FIFA 12
Voetbalfans overbruggen elk jaar de zomer met twee gedachten. Ten eerste weten ze dat er binnen de kortste keren weer een nieuw seizoen voor de deur zal staan, maar ze weten ook dat enkele maanden later de nieuwe voetbalgames in de winkel zullen liggen. Het seizoen is al een flink aantal speeldagen onderweg en dus wordt het stilaan tijd om die virtuele voetbalschoenen uit de kast te halen. Kies je daarbij resoluut voor de FIFA-reeks, dan zal deze review je zeker en vast interesseren
Heilige Drievuldigheid
Nog niet zo heel lang geleden zat FIFA zwaar in het slop. PES werd door de voetbalfanaten veel realistischer gevonden, terwijl FIFA meer en meer de stempel kreeg enkel puur arcade te zijn. Daar konden ze bij EA niet om lachen en FIFA kreeg een stevige make-over. Met succes, want tegenwoordig is FIFA weer de absolute top, waarbij ze de voorgaande jaren cirkeltjes dribbelden rond de concurrentie. In FIFA 12 wil EA die lijn doortrekken. Daarom komen ze ook dit jaar aandraven met enkele nieuwigheden, waarbij Precision Dribbling, Tactical Defending en de Player Impact Engine de grote uitschieters zijn.
Precision Dribbling maakt het mogelijk om op een kleine ruimte perfect de controle te houden over je bal. Krijg je een verdediger in je rug, dan kan je de bal perfect afschermen en met een tik tegen je rechterstick kan je hem daarna netjes uitkappen. Precision Dribbling dient vooral om het spel te vertragen en je ploegmaats de mogelijkheid te geven om bij te sluiten. Zo kan je dus even je spits aanspelen, hem de bal laten afschermen om vervolgens die opkomende middenvelder perfect in het straatje te sturen. De eerste paar wedstrijden zal je misschien geen gebruik maken van deze functie, want het is iets nieuw en in het begin lijkt het eerder onhandig. Ben je er echter vertrouwd mee, dan zal je al snel het nut en de toegevoegde waarde van Precision Dribbling ontdekken.
Tactical Defending is de functie die verdedigen in FIFA voor eens en voor altijd een stuk realistischer moet maken. Geen telegeleide raketten meer die als wilde honden richting een bal vliegen dus. Vanaf nu zal je moeten nadenken over het verdedigen. Je kan een speler nog steeds laten fixeren op de speler in balbezit, maar hij zal steeds zijn afstand bewaren. Zo kan je schoten afstoppen of een mogelijke pas afdekken. Het is daarna aan jou om het gepaste moment voor een tackle uit te kiezen. Deze nieuwe manier van verdedigen heeft enkele drastische gevolgen voor de gameplay. De aanvallers krijgen alvast een pak meer ruimte om te dribbelen. Je moet daar ook gebruik van maken, want het is de bedoeling om de verdediger uit zijn kot te lokken, waarna jij hem gemakkelijk kan passeren.
Verdedigen wordt ook een stuk moeilijker, wat er soms voor zorgt dat het realisme plots helemaal van de mat wordt geveegd. De AI verdedigt immers niet altijd even goed mee, waardoor zelfs een kleine ploeg je helemaal naar huis kan tikken, laat staan dat je tegen Barcelona of Arsenal moet spelen. Vooral op hogere niveaus kan de frustratie op zo’n momenten even hoog oplopen. Dat is spijtig, want in aanvallend opzicht zijn er wel enkele straffe aanpassingen gebeurd. Spelers zullen nu rekening houden met het gedrag van hun teamgenoten en hen op de juiste manier – in de lucht, in de voet of in de diepte – aanspelen. Echte toppers zoals Xavi, Fabregas en andere Silva’s zullen ook over de vista beschikken die je van hen mag verwachten. Tenslotte zorgt Tactical Defending er ook voor dat nieuwe spelers het verdomd moeilijk zullen hebben om hun eerste wedstrijden te winnen. Oefening baart kunst en zeker in FIFA 12. Gelukkig krijg je onmiddellijk een kleine tutorial wanneer je FIFA 12 voor de allereerste keer opstart, al zal die je slechts de basis leren.
De laatste nieuwigheid is vooral een visueel genot, maar heeft ook een invloed op de gameplay. De Player Impact Engine berekent aan de hand van een aantal factoren wat het effect van een botsing tussen twee spelers is. Dat slaat op zowat alle fysieke aspecten van voetbal: duels aangaan, schouder tegen schouder, schoten afblokken, luchtduels enzovoort. Vanaf nu zal het allemaal een pak echter lijken. Duels kunnen zo een flink aantal uitkomsten hebben, waarvan je meestal zal zeggen dat het wel klopt. Zie je Kompany even vol ingaan op de kleine grote man, Dries Mertens, dan verwacht je dat die als het ware zal wegvliegen. In FIFA 12 is dat ook echt het geval.
Al merkten we wel enkele keren dat de scheidsrechter de nieuwe regels van de engine nog niet helemaal kent. Vooral bij een stevige, maar faire tackle gebeurt het al eens dat de scheidsrechter toch een overtreding heeft gezien. Dat is niet altijd een probleem, maar als het in je strafschopgebied gebeurt of je speler krijgt er zijn tweede gele kaart door, dan zal je reageren als een dolgedraaide Michel Preud’homme. De Player Impact Engine zorgt er niet enkel voor dat de gameplay nog een stukje realistischer wordt. Ook visueel krijg je eindelijk echte buitelingen te zien. Geen rare botsingen meer waarbij twee spelers gewoon stoppen, maar wel valpartijen die de realiteit benaderen.
