REVIEW | Fae Farm is geen afgewerkte game
Het zijn gouden tijden voor gamers die van boerderij-simulaties houden. Het wordt dus steeds moeilijker voor spellen uit het genre om zich te onderscheiden van de concurrentie. Fae Farm probeert een unieke wereld neer te zetten boordevol magie. Dat mag je best letterlijk nemen, want al snel sta je met een magische staf te zwaaien die het leven op de boerderij eenvoudiger maakt. Wij zochten voor je uit of het spel zo magisch is als de titel doet vermoeden.
Het spel begint wanneer je een uitnodiging krijgt om het eiland Azoria te bezoeken. Dit eiland blijkt echter omringd te zijn door gevaarlijke draaikolken en eens je aangespoeld bent op het eiland, is er geen weg terug. Gelukkig krijg je een warm welkom van de burgemeester, die je van een eigen huis en tuin voorziet zodat je een boerderij kunt beginnen. Je nieuwe leven start heel eenvoudig. Je geeft elke dag graan aan de kippen, geeft water aan de planten en slaat een praatje met de lokale bevolking. Je krijgt ook flink wat opdrachten om te voltooien en natuurlijk blijkt er toch iets aan de hand te zijn in dit perfecte dorpje. Aan jou om uit te zoeken hoe de vork in de steel zit.
Al snel vind je veel magische voorwerpen op het eiland, die toebehoren aan de Fae. Er zijn ook magische doornstruiken en mistbanken waar je met gewone technologie niet vanaf geraakt. Wanneer je met behulp van de lokale tovenaar gebruik leert maken van hun technologie, kun je zelfs magische Fae groenten kweken. Je magische krachten helpen je ook om een weg te banen door gevaarlijke grotten. Daar ga je de strijd aan met allerlei vijanden, terwijl je grondstoffen als ijzer en brons verzamelt. Gaandeweg geraak je steeds naar diepere niveaus in de grotten, waar betere schatten op je wachten. Vijanden worden wel pittiger naarmate je dieper in de aardkorst graaft. Waar ze eerst gewoon wat voor je neus komen springen, vuren ze daarna al snel kogels op je af. Dit concept is heel herkenbaar voor spelers van onder andere Stardew Valley. Toch is de gameplay verschillend genoeg om alles fris te houden.
Het moeilijkste aan Fae Farm is het plannen van je dagen. Plant je bijvoorbeeld te veel bloemen, dan ben je een halve dag verloren om deze allemaal water te geven in de early game. Alle andere aspecten in het spel zijn enorm eenvoudig in omgang. Zaadjes planten, beesten verzorgen, wapens upgraden, het is allemaal met één simpele druk op de knop uit te voeren. Je personage kiest bijvoorbeeld ook zelf steeds het meest geschikte voorwerp om te gebruiken. Sta je bijvoorbeeld voor een plas water, dan neem je automatisch al een vishengel vast. Je moet dus niet steeds gaan zoeken tussen tal van menu’s. Elke dag kun je je oogst of gevonden voorwerpen verkopen op de lokale markt. Met het verdiende geld kun je vervolgens nieuwe recepten kopen of je huis een upgrade geven.
De meeste boerderij-simulaties hebben te kampen met een heel repetitieve gameplay. Ook voor Fae Farm is dat gedeeltelijk waar. Maar doordat er zoveel missies zijn, kun je steeds even iets anders gaan doen wanneer een opdracht te langdradig wordt. Ben je je boerderij even beu? Ga dan op zoek naar magische dieren. Even geen zin om sociaal te doen tegen de inwoners van Azoria? Ga dan op verkenning op de map. Alles wat je doet heeft uiteindelijk een nut in het verhaal en helpt je om de geheimen van dit mysterieuze eiland te ontdekken. Wij waren onder de indruk van het grote aantal opties, die later in het spel nog eens uitgebreider worden. Om spoilers te vermijden gaan we hier niet veel verder op in.
Grafisch is Fae Farm best indrukwekkend. Dat heeft vooral te maken met de kleine details die je overal terugvindt. Zo heeft de lokale uitvinder een winkel boordevol touw, werktuigen, hout, ladders en noem maar op. Het strand zit vol dieren, scheepswrakken en kiezelstenen. Zo is er overal wel wat leuks te ontdekken. De graphics voelen ook heel warm aan en lijken zo uit een tekenfilm te komen. De charme druipt er dus vanaf. Gooi daar nog eens een knappe soundtrack bovenop en voor je het weet droom je helemaal weg naar het land van Azoria.
Helaas zijn er momenteel wel nog wat ongemakken en fouten te bespeuren. Zo is er de wereldmap, die is onderverdeeld in de verschillende zones van het land. Daar staan telkens de gezichten bij van iedereen die op een bepaalde locatie zit. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar de lokale Imker? Dan kun je maar beter zijn gezicht herkennen tussen die van alle andere dorpelingen, anders wordt het een zoektocht. Een erg vreemde keuze van de ontwikkelaars, aangezien het managen van je tijd toch van groot belang is. Daarnaast waren er verschillende glitches, zoals kippen die zich niet houden aan de begrenzing van hun hok en vast komen te zitten in bijvoorbeeld stukken muur. Op een gegeven moment was ook onze toverstaf plots verdwenen, waardoor we niet verder konden spelen en een compleet nieuwe campaign moesten opstarten. Doodzonde! Ook missies die je al hebt aanvaard, verdwijnen soms gewoon uit het overzicht.
Fae Farm staat bol van de charme en de verrassend leuke gameplay elementen. Helaas is het een game die niet is afgewerkt door de ontwikkelaar. Er zijn veel te veel fouten aanwezig die echt een negatief effect hebben op de gameplay. Missies verdwijnen waardoor je bepaalde tijdgebonden evenementen niet kunt voltooien en een enkele keer moesten we een compleet nieuwe game beginnen omdat alles zo hard was vastgelopen. Ware het niet voor deze fouten, dan konden we Fae Farm aanbevelen aan elke boerderij simulatie liefhebber. In dit geval raden we aan om het spel opzij te leggen tot er enkele updates zijn gepasseerd.
- - Boordevol charme
- - Twist aan een gekende formule
- - Vlotte besturing
- - Spelbrekende glitches
- - Onoverzichtelijke wereldmap
(2 keer dezelfde screenshot btw)
Geplaatst op 2023-09-07 19:11:17
Hmm na deze review ga ik het toch maar niet kopen ... .....
Geplaatst op 2023-09-07 21:18:03