikkeling van Assassin's Creed III te ontkennen. Integendeel, zelfs. Wel was men uiterst karig met informatie en tot voor kort was er dan ook amper iets concreets over de game bekend. Wel waren er een hoop geruchten en speculaties, al dan niet gevoed door Ubisoft zelf, maar anonieme bronnen zijn natuurlijk moeilijk te controleren en dus bleef het lange tijd bij niet meer dan dat: geruchten en speculaties. Nu echter blijkt dat sommige geruchten van toen wel erg dicht bij de waarheid kwamen.
Assassin's Creed III tijdens Tweede Wereldoorlog?
Oktober 2009 - Een van de eerste keren dat Assassin's Creed III echt vermeld werd, was in oktober 2009, niet lang voor de release van Assassin's Creed II. Op dat moment leek er van Brotherhood en Revelations nog geen sprake, dus alle vragen over een eventueel vervolg hadden het over Assassin's Creed III. Tijdens een interview vertelde producer Sébastien Puel dat een derde game perfect zou kunnen plaatsvinden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bovendien zou het hoofdpersonage best een vrouw kunnen zijn, iets waar het team al over heeft zitten nadenken. Aangezien de mannen destijds aan het front zaten, waren het vooral vrouwen die thuis de economie op orde hielden. Bijgevolg zou een vrouwelijk personage in die setting niet onlogisch zijn.
Creative director Patrice Fortier voegde daaraan toe dat dat net het leuke is van Assassin's Creed, namelijk het feit dat men de reeks kan blijven uitbreiden. "Ik word vaak gevraagd of we nog een derde game maken na Assassin's Creed II... Ik bedoel, we kunnen 35 van deze maken." Sindsdien was dus al duidelijk dat de Assassin's Creed-reeks veel potentieel had en een lang leven beschoren was.
Ubisoft kent setting Assassin's Creed III
Oktober 2009 - Opnieuw oktober 2009, de maand voor de release van Assassin's Creed II. Yannis Mallat, CEO van Ubisoft Montreal, laat weten dat men heeft beslist in welke tijdsperiode en setting Assassin's Creed III zich zal afspelen. Uiteraard hield hij de lippen verder stevig op elkaar. Wel vertelde hij dat het opnieuw een "interessante periode" zou zijn, zoals we wel konden verwachten aangezien ook de andere games zich tijdens niet onbelangrijke momenten in de geschiedenis afspelen.
Dit bericht is interessant om op terug te blikken, wetende wat we nu weten. Ubisoft is inmiddels namelijk al ruim 3 jaar bezig met de ontwikkeling van Assassin's Creed III, maar destijds had het grote publiek nog geen weet van Brotherhood en Revelations. De vraag is dus of Mallat het destijds had over Assassin's Creed III zoals we de game nu kennen, of eerder over Brotherhood of zelfs Revelations. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Ubisoft op dat moment nog niet had beslist om eerst Brotherhood en Revelations te maken en bovendien spelen die games zich in dezelfde tijdsperiode af. Een echt nieuwe setting zou het dus niet zijn in dat geval. Het ziet er dan ook naar uit dat men effectief op dat moment al, 3 jaar geleden, wist waar men heen wilde met Assassin's Creed III.
Assassin's Creed III tijdens middeleeuwen of in Japan?
Oktober 2009 - Blijkbaar was oktober 2009 het moment bij uitstek om het over mogelijke locaties voor Assassin's Creed III te hebben. Zo liet Philippe Bergeron van Ubisoft weten dat er op dat moment nog gezocht werd naar mogelijke locaties. Een van de mogelijkheden was blijkbaar het middeleeuwse Europa, maar ook het feodale Japan werd overwogen omdat het een geweldige culturele ervaring zou kunnen bieden en bovendien lag die setting erg goed bij de fans.
