Uncharted 3: Drake's Deception
Haal je beste sarcastische opmerkingen maar terug boven en hou je klaar om naar knappe virtuele dames te kijken, want Nathan Drake is helemaal terug van weggeweest. Voor een derde keer gaat hij samen met zijn compagnons op zoek naar de waarheid achter een mysterie dat al eeuwen deel uitmaakt van de mythologie. Hou je dus maar stevig vast aan de takken van de bomen, want het wordt een wilde rit, die ons over de hele wereld zal sturen.
Atlantis, maar dan warmer… en droger
In de allereerste Uncharted ging Drake op zoek naar El Dorado, in het vervolgverhaal trok hij naar Shambhala en ook deze keer is hij op zoek naar een verloren stad. Iram of the Pillars is een stad die op mysterieuze wijze verdwenen is in het midden van de Rub’al Khali, een woestijn op het Arabische schiereiland. In Uncharted 1 en 2 hebben we geleerd dat er geen enkele stad onvindbaar is voor Drake en ook deze keer kan hij niet weerstaan aan de drang om op zoek te gaan naar het Atlantis van de woestijn. Met de hulp van Cutter, Chloe, Elena en natuurlijk Sully gaat hij als een bezetene op zoek.
Al vroeg in het verhaal komen we te weten dat ook Sir Francis Drake op zoek is gegaan naar Iram, net als T.E. Lawrence, beter bekend als Lawrence of Arabia. In navolging van zijn voorvader trekt dus ook Drake er op uit en dankzij het onderzoek van Francis en Lawrence komt hij al snel op het juiste spoor. We gaan je natuurlijk niet te veel over het verhaal vertellen, want daarin ligt net het plezier van Uncharted. We kunnen wel al zeggen dat de reis je langs Londen, Frankrijk, Syrië en Jemen zal sturen. Tussendoor breng je ook nog een stuk door op een schip in volle zee. Om maar te zeggen dat je een flink aantal verschillende omgevingen zal tegenkomen. In Londen vertoef je vooral onder de grond in verborgen tunnels, in Frankrijk sluip je doorheen een vervallen kasteel, terwijl je in Syrië een immense burcht ontdekt. Jemen is dan weer een groot strand, maar dan zonder de zee. Je zal ook even in Colombia vertoeven, maar daarover gaan we je niks vertellen. Dat stukje zal je beter en wil je liever zelf ontdekken.
Elk verhaal heeft natuurlijk zijn slechteriken nodig en dat is in Uncharted 3: Drake’s Deception niet anders. In de vorige delen waren dat, kort samengevat, machtswellustelingen die vooral op zoek waren naar meer macht en geld voor zichzelf. Deze keer ligt het een beetje anders. Katherine Marlowe en Talbot, de grote boosdoeners, maken deel uit van een geheime organisatie die al eeuwen bestaat. Queen Elisabeth was een van de eerste leiders van deze occulte organisatie en op haar bevel ging Sir Francis Drake in naam van de organisatie op zoek naar Iram. Toen hij echter te weten kwam waarom hij de stad moest vinden, heeft hij zijn zoektocht gestaakt. Eeuwen later heeft dit clubje veel van zijn pluimen verloren, maar ze zijn nog steeds op zoek naar Iram en het mysterie dat daar schuilgaat. Het spreekt natuurlijk voor zich, dat zij koste wat kost willen verhinderen dat Drake de stad als eerste vindt. Tijdens je zoektocht zal je dus meer dan eens te maken krijgen met trawanten van Marlowe en haar geheime organisatie.
Als Uncharted 2, maar dan beter
Aan de basis van Uncharted is ook in dit derde deel weinig veranderd. Je worstelt je nog steeds doorheen een aantal locaties waar je onderweg te maken krijgt met heel wat gewapende tegenstanders, met hier en daar eens een puzzel die je weg verspert. Fans van de reeks zullen dus zeker niet voor verrassingen komen te staan. Toch zijn er enkele kleine veranderingen die Uncharted 3 nog aangenamer maken om te spelen. Zo reageren de wapens nu iets beter dan voorheen. Het is een kleine wijziging, maar het zorgt er wel voor dat je tijdens vuurgevechten weet wat je goed of fout aan het doen bent. Ook de handgevechten hebben een poetsbeurt gekregen. Je zal ze nu dan ook veel meer gebruiken dan je in voorgaande delen deed. Het is nu een effectieve manier geworden om snel een tegenstander uit te schakelen zonder kogels te verspillen. Dat er leuke momenten bijzitten, zoals een vijand doen ontploffen door de slagpin uit de granaat aan zijn riem te trekken, is alleen maar mooi meegenomen. Bij Naughty Dog hadden ze duidelijk door dat deze vorm van combat nu een stuk leuker is, want er zitten een aantal stukken in het spel waarbij je een tiental kerels kennis mag laten maken met je vuisten.
Ook de grootse, filmische momenten zijn weer terug. In Uncharted 3 heb je nog meer het gevoel dat je doorheen scènes van een blockbuster speelt. Ontploffende vliegtuigen, zinkende schepen, achtervolgingen, plottwists enzovoort, het zit er allemaal in. Zo maak je in Uncharted 3 op sublieme manier deel uit van momenten die in vele andere games gewoon in cutscenes worden gestoken. Een graag gebruikt trucje is het instorten van muren en andere zaken net op het moment dat je er voorbij komt. Het is om eerlijk te zijn een beetje moeilijk om uit te leggen in een paar woorden, het is vooral iets dat je zelf moet ervaren.
