Driver: Renegade 3D
Als het op racegames en Nintendo-handhelds aankomt, is het vooral Mario Kart dat met alle pluimen en aandacht gaat lopen. Daar wil Ubisoft maar al te graag een stokje voor steken en dus brengt het de populaire Driver-reeks naar de 3DS. Of ze ook in hun opzet slagen met Driver Renegade 3D, dat is een ander verhaal.
Driver: Renegade 3D plaatst je in de schoenen van John Tanner. Tijdens een rondrit in de stad met de wagen kom je in contact met een bende die senator Andrew Ballard wil ontvoeren. Je kan natuurlijk al raden dat we het daar niet kunnen bij laten en we zetten de achtervolging in. Na een actievolle redding benadert de senator je met een aantrekkelijk aanbod. Je krijgt een voorstel om een jacht te openen op de bende die de stad al een tijd teistert, maar niet alles gaat zoals gepland. Een mager verhaal waar men meer uit kon halen dan enkel twintig missies die snel gedaan zijn. Het niveau van dit magere verhaal wordt ook doorgetrokken in de missies. Je opdrachten bestaan vooral uit wagens uitschakelen, bepaalde obstakels stukrijden of zo snel mogelijk naar een bepaald punt racen. De tussenscènes worden gevormd dankzij een cartoonachtige stijl waar het verhaal een leuke toets uithaalt. Het voltooien van een missie zorgt ook voor nieuwe wagens in de garage, zodat je kan afwisselen volgens je eigen smaak.
Enerzijds kan je aan de slag met de Story mode, maar Driver: Renegade 3D beschikt ook over een Carrière-mode. De Carrrière-mode beschikt over 84 opdrachten die worden ondergedeeld in zeven soorten: Vrijheidsrace, Race tegen de klok, Kruistocht, Slooprace, Wetteloos, Survivor en Eliminatie. Vrijheidsrace is een standaard race waar je als eerste moet aankomen. In Race tegen de klok moet je een bepaalde afstand rijden en dat tegen de tikkende klok. In kruistocht is het de bedoeling dat je een aantal tegenstanders vernietigd binnen een vooraf bepaalde tijd. Slooprace is dan weer rondrijden in de stad, terwijl je stunts uitvoert en schade aanricht. In Wetteloos moet je als eerste aan de controlepunten aankomen. De laatste opdracht zorgt voor enige spanning, aangezien de laatste persoon van de ronde wordt uitgeschakeld en dit tot er slechts één iemand overblijft. Elke opdracht geeft een persoonlijke beste tijd, die je steeds kan verbeteren. De Carrière-mode zorgt voor het nodige plezier, iets wat de korte Story-mode ons niet echt kon brengen.
Wanneer we achter het stuur kruipen van onze trouwe vierwieler, dan voelen de controls verrassend goed aan, soms iets te goed zelfs. De wagen stuurt perfect door middel van de analoge stick en zorgt ervoor dat een totale beginner perfect aan de slag kan met deze Driver. De kwaliteiten van de tegenstanders zijn een ander verhaal. Ze botsen tegen je aan alsof je je in de botsauto's bevindt en ontploffen dan ook na enkele fatale klappen. In Driver: Renegade 3D beschikt de wagen ook over Nitro die je kan verdienen door bijvoorbeeld tegen het aankomende verkeer in te rijden. De verschillende voertuigen waarmee je aan de slag gaat, raken ook beschadigd tijdens een race. Gelukkig bezit de stad enkele garages en kan je makkelijk tijdens een race er gebruik van maken. Je hoeft enkel doorheen de garage te rijden voor reparatie.
Grafisch ziet Driver: Renegade 3D er zeer mager uit. Gebouwen zijn ongedetailleerd en missen kleur. De grote stad waar je de hele tijd in vertoeft is buitengewoon leeg. Je komt slechts enkele wagens tegen en de aanwezigheid van enig wandelend leven is ver te zoeken. Hierdoor geraak je snel verveeld en straalt het ook geen genot en leven uit. Wanneer we gebruik maken van de 3D-functie ging deze op bepaalde momenten spijtig genoeg weer naar beneden. Het 3D-beeld zorgt voor een leuke extra, maar zorgt ook voor een misselijk en scheel gevoel bij bepaalde intensere punten, waardoor je meer zit te wisselen tussen 3D en het gewoon beeld. Het komt allemaal geforceerd over en iets dat vlug in elkaar moest zitten voor een snelle release. Over het geluid kunnen we even kort zijn als over het grafische. Overdonderde conversaties of sfeergeluiden hoef je niet te verwachten. De geluiden van de wagens komen wel nog realistisch over en zorgen dan toch voor een leuke toets aan het wagenpark. Het stemmenwerk bij de verschillende tussenscènes is van middelmatige kwaliteit.
Het belangrijkste gemis in Driver: Renegade 3D is de mogelijkheid tot een multiplayer of een simpel leaderboard. De verschillende gepresteerde tijden kon men makkelijk in een lijst gieten en zo zorgen voor enige competitie online. Andere spelers uitdagen in de verschillende opdrachten zou een leuke toets zijn geweest aan de titel en het zo misschien iets meer tot zijn recht laten komen, maar nu krijg je een computergestuurde tegenstander die nooit hetzelfde biedt als een echte persoon.
- Carrière-mode
- Besturing
- Kort verhaal
- Levenloos
- Multiplayer?