Vreemd genoeg had CEO Yannis Mallat op dat moment dus al laten weten dat men al beslist had waar Assassin's Creed III zich zou afspelen. Spreken de heren van Ubisoft elkaar dan tegen? Waarschijnlijk niet. De verschillende verklaringen komen namelijk voort uit verscheidene interviews en soms is het nogal onduidelijk wanneer die precies werden afgenomen. Naar alle waarschijnlijkheid werden bepaalde interviews afgenomen toen er nog geen beslissing was gevallen, terwijl de verklaring van Mallat kwam op het moment dat de setting duidelijk was.
Assassin's Creed III in 2010-2011?
13 januari 2010 - In een financieel rapport van Ubisoft werd een nieuwe Assassin's Creed-game aangekondigd voor het fiscale jaar van 2011. Een derde game zou dus naar alle waarschijnlijk het levenslicht zien in de laatste maanden van 2010 of de eerste maanden van 2011. Ubisoft bevestigde op dat moment dat het niet zou gaan om DLC voor Assassin's Creed II, wat de meesten deed vermoeden dat het om Assassin's Creed III ging. De snelle release van een derde game, ongeveer een jaar na het tweede deel, zorgde wel voor de nodige gefronste wenkbrauwen, maar intussen weten we natuurlijk dat Ubisoft op dat moment al lang de beslissing had genomen om eerst Brotherhood (en misschien ook Revelations) uit te brengen, terwijl een andere team in het geheim werkte aan Assassin's Creed III.
Assassin's Creed III = Assassin's Creed: Brotherhood?
4 mei 2010 - Ongeveer 6 weken voor de E3-beurs van 2010 werd er op de Facebook-pagina van Assassin's Creed gehint naar een onthulling. Uiteraard ging het om de nieuwe game die in januari werd aangekondigd, maar op dat moment was het nog onzeker of het nu om een soort spin-off ging, dan wel om een compleet nieuw deel. Op dat moment was wel al bevestigd dat de game het verhaal van Ezio zou verderzetten en dat er voor het eerst een multiplayer zou aanwezig zijn.
Voorts deed de registratie van een domeinnaam al vermoeden dat de titel Assassin's Creed: Brotherhood zou zijn, hetgeen een indicatie was voor het feit dat het niet echt om Assassin's Creed III ging. De beschrijving op de Facebook-pagina hintte ook al naar het creëren van een nieuw Brotherhood, waardoor de geruchten alleen maar kracht werden bijgezet. Die geruchten bleken later ook te kloppen en toen werd het 100% zeker dat Assassin's Creed III nog wat langer op zich zou laten wachten.
Assassin's Creed III: nieuwe setting, nieuwe held
9 juli 2010 - Assassin's Creed: Brotherhood ging verder met het verhaal van Ezio en als dusdanig werd het niet als Assassin's Creed III bestempeld. Toen men associate producer Jean-Francois Boivin vroeg of we een nieuwe setting mochten verwachten in de volgende "genummerde" Assassin's Creed-game, antwoordde deze bevestigend. "Nieuwe setting, nieuwe held," klonk het. Verdere informatie werd uiteraard niet gegeven, maar Boivin verzekerde ons wel dat men wist wat men aan het doen was. "We hebben al lange tijd een plan voor waar deze franchise naartoe gaat."
Hier blijkt opnieuw dat Ubisoft al een goed beeld had van wat men met de reeks wilde doen, al is het wel de vraag of Assassin's Creed: Revelations op dit moment al op de planning stond. Ubisoft had immers laten weten dat de reeks een jaartje zou rusten na Brotherhood, maar desondanks verscheen in 2011 Revelations. Het zou dus goed kunnen dat Assassin's Creed: Brotherhood en Assassin's Creed III op de planning stonden en dat Revelations daar pas later nog is tussen gekomen. De redenen daarvoor kunnen divers zijn.
Mogelijk voelde men in de loop van de ontwikkeling van Brotherhood dat er nog ruimte was voor meer en dan besloot men om het einde van Ezio in een nieuwe game te verwerken. Op die manier werd de leegte tussen Brotherhood en het derde deel meteen ook opgevuld. Het is evenwel interessant om te weten dat Ubisoft pas redelijk laat in het proces besloot om Revelations te gaan maken. Het ziet er dan naar uit dat Assassin's Creed III eerder op de planning stond dan Assassin's Creed: Revelations.
