Een geschiedenis: 10 jaar Pro Evolution Soccer
Tien jaar geleden besloten ze bij Konami om de naam van hun voetbalreeks te veranderen. International Superstar Soccer werd omgedoopt naar Pro Evolution Soccer. Vanaf die dag zou PES uitgroeien tot een reeks die de jongens van FIFA jaar en dag het vuur aan de schenen heeft gelegd. Na een volledig decennium games besloten we dat het wel eens tijd werd om de reeks van naderbij te bekijken.
Bij Konami maken ze eigenlijk al langer dan tien jaar voetbalgames. Pro Evolution Soccer heeft dus enkele rechtstreekse voorouders. De eerste daarvan was Goal Storm op de Playstation. Deze game verscheen al in 1996 en was de eerste stap die ze bij Konami maakten in de richting van PES. Goal Storm kreeg met ISS Pro al snel een nieuwe naam. Daarvan zouden in totaal vier games verschijnen. Het laatste deel dat over de toonbank ging onder de noemer International Superstar Soccer was ISS Pro Evolution 2, dat verscheen in maart 2001. Slechts een half jaartje later al werd de eerste Pro Evolution Soccer op de markt gegooid. Pro Evolution Soccer verscheen in Europa op 23 november 2001, zowel voor PSX als voor PS2.
Al vanaf deze eerste iteratie zou PES bekend komen te staan voor zijn verhoogd realisme, zeker in vergelijking met zijn directe tegenstander, FIFA. Waar het toen bij FIFA vooral draaide rond spektakel ging het bij PES zoveel mogelijk om realistisch voetbal. Vooral een doelpunt maken was in PES een stuk moeilijker. Het mag dan ook niet verbazen dat de gamewereld al vanaf dag 1 werd opgedeeld in twee kampen. Tot op de dag van vandaag word je als fan van voetbalgames bestempeld als een PES- of FIFA-fanaat.
PES 2 zou een jaar later verschijnen en enkele vernieuwingen meebrengen die we tot op de dag van vandaag nog met veel liefde koesteren. De belangrijkste was de toevoeging van de Master League. Hierin kan je als speler aan de slag met een team vol fictieve spelers. Het is dan aan jou om je team uit te bouwen tot een wereldmacht binnen het voetbal. Goede prestaties en slimme transfers om die zwakke spelers te vervangen waren de sleutel naar succes. In deze versie werd echter ook het alom bekende probleem met licenties heel duidelijk. Verschillende clubs kregen vreemde namen mee, om toch maar geen problemen met advocaten te krijgen, en ook spelers werden van hun echte naam ontdaan. Zo kreeg elke speler uit het Nederlands elftal de naam Orange. De Sint zou er wel mee kunnen lachen, maar gamers vonden het niet alles. Gelukkig beschikte deze PES ook al over de edit mode. Hiermee konden spelers aan de slag om clubs en spelers naar hartenlust aan te passen.
PES 3 bracht een immense vernieuwing op vlak van gameplay en graphics. De physics werden flink aangepast, waardoor alles nog wat realistischer voelde en grafisch leken de spelers meer dan ooit op hun tegenhangers uit de echte wereld. Deze versie was ook de eerste die voor PC verscheen, waarbij het aanpassen van namen een pak makkelijker werd. Iedereen die dat wou kon nu een hele nieuwe database simpelweg van het internet downloaden.
Doorheen de volgende versies zouden er hier en daar kleine tweaks en upgrades gebeuren, maar het zal tot 2008 duren voor we echt kunnen spreken van een volgende stap in de reeks.
Tot voor Pro Evolution 2009 waren FIFA en PES twee heel verschillende reeksen die elk hun eigen manier van spelen hadden. FIFA ging meer en meer in de richting van het realisme en dus zagen ze zich bij Konami genoodzaakt om stevig te vernieuwen. In PES 2009 werd de eerste stap gezet met de toevoeging van Become a Legend. In deze mode nam je de controle over een speler die je uiteindelijk moest omtornen tot de beste speler ter wereld. Een jaar eerder hadden ze deze mode bij FIFA al geïntroduceerd onder de naam Be a Pro. Ook slaagden ze er bij Konami in om de officiële licentie van de UEFA Champions League binnen te halen.
Pro Evolution Soccer 2010 ging nog een stap verder. PES was de strijd tegen FIFA aan het verliezen en dus werd de game helemaal herwerkt. Nieuwe graphics, een verbeterde besturing en aangepaste gameplay moesten er voor zorgen dat PES terug op het oude niveau kwam. Daarnaast werd ook de UEFA Europa League toegevoegd, waardoor PES nu beschikte over de twee grootste licenties binnen het Europese voetbal.
Nog eens een jaar later zette PES opnieuw een immense stap. De gameplay werd deze keer volledig vernieuwd en de gamer kreeg volledige controle over zijn spelers op de grasmat. Alle animaties en de physics werden vernieuwd in een poging om het grafisch superieure FIFA bij te benen. Gamers konden nu ook feints toewijzen aan hun spelers om zo op prachtige wijze hun tegenstander te passeren. Voor de echte fans was de online functie van de Master League misschien wel de leukste toevoeging. Voor het eerst konden spelers het met hun eigen uitgebouwde team opnemen tegen andere managers in wording. Nadat ze al de licenties op het Europese voetbal hadden, haalden ze bij Konami ook de licentie voor de CONMEBOL Copa Libertadores binnen. Deze Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Champions League bracht een heleboel sambavoetbal met zich mee. De meeste grote teams hebben zo eindelijk een licentie in PES, al kon je nog wel enkele vreemde namen tegenkomen.
De nieuwste versie in de franchise is Pro Evolution Soccer 2012. Ten opzichte van zijn voorganger zijn er weinig nieuwigheden al werd wel het Teammate Control System toegevoegd. Dat laat je toe om een tweede speler te besturen, waardoor je exact kan bepalen waar je speler loopt en waar de bal naartoe zal gaan. De andere aanpassingen zijn vooral kleine tweaks op het vlak van gameplay en grafische verfijning. Na jaren dominantie van FIFA lijkt deze PES 2012 wel een serieuze stap in de juiste richting te zijn. De kritieken waren over het algemeen lovend en de mening is dat dit de beste PES sinds jaren is.
Natuurlijk zullen we ook de volgende jaren weer een nieuwe Pro Evolution Soccer mogen verwachten en bij Konami geloven ze er rotsvast in dat ze de kloof met EA en FIFA nog dicht zullen krijgen. Fans van de reeks kunnen alleen maar hopen dat hun favoriete voetbalgame met rasse schreden in de juiste richting blijft gaan.