Als we dan toch een puntje van kritiek moeten hebben, dan is het dat het zoeken van cover niet altijd werkt zoals je dat zou willen. Met momenten geraak je moeilijk in cover, omdat Drake besluit om een of andere vreemde buiteling te maken. Het gebeurt zeker en vast niet zo vaak dat het je spelervaring verpest, maar het toont wel aan dat ook deze Uncharted 3 zeker en vast niet perfect is.
Als Uncharted 2, maar dan mooier
Grafisch zet Uncharted 3 weer dat stapje voorwaarts. Alles is tot in de puntjes verzorgd, zeker en vast de ondertussen meer dan bekende personages. De animaties zijn weer dat stukje beter, iets wat je mooi kan zien wanneer Drake valt of wanneer hij tegen een muur aanloopt. Al moeten we wel zeggen dat we vinden dat hij een beetje een vreemd loopje heeft. Ook alle omgevingen zien er geweldig uit. Ze zijn allemaal compleet uitgewerkt en er is geen enkele omgeving waarbij je denkt dat ze er iets minder tijd hebben ingestoken. Weidse omgevingen hebben allemaal een mooi vergezicht en binnenruimtes hebben de aandacht gekregen die ze verdienen. Het mooiste voorbeeld is waarschijnlijk de weergave van de woestijn. Op zich is het enkel zand dat je ziet, maar het is op zo’n mooie, natuurlijke wijze gedaan, dat je er spontaan dorst van zou krijgen.
De voice-acting is al sinds het eerste deel van de bovenste plank, met op kop natuurlijk Nolan North als de stem van Nathan Drake. Dat is in Uncharted 3: Drake’s Deception natuurlijk niet anders. Ook de nieuwe personages hebben een stem meegekregen die perfect bij hen past. Ook de muziek past perfect bij de game. Het begint al bij het theme, dat je constant hoort terwijl je in het hoofdmenu zit. Je zou het uren kunnen laten spelen, want het klinkt gewoon geweldig. Moet het nog gezegd worden dat ook tijdens het spelen de muziek van de bovenste plank is?
Als Uncharted 2, maar dan uitgebreider
Natuurlijk zit er ook een multiplayer in deze Uncharted. In het vorige deel was die nog redelijk summier te noemen, maar deze keer hebben ze er iets beter over nagedacht waardoor het allemaal wat uitgebreider is. De verschillende modes zijn niet echt speciaal, met klassiekers als Team Deathmatch, Free For All en enkele andere. Het nieuwe zit hem vooral in alle aanpassingen die je kan doen aan je personages en je wapens. Om te beginnen zal je het personage waarmee je speelt helemaal naar je eigen zin kunnen aanpassen. Nieuw shirt, andere broek, die leuke schoenen en ga zo maar door. Op die manier kan je eens voor iets anders kiezen dan te spelen met Drake of Chloe. Al zullen er nog wel genoeg gamers zijn die die keuze zullen maken. Ook aan de wapens kan je heel wat wijzigen. Zo kan je cosmetische aanpassingen doen, maar kan je ook een aantal functionele upgrades doorvoeren. Zo kan je een wapen helemaal aanpassen aan je eigen stijl en er bovendien nog eens voor zorgen dat het over flink wat extra vuurkracht beschikt tegenover de standaarduitvoering.
Naast de meer zichtbare aanpassingen heb je in deze multiplayer ook nog eens boosters en medal kickbacks. Boosters speel je gewoon vrij en kan je daarna toevoegen aan je personage. Elk personage heeft twee slots die je kan gebruiken voor een booster. Die hebben verschillende functies zoals zien waar bepaalde wapens liggen, schatten die je van op afstand ziet liggen enzovoort. De medal kickbacks zijn tijdelijke extra’s die je tijdens het spelen kan aankopen. Zo kan je bijvoorbeeld even snel een RPG kopen om de tegenstander snel flink op hun doos te geven. Er zijn ook nog de buddy boosters. In sommige modi word je gekoppeld aan een andere speler, die dan jouw buddy is. Werk je goed samen met hem dan zal je kleine extra’s zoals meer geld te pakken krijgen. Wil je al die boosters en kickbacks liever niet gebruiken, dan kan je kiezen voor de hardcore mode. In deze mode zal je enkel en alleen op je eigen talent kunnen rekenen, zonder speciale hulpmiddelen.
Tenslotte zit er ook nog een co-op in Uncharted 3, zowel online als lokaal en dit bovendien met de optie om op één systeem met meerdere spelers tegelijk ingelogd te zijn op PSN. Dit maakt dat niet alleen jij maar ook je medespeler progressie kan boeken. In de co-op zal een verhaal naast dat van de singleplayer kunnen spelen. Verwacht je natuurlijk niet aan een verhaallijn die je naast die van de singleplayer kan leggen wat kwaliteit en diepgang betreft, maar er zit zeker en vast een rode draad doorheen de missies van de co-op. Met het succes van de co-op uit Uncharted 2 in het achterhoofd, kunnen we zeggen dat de multiplayer en de co-op een erg leuke bonus zijn, maar uiteindelijk zal je deze Uncharted 3: Drake’s Deception nog altijd vooral voor het verhaal van de singleplayer spelen.
- Betere close combat
- Grootse scènes
- Prachtige graphics
- /