Nieuwe Assassin's Creed in 2011
15 november 2010 - Assassin's Creed: Brotherhood wordt op de wereld losgelaten en Yves Guillemot, grote baas van Ubisoft, vertelt dat er in 2011 toch iets zal gelanceerd worden rond Assassin's Creed. Meer wilde en kon de man uiteraard niet zeggen, maar door deze bevestiging lijkt het opnieuw redelijk te veronderstellen dat men pas betrekkelijk laat het plan opvatte om na Brotherhood nog Revelations te brengen. Een half jaar eerder immers werd nog gezegd dat er in 2011 geen nieuwe game in de reeks zou komen. Op het moment van de uitspraak van Guillemot wist men uiteraard nog niet wat te verwachten. Het kon eenders wat zijn, van een spin-off tot Assassin's Creed III.
Ubisoft vraagt mening van fans
4 december 2010 - Een nieuwe Assassin's Creed was inmiddels al bevestigd voor 2011, maar het was nog onduidelijk om wat voor een game het precies ging. Toen een vragenlijst van Ubisoft opdook over de volgende Assassin's Creed-titel, dachten velen dat fans werd gevraagd wat ze in Assassin's Creed III wilden zien. Uiteraard weten we inmiddels dat die volgende game Revelations was en uiteindelijk bleken een hoop elementen van de vragenlijst ook effectief in de game te zitten, zoals het maken en gebruiken van bommen bijvoorbeeld.
Hier kunnen we ons wel de vraag stellen wat de rol van de vragenlijst in kwestie precies was. Op dat moment is men immers minder dan een jaar verwijderd van de release van Revelations en de vragenlijst leek dan ook eerder uit te gaan van ideeën die Ubisoft zelf al had voor de game. Fans zouden dan eerder gewoon hebben mogen aangeven waarop Ubisoft zou focussen en welke elementen men achterwege zou laten. Een andere mogelijkheid is dat de keuzes al lang gemaakt waren en dat fans de indruk werd gegeven dat ze zeggenschap kregen over wat er in de nieuwe game zou verschijnen.
In dit opzicht is het leuk om op te merken dat ook voor de setting van Assassin's Creed III later een bevraging werd georganiseerd door Ubisoft. Zoals uit ons overzicht blijkt, echter, zou die setting al hebben vastgelegen van in oktober 2009. Het lijkt dan ook vreemd om fans nog de keuze te geven tussen een Amerikaanse en Japanse setting, terwijl de keuze voor de Amerikaanse setting op dat moment al een tijdje gemaakt is. Of kijkt Ubisoft misschien al voorbij Assassin's Creed III?
Assassin's Creed: Revelations bevestigd
29 april 2011 - In 2011 zouden we dus een nieuwe Assassin's Creed-game mogen verwachten en op 29 april werd die onthuld, zij het via een gelekte teaser. Al snel echter volgde de bevestiging van Ubisoft en dus was Assassin's Creed: Revelations een feit. De game zou de verhaallijn van Ezio afronden en op Assassin's Creed III werd het dus nog wat langer wachten.
Nieuwe hoofdrolspeler Assassin's Creed III opnieuw bevestigd
12 mei 2011 - Alexandre Amancio, creative director van Assassin's Creed: Revelations, bevestigde dat Revelations de verhalen van Altaïr en Ezio zou afronden en daardoor werd meteen ook duidelijk dat er plaats werd gemaakt voor een nieuwe hoofdrolspeler in Assassin's Creed III. Eigenlijk was dat al een klein jaar bekend, maar een extra bevestiging kan natuurlijk nooit kwaad.
Assassin's Creed voor Wii U speelt zich af na Revelations
18 juli 2011 - Nintendo had inmiddels de Wii U onthuld en Ubisoft bevestigde dat de console een Assassin's Creed-game mocht verwachhten. Yves Guillemot, CEO van Ubisoft, wilde niet veel over de game kwijt, maar kon wel zeggen dat het spel zich na Revelations zou afspelen. Op dat moment werd de link gelegd met Assassin's Creed III, maar een bevestiging daarvan bleef uiteraard uit. Intussen lijkt het erg waarschijnlijk dat het effectief om het derde deel gaat, al is dat derde deel momenteel officieel enkel bevestigd voor pc, PS3 en Xbox 360.