Deze drie vernieuwingen zorgen er voor dat FIFA 12 opnieuw een stap vooruit is ten opzichte van zijn voorganger, al is die stap uiteindelijk kleiner dan je zou denken. Precision Dribbling is een leuk extraatje en Tactical Defending heeft zo zijn voor- en nadelen. Uiteindelijk is het de Player Impact Engine die er uit springt, maar dan vooral omwille van de grafische vooruitgang die het met zich meebrengt. Toch kan je alles samen stellen dat de gameplay van FIFA 12 zeker en vast nog steeds top is, al hadden we er net iets meer van verwacht. Misschien zijn we de laatste jaren gewoon zo hard verwend geweest, dat we nu bijna het onmogelijke gaan verwachten van het team achter FIFA.
Online en offline plezier
Qua modes doet FIFA 12 offline geen spectaculaire zaken. Je kan zoals steeds tornooien en kampioenschappen spelen, maar het blijft de Career Mode die het meeste aandacht opeist. Daarin kan je zowel speler, je eigen Virtual Pro, en manager zijn. Zeker leuk om je over een lange periode mee bezig te houden, maar de mode vertoont toch wel wat mankementen. Om te beginnen speelt het ongelooflijk traag. Elke dag tijdens het seizoen wordt gesimuleerd, wat volledig het tempo uit de game haalt. Uiteindelijk willen bezitters van FIFA 12 vooral wedstrijden spelen. Al die rompslomp daarnaast is slechts bijzaak. Ook is het realisme ver te zoeken, wanneer je als newbie onmiddellijk in de basis van een topploeg wordt gezet. Je opwerken naar de top is er niet echt bij.
Nochtans zit daar net een groot deel van het plezier. Beginnen bij een klein ploegje om je daarna nationaal en internationaal op te werken tot een absolute ster. Langs de managerzijde is er wel al een beetje vooruitgang te bemerken. Interactie met de media en je spelers zorgen voor meer diepgang in het spel. Spelers tevreden houden en oppeppen via de media zijn nu een belangrijk deel van je taken. Toch is deze Career Mode nog niet wat hij hoort te zijn. We verwachten zeker geen Football Manager, maar het zou fijn zijn moest het tenminste een beetje een uitdaging zijn om naar de top door te stoten.
Natuurlijk hoef je jezelf niet te beperken in een offline carrière. Elk stukje ervaring dat je opdoet in de verschillende modi kan je ook online gebruiken. Die experience komt namenlijk ook aan bod in Steun je Club. Dat is een nieuwe functie die de reeks naar een hoger en vooral interactief niveau moet brengen. Het werkt heel eenvoudig; bij de start van het spel kies je voor jouw favoriete club, die je voor de rest van het spel zal steunen. Dat doe je automatisch, want elk ervaringspunt dat jij zal verdienen komt jouw club ook ten goede. Er bestaat op weekbasis een competitie tussen de clubs, en de ploeg die door het meeste fans gesteund wordt zal ook de winnaar zijn. Heel boeiend, en los van resultaten in andere modi is het een extra stimulans om goed en consequent te presteren.
Daarnaast kan je er ook een lijst bekijken van jouw vrienden, en hoe jullie onderling gerangschikt zijn. Wie heeft meer punten en dus ook een hoger niveau behaald, of wat waren hun laatste activiteiten in het spel? De derde (grote) reden om ‘Steun Jouw Club’ te bezoeken zijn de uitdagingen. Heel recent was er een situatie tussen Tottenham en Arsenal, waarbij jij met de Gunners mocht spelen en met een 1-0 achterstand startte en toch moest proberen om met twee doelpunten verschil te winnen. Zo zijn er tal van uitdagingen die je kan spelen om een leuke xp-bonus te krijgen, waardoor je een niveau kan stijgen en toch maar weer die eerste plaats in het (vrienden)klassement te behalen. Die zaken maken van FIFA 12 een leuke game met een extra dimensie. Het interactieve luik zorgt voor een dynamiek tussen spelers over de hele wereld en ook tussen jou en jouw vrienden. Trek dus snel je virtuele schoenen aan, steun jouw club en zorg voor de broodnodige punten om de eerste plaats te veroveren.
Lekkere deuntjes
FIFA beschikt al enkele jaren over een geweldige soundtrack en dat is dit jaar niet anders. Een hoop moderne tracks uit verschillende genres zullen door je speakers knallen. Er zit dan misschien geen Tubthumping tussen, maar het is zeker geen slechte soundtrack. Ben je het daarmee niet eens, dan kan je natuurlijk nog altijd je eigen nummers en voetballiederen toevoegen. Tijdens de wedstrijden zit het ook goed met de liedjes die door de supporters worden gezongen.
Slechts een deel van het geluid laat nog steeds te wensen over en dat zijn de commentatoren. In het Engels zijn ze al niet echt geweldig en na een tijdje redelijk eentonig, in het Nederlands is het gewoon om te wenen. Evert ten Napel en Youri Mulder zijn verschrikkelijk vervelend. Na het aanhoren van die commentaren zou je voor minder een stevige schaar inzetten op het veld. Die rode kaart neem je er dan wel even bij. Grafisch is FIFA 12 weer net dat stapje verder dan zijn voorganger. Niet dat alles er echt stukken beter uitziet, maar zoals gezegd brengt de Player Impact Engine ook een zeker realisme mee voor de graphics. Nu nog een manier om het gras te ruiken tijdens het spelen en we zijn helemaal tevreden.
- extra online functies
- drie grote vernieuwingen
- opnieuw een stapje vooruit
- vernieuwingen werken niet altijd
- (nog altijd) zwakke commentaar