REVIEW | Kirby's Return to Dreamland Deluxe is voor de echte fans
Iets meer dan elf jaar geleden kwam Kirby met een nieuwe 2D-platformer voor de Wii, die in onze regio simpelweg de naam ‘Kirby’s Adventure Wii’ kreeg. De game was ietwat naar de jongere gamer gericht en nu niet bepaald van de langste, maar het werd wel met deftige review scores gereleast op een toen al ouder wordend toestel. Nu, twee consoles en een generatie nieuwe gamers later, keert de game terug met een frisse look en tal van extra’s om ons het verhaal te doen herleven in Kirby’s Return to Dreamland Deluxe.
Het begint allemaal met Magolor, een ruimtereiziger die met zijn ruimteschip crasht in de thuiswereld van Kirby en zijn vrienden. Verschillende onderdelen van zijn schip zijn gaan vliegen en Kirby en co. beslissen om de arme reiziger een handje te helpen. Zo vlieg je heel Dreamland rond om het nodige terug te vinden en hem terug op weg te helpen naar zijn eigen planeet, waar een kwaadaardige draak gehuisvest is. De game kun je alleen of met tot vier spelers volledig co-op doorspelen, en dat met allen als Kirby te spelen of met de upgedate King Dedede, Meta Knight of Waddle Dee te spelen.
Kirby is hierbij wel de enige die vijanden kan opzuigen en nieuwe powers kan krijgen, maar in vergelijking met het origineel beschikken de andere personages over nieuwe vaardigheden om hen interessanter te maken. Zo gebruikt King Dedede zijn Hamer, Meta Knight zijn zwaard en Waddle Dee een speer. Ook Kirby heeft meer power-ups die hij kan opzuigen. Water, speer, lasso en blad zijn nu ook van de partij en er zijn twee gloednieuwe power-ups genaamd zand en mecha, waarbij de laatste je in een robotpak steekt en je lasers kan schieten en bommen werpen.
De look en feel van de game is niet wonderbaarlijk veel veranderd. De belichting heeft wel een mooie update gekregen en het detail in de achtergrond en de textures zijn flink aangepakt om het een modernere look te geven. Al bij al is het een kleurrijke en mooie game om te doorspelen, maar verwacht geen overhaul zoals Metroid Prime Remastered of de aankomende Resident Evil 4. De muziek is ook geremixed, maar die klinkt nog steeds als vanouds fleurig en opwekkend in de oren.
Iets waar veel spelers wel last mee zullen hebben, is de chaos die ontstaat in multiplayer. Het is heel eenvoudig om je metgezel op te zuigen en zelfs hun power af te pakken. Iets waar broer of zus vast wel lol mee zal hebben bij het spelen met kleinere gamers, maar voor de oudere groep vrienden kan het al snel irriteren. Toch blijft de game altijd soepel lopen, ongeacht de actie op het scherm. En voor de jongere gamers kun je nu ook helper Magolor inschakelen die je uit vergeetputten haalt als je valt of extra power-ups kan droppen wanneer nodig. Je kan zelfs op elkaars hoofd zitten als een totempaal waardoor je letterlijk gedragen wordt door het level.
Als je het origineel gespeeld hebt, weet je dat deze game niet kan tippen aan de speeltijd van Kirby and the Forgotten Land. Na een achttal uurtjes zul je wel de hoofdgame uitgespeeld hebben, maar geen paniek, want de ontwikkelaar heeft een heleboel extra’s toegevoegd. Zoals een pretpark aan mini-games, challenges en zelfs een extra game.
Na het uitspelen van het hoofdverhaal krijg je een nieuwe game voor je neus genaamd “Magolor Epilogue: The Interdimensional Traveler”. In deze game speel je als Magolor die tussen dimensies komt vast te zitten en zijn krachten verliest. Hier moet je traagjes weg doorheen een 20-tal levels springen en vijanden verslaan om magis points te verzamelen die hij kan omzetten naar meer HP, zweefmogelijkheden en magische krachten. het is een leuke extra en Magolor is ook een tof personage om mee te spelen, wat de game terug enkele uurtjes rekt.
Als je uitgespeeld bent met het verhaal, heb je als laatste nog challenges in voorgaande levels, een boss rush en mini-games om te spelen. Ook heb je nu een Merry Magoland, waar Magolor zijn eigen themapark geopend heeft vol party games om met tot 4 mensen te spelen. Allen zijn ze wel aangenaam om te doornemen en het geeft je ook stempels waarmee je maskers vrijspeelt die de gezichten zijn van tal van personages uit het Kirby-universum en ook souveniers kan je kopen, wat power-ups en health potions zijn om in de verschillende levels te gebruiken als hulpmiddel.
Al bij al zul je wel een 12 tot 15 uur bezig zijn wil je alles eens gespeeld en gedaan hebben, waarbij je de vraag kan stellen of de game dan wel het hoge prijskaartje waard is. Toch heeft Hal Laboratory leuke vernieuwingen toegevoegd om de game interessant te maken voor nieuwe spelers, en al zeker voor het jonger publiek. Heb je de game origineel gespeeld zouden we het eerder enkel aanraden aan de echt Nintendo- of Kirby-fans.
Kirby’s Return to Dreamland Deluxe biedt voor de jongere gamers en Nintendo-fans terug een leuk avontuur en een toffe extra nadat het hoofdverhaal is voltooid. Verwacht je echter wel aan een kortere spelervaring dan diens voorganger Forgotten Land en wat chaos als je graag de game in multiplayer doorspeelt.
- Een extra game erbij
- Kleurrijk geupdate levels
- Tal van (nieuwe) mini-games
- Chaos in multiplayer
- Aan de kortere kant