Het is dus nog onduidelijk of ook de Wii U Assassin's Creed III voorgeschoteld zal krijgen. Het kan net zo goed om een spin-off gaan die zich na Revelations afspeelt of een speciale versie van Assassin's Creed III die op enkele belangrijke punten verschilt van de andere versies. Wat dat betreft, zullen we nog even geduld moeten oefenen om een antwoord te krijgen op onze vragen.
Artwork Assassin's Creed in Amerikaanse setting
2 september 2011 - In een dev diary van Ubisoft over het maken van de Assassin's Creed-encyclopedie zien we op de achtergrond wat artwork aan de muur hangen. Niets speciaals, zou je denken, ware het niet dat de afbeelding een Assassin lijkt te tonen in een Amerikaanse, historische setting. Omdat een Amerikaanse setting in de vorm van de Amerikaanse Revolutie of de Amerikaanse Burgeroorlog al meermaals was opgedoken in theorieën en geruchten, werd dit als een erg sterke indicatie beschouwd van het feit dat Assassin's Creed III zich effectief in die setting zou afspelen.
De enige vraag die dan nog restte, was waarom het stukje artwork zo duidelijk in beeld werd gebracht. Was men zich er wel van bewust? Misschien niet, misschien was het per ongeluk en gaf men op die manier ongewild belangrijke informatie weg. Een andere mogelijkheid is dat men goed genoeg wist dat het artwork in beeld kwam, maar dat de afbeelding in kwestie niets of weinig met Assassin's Creed III te maken had en dus zag men er geen problemen in. Nog een optie is natuurlijk dat men de speculaties nog wat wilde aanzwengelen, hetgeen hen alvast goed lukte.
Voor de volledigheid moet wel nog worden gezegd dat Ubisoft uiteindelijk heeft gereageerd op de vele speculaties op basis van het bewuste stukje artwork. De afbeelding zou een zogenaamde "Carte Blanche" betreffen, wat een term is voor artwork van mensen buiten de studio. Zij konden een eigen Assassin-creatie maken en naar Ubisoft opsturen. Of dat effectief ook het geval is geweest, weten we natuurlijk niet. Misschien probeerde Ubisoft de blunder te verdoezelen alsof er niets aan de hand was.
Anderzijds is het wel zo dat de afbeelding aardig verschilt van het artwork dat recent werd vrijgegeven, dus de kans is reëel dat het artwork uit de video afkomstig is van iemand die niets met Assassin's Creed III te maken had. Feit blijft evenwel dat speculaties omtrent de mogelijke setting zich voortaan vooral zouden focussen op de Amerikaanse Revolutie.
Bron bevestigt Amerikaanse Revolutie als setting
28 januari 2012 - Een bron dichtbij het project zou hebben bevestigd dat Assassin's Creed III zich in het Amerika van de 18de eeuw zou afspelen, tijdens de Amerikaanse Revolutie. Tevens zou de game, die op dat moment eigenlijk nog niet officieel is aangekondigd of bevestigd, nog voor het einde van maart worden onthuld. De bron werd destijds als redelijk betrouwbaar ervaren en inmiddels blijkt de informatie in kwestie ook effectief te kloppen.
Assassin's Creed III verschijnt op 30 oktober 2012
15 februari 2012 - Tijdens een gesprek met investeerders vertelde Yves Guillemot, de grote baas van Ubisoft, dat Assassin's Creed III op 30 oktober zou verschijnen. Voor het eerst werd met zoveel woorden gezegd dat de game er zat aan te komen en dat we hem dit jaar nog in de winkelrekken zouden terugvinden. Wat voorheen nog werd aangenomen als een onbevestigd maar desondanks vaststaand feit, werd nu werkelijkheid: Assassin's Creed III komt eraan. Enige kanttekening die hierbij gemaakt kan worden, is dat het mogelijk om de Amerikaanse releasedatum gaat. De Europese zou mogelijk voor 2 november zijn, maar dat zijn slechts speculaties.
Lekken, bevestiging en eerste beelden
Maart 2012 - Sinds enkele dagen zijn velen van ons in de ban van Assassin's Creed III. Het begon met een foto van een medewerker van winkelketen Best Buy. Daarop was wat promotiemateriaal te zien van wat sterk op Assassin's Creed III leek. Dezelfde dag verscheen bij Game Informer een kleine banner die naar de game leek te verwijzen. Een lek en een klein foutje dus, maar al snel werden de beelden online verspreid en het leek vrijwel meteen duidelijk dat het niet om vervalsingen ging. De afbeeldingen suggereerden dan ook wat al langer werd vermoed: de setting van Assassin's Creed III tijdens de Amerikaanse Revolutie.
Na het vroegtijdig lekken van de beelden besloot Ubisoft het lot in eigen handen te nemen. De boxart van Assassin's Creed III werd officieel de wereld ingestuurd, samen met de aankondiging dat het spel op 5 maart in al zijn glorie zou getoond worden. Intussen pakte ook Game Informer uit met de eerste exclusieve informatie, zoals de definitieve bevestiging van de setting en wat stukjes artwork.
Deze informatie en beelden van Game Informer maken deel uit van een exclusieve scoop en de kans is niet onbestaande dat Ubisoft toestemming heeft gegeven om die zaken reeds online te publiceren. Inmiddels zijn echter ook al screenshots opgedoken, evenals beelden van de vele bladzijden die Game Informer aan de game besteedt. Hier gaat het dan weer wel om vroegtijdige lekken.
Speculaties over locaties
Inmiddels is duidelijk dat Assassin's Creed III zich tijdens de Amerikaans Revolutie zal afspelen, of toch tenminste voor een groot deel. De mogelijkheid bestaat immers dat nog andere periodes uit de wereldgeschiedenis de achtergrond vormen voor een deel van de game, al zijn daar voorlopig amper indicaties voor. Desondanks loont het wel de moeite om enkele theorieën over mogelijke settings op een rijtje te zetten. Bij dit onderdeel willen we wel uitdrukkelijk waarschuwen voor spoilers, aangezien elementen uit voorgaande games worden aangehaald.
Het actuele verhaal: Upstate New York
De Assassin's Creed-games worden niet enkel in "het verleden" gespeeld, aangezien het ook en zelfs vooral draait om wat Desmond in "het heden" doet. Hij zit namelijk verwikkeld in een mysterieus verhaal waarin het einde van de wereld in 2012 wordt voorspeld. In de loop van de verschillende games wordt het personage van Desmond meer en meer uitgewerkt, waarbij men in Revelations een hoop extra achtergrondinformatie over zijn leven bracht. Meer dan dat is het evenwel niet, achtergrondinformatie, want het actuele verhaal van Desmond gaat natuurlijk voort in het heden en in de echte wereld, niet in het verleden en de virtuele wereld van de Animus. De vraag is dan ook wat er gebeurt met Desmond en zijn gezelschap na de gebeurtenissen van Revelations.
Wie aandachtig kijkt en luistert en niet vies is van wat extra moeite, kan enkele puzzelstukjes samenleggen. In de officiële Assassin's Creed-encyclopedie wordt vermeld hoe Desmond en zijn gezelschap (waaronder zijn vader) naar New York moeten reizen om daar nieuwe identiteiten aan te nemen en te zoeken naar iets wat wel of niet een nieuwe Piece of Eden zou kunnen zijn. Zowel uit de encyclopedie als uit een dialoog in het spel blijkt dat men naar het einde toe in de staat New York is beland, maar die staat is enorm groot en dus is het de vraag waar ze zich precies bevinden en waarom net op die locatie. Bepaalde hints suggereren Upstate New York, het noordelijke deel van de staat:
-
Upstate New York valt redelijk goed te herkennen aan zijn groene omgevingen, hetgeen precies is wat we kort te zien krijgen aan het einde van Revelations.
- In The Da Vinci Disappearance, een stukje DLC dat voor Brotherhood verscheen, vermeldt Da Vinci enkele mysterieuze getallen. Volgens hem betekenen ze niets, maar al snel bleek het om coördinaten te gaan. Toevallig of niet, maar ze verwijzen naar plaatsen in Upstate New York. Meer nog: ze verwijzen naar Turin, een klein stadje dat ten noorden van Rome, een ander stadje, ligt. Geheel toevallig (of niet) ligt ook Florence in de buurt. Drie plaatsen dus die qua naam perfect in het plaatje van Assassin's Creed passen en wanneer je ze op een kaart met elkaar gaat verbinden, krijg je nog eens een zogenaamde Pythagoriaanse driehoek, wat een gelijkbenige en aldus "perfecte" driehoek inhoudt. Toeval? De hint van de coördinaten lijkt hoe dan ook te suggereren dat de plaats in kwestie erg belangrijk is.
- Verdere indicaties voor het feit dat er een belangrijke rol is weggelegd voor een bepaalde plaats in Upstate New York vinden we in een van de laatste scènes van Revelations. Daarin komt een van "the First People" aan het woord en vertelt hij hoe zijn beschaving er lang geleden niet in slaagde om een catastrofe te voorkomen. Hij vertelt over hoe zijn volk probeerde om informatie te verstoppen, zodat eenzelfde scenario zou kunnen worden voorkomen in de toekomst. Deze informatie zou zijn opgeborgen in ondergrondse kluizen. Wanneer hij dit vertelt, krijgen we een futuristische projectie te zien van een wereldbol. Er wordt ingezoomd op, juist ja, Upstate New York. Hier zou zich een grote en belangrijke (hoofd)stad van de First People hebben bevonden. Desmond wordt opgedragen zich naar die plek te begeven, "the place where we labored… labored and lost."
Er zijn dus genoeg indicaties die suggereren dat Upstate New York een erg belangrijk gebied is en de laatste scène van Revelations doet vermoeden dat Desmond en zijn gezelschap er reeds gearriveerd zijn. Ze gaan er zo goed als zeker op zoek naar sporen van de First People. Natuurlijk is het nog de vraag hoeveel tijd je in het spel zal doorbrengen in het hedendaagse Upstate New York. Het kan immers goed zijn dat je al snel een grot induikt om uit te komen in een geheim gangenstelsel waar alles er, ondanks zijn ouderdom, enorm futuristisch uitziet.
Wat dat betreft, is het dus nog wat afwachten geblazen. Een voordeel dat de staat New York als setting wel heeft, is het feit dat het op Amerikaanse bodem is, waar ook een groot deel van het historische deel van Assassin's Creed III zich zal afspelen. Het is dan goed mogelijk dat het heden en verleden een wisselwerking hebben, ook al is het strikt genomen niet noodzakelijk dat men zich geografisch op dezelfde plaats bevindt als het verleden dat men opnieuw beleeft.
De Amerikaanse Revolutie
Upstate New York zal meer dan waarschijnlijk de actuele locatie zijn waar Assassin's Creed III zich afspeelt, maar natuurlijk is er ook het historische luik, waar we vermoedelijk het grootste deel van de game zullen doorbrengen. Intussen is het reeds duidelijk dat het spel ons alvast naar de periode van de Amerikaanse Onafhankelijksstrijd zal brengen, maar vreemd genoeg waren en zijn daarvoor erg weinig indicaties te vinden in de vorige Assassin's Creed-games, terwijl we ook van bestaande documenten zoals de encyclopedie niet veel wijzer worden. Voor Upstate New York als actuele setting mag er dan wel een hoop aannemelijk bewijs zijn, dat betekent daarom niet dat ook de historische setting zich op Amerikaanse bodem moet afspelen.
Eigenlijk komen de enige indicaties die we hebben richting de Amerikaanse Revolutie als setting voort uit geruchten. Ze deden al lange tijd de ronde en met de tijd werd het aannemelijker en aannemelijker, tot het uiteindelijk werd bevestigd en er zekerheid kwam, want tot voor kort waren het eigenlijk niet meer dan hardnekkige geruchten. Wanneer we terugblikken op die vele geruchten, wetende wat we nu weten, springt er echter één bron uit.
Eind november vertelde een anonieme bron website Kotaku dat hij Assassin's Creed III reeds enkele maanden eerder had gezien via Ubisoft. Hij vertelde over de Amerikaanse Revolutie van de 18de eeuw als setting en beschreef een "half-American/half-Native American", informatie die inmiddels wel erg accuraat blijkt te zijn. Daarom is het niet ondenkbaar dat ook de rest van zijn informatie klopt. Zo had hij het over het uitbouwen van een soort boerderij-basis en een gevecht dat plaatsvindt op ijs, waarbij het ijs dan kan worden verzwakt om vijanden uit te schakelen. Een andere scène beschrijft hij als 'driemasters in een groots gevecht'.
Uiteraard is het zo dat het geen noodzaak is dat er in voorgaande games hints verstopt zitten naar de Amerikaanse Revolutie als nieuwe setting. Dat is iets wat vermoedelijk pas ontdekt wordt tijdens het actuele avontuur van Desmond, en in die zin lijkt de setting van Upstate New York misschien wel belangrijker. Het terugkeren naar de Amerikaanse Onafhankelijkheidsstrijd is slechts een middel om verder te geraken. Natuurlijk biedt de setting wel enorm veel mogelijkheden voor de verdere uitbouw en ontplooiing van het verhaal van de Assassins in de geschiedenis.
China en de afstammeling van Eve
Deze theorie lijkt inmiddels wat achterhaald, maar het China van de 16de eeuw werd wel enige tijd als een reële optie beschouwd en misschien is het dat nog steeds. Het kan immers goed zijn dat Assassin's Creed III nog naar andere periodes terugkeert dan naar de Amerikaanse Revolutie. De theorie van China is er gekomen door het personage van Shao Jun. Zij is een vrouwelijke Asassins in het 16de eeuwse China die op een bepaald moment in contact komt met de oude Ezio, zoals te zien is in Embers, de geanimeerde Assassin's Creed-kortfilm. Ook in de encyclopedie krijgt ze (misschien net door haar ontmoeting met Ezio) de nodige aandacht. De aandacht die werd besteed aan de introductie en uitwerking van de Chinese personages doet sommigen vermoeden dat Ubisoft meer van plan is met die setting.
Ook in de games zelfs vinden we hier en daar wel indicaties die suggereren dat we ooit wel eens een vrouwelijke hoofdrolspeler zouden kunnen krijgen. In Brotherhood krijgt Desmond van Subject 16 immers de opdracht om een vrouw genaamd Eve te zoeken. Subject 16 is een afstammeling van Adam en in deze theorie zouden Desmond en zijn voorvaderen een soort verbindingslijn zijn tussen de nakomelingen van Adam en Eve, die van vitaal belang zijn voor het redden van de wereld. Desmond zou dan op zoek moeten gaan naar de hedendaagse nakomeling van Eve om haar vervolgens in de Animus te plaatsen. De suggestie is dan dat de vrouw in kwestie terugkeert naar het 16de eeuwse China en in de huid kruipt van Shao Jun, die op haar beurt een afstammeling van Eve was.
In principe kan het gegeven van de afstammelingen van Adam en Eve nog losgekoppeld worden van de eventuele Chinese setting. De suggestie van die setting is er immers enkel omdat Shao Jun een belangrijk vrouwelijk personage lijkt dat werd geïntroduceerd, maar niets wijst erop dat zij per se het historische personage is naar wie een nakomeling van Eve zou moeten terugkeren. Het is overigens interessant om te kijken of Ubisoft dit stuk van de verhaallijn, over de hereniging van Adam en Eve, verder zal ontwikkelen in Assassin's Creed III en zo ja, op welke manier.
First Civilization
In de loop van de Assassin's Creed-game zijn de First People en de First Civilization meer en meer op de voorgrond gekomen en in dat opzicht is het interessant om te bedenken dat we in Assassin's Creed III misschien wel in de setting van die "eerste beschaving" zouden spelen. In de encyclopedie valt te lezen dat Desmond erg bijzonder DNA heeft. Daarin zitten immers nog hoge concentraties van First Civilization-DNA. Dit zou het in theorie mogelijk maken dat Desmond via de Animus terugkeert naar dat verre verleden om er meer informatie te vergaren.
Kindertijd van Desmond
In Revelations kregen we via verschillende ruimtelijke puzzels meer informatie over het verleden van Desmond. Dit om zijn personage meer gestalte te geven, maar wie weet ook om ons voor te bereiden op een bepaalde setting in Assassin's Creed III? Hoewel er geen of nauwelijks indicaties voor te vinden zijn, zou het natuurlijk kunnen dat we terugkeren naar de kindertijd van Desmond om daar te beleven hoe hij is opgegroeid. De vraag is echter of Assassin's Creed III hier de nodige tijd en ruimte voor kan laten en of we dat deel van het leven van Desmond in principe niet al genoeg verkend hebben, zij het iets abstracter.
De toekomst
Nog een leuke theorie is dat we de Assassin's Creed-game eigenlijk de hele tijd al aan het spelen zijn met een personage dat we nog niet hebben ontmoet. Desmond zelf zou dan de voorvader zijn van een Assassin "in de toekomst", die het leven van Desmond herbeleeft om zijn eigen wereld te redden. Een erg interessante theorie, maar het is zeer de vraag of Ubisoft diezelfde richting is uitgegaan of uitgaat.
Egypte
Egypte is, net als de Amerikaanse Revolutie, lang een favoriet geweest als mogelijke setting en daarnaast is het ook nog eens een zeer aannemelijke setting. In Revelations zien we namelijk hoe Altaïr zijn zoon naar Egypte stuurt, waar zich een grote bibliotheek zou bevinden onder een van de piramides. Als dat verhaal niet verteld wordt in Assassin's Creed III, dan is de kans groot dat het er nadien nog wel eens van komt.
Het geheugen van Subject 16
Opnieuw een erg interessante theorie, maar wederom is het zeer de vraag of Ubisoft deze weg ooit overwogen heeft. Subject 16 is in Revelations nog maar een schim van wie hij ooit was, in die zin dat hij niet langer als fysieke entiteit bestaat. Tijdens een van de conversaties vertelt hij Desmond dat ze samen, gedurende een korte periode, hetzelfde lichaam kunnen delen en op het einde, wanneer het eiland waarop ze zich bevinden werd gedeletet, grijpt hij Desmond vast.
De theorie luidt dan dat Subject 16 zijn herinneringen, die vervat zitten in zijn DNA, heeft overgeheveld naar Desmond. Die zou dan in staat zijn om voortaan ook terug te keren naar de voorouders van Subject 16, wat opnieuw een hoop nieuwe mogelijkheden biedt voor de verdere ontplooiing van de reeks.
Van Frankrijk tot India: Assassin's Creed kan vele kanten op
Uiteraard zijn er nog een hoop andere speculaties over de mogelijke setting van Assassin's Creed III of andere toekomstige games in de reeks, maar vaak komen ze neer op een wilde gok of zijn het theorieën die de bedenkers graag zelf gerealiseerd willen zien, zonder dat daarvoor concrete aanwijzingen zijn. De kracht van Assassin's Creed ligt in het feit dat je er zo ongeveer alle kanten mee op kan en dat maakt dat er een hoop settings mogelijk zijn.
Zo hopen sommigen op een game die zich afspeelt tijdens de Franse Revolutie of het India van de 19de eeuw. Ook Japan wordt nog steeds door velen genoemd als een setting waarin ze graag aan de slag zouden gaan als Assassin. Voorts zijn er ook nog de talloze nevenverhalen van Assassin's Creed, die verhalen vertellen van andere Assassin's dan die van de games. Wat dacht je bijvoorbeeld van het oude Rusland als setting?
Assassin's Creed III zal zich vermoedelijk vooral tijdens de Amerikaanse Revolutie afspelen, maar daarnaast kan je met de reeks dus vele kanten op. Uiteindelijk is het aan ons om die te ontdekken.