REVIEW | Alle gekheid op een stokje met Goat Simulator 3
Goat Simulator is het bewijs dat een idioot idee dat je ergens in een achterkamertje bedenkt niet altijd een slecht idee moet zijn. De eerste game werd min of meer als grap ontwikkeld en veroverde daarna het internet, waardoor ontwikkelaar Coffee Stain Studio niet anders kon dan met een opvolger te komen. Die geheel in de stijl van de games niet Goat Simulator 2, maar wel Goat Simulator 3 werd gedoopt.
Al van bij de intro van de game heb je door dat Goat Simulator 3 zijn eigen gekke zelve zal blijven. Alles is onmiddellijk heel meta, de game verstopt niet dat het eigenlijk een redelijk simpele game is qua opzet en dat hoeft natuurlijk ook niet. Goat Simulator 3 is een pure sandbox game en daarin doe je gewoon wat je wil natuurlijk. Hier en daar kan je wel wat missies vinden en er is zelfs een heel klein verhaaltje aanwezig. Niet dat dat allemaal belangrijk is. Zoals eerder al gezegd, je doet in Goat Simulator eigenlijk gewoon wat je wil.
Het is bijzonder moeilijk om echt uit te leggen waar een game als Goat Simulator 3 rond draait of waarom het leuk is. Wie het speelt zal het onmiddellijk snappen, maar iemand die het niet kent zal raar opkijken wanneer je zegt dat je een geit speelt, dat je kopstoten geeft aan alles en iedereen, en dat je aan dingen kan likken. Daar komt het immers min of meer op neer. Alleen zorgen die paar eenvoudige gameplayelementen voor een cascade aan bizarre en amusante momenten die je meer dan eens met een glimlach op je gezicht naar het scherm zullen doen kijken. En vaker dan we willen toegeven is dat zelfs een schaterlach.
Het leuke daarbij is natuurlijk de ontdekkingsfactor. Als geit loop je eigenlijk gewoon doorheen de map en ga je op zoek naar bepaalde manieren om de spelwereld te manipuleren en bekijk je dan wat de effecten zijn. Dat kan voor sommige mensen misschien saai vinden, maar heel wat gamers zullen daar net hun plezier uithalen. Goat Simulator 3 is op dat vlak een beetje vergelijkbaar met titels als pakweg Minecraft, waar je een aantal tools toegestopt krijgt en je gewoon aan de slag gaat.
Het leuke is dat je Goat Simulator 3 niet alleen hoeft te spelen, want je kan met drie vrienden samen in 4-player co-op aan de slag en dan wordt de hilariteit natuurlijk nog een stuk groter. Vooral omdat er dan ook een heleboel minigames vrij komen, die gebaseerd zijn op games als bijvoorbeeld Rocket League en Splatoon. Die minigames kan je bovendien zowat overal op de map spelen, waardoor je als spelers opnieuw zelf deels bepaald hoe alles er aan toegaat. Het is een beetje jammer dat je de minigames niet kan spelen tegen bots, want dat had toch nog een flink pak content toegevoegd aan de game, maar we begrijpen de beslissing van de ontwikkelaar, die ook wel beseft dat dit soort games vooral met vrienden leuk zijn.
Visueel kiest Goat Simulator 3 voor een eenvoudige stijl, die perfect past bij de gekke sfeer die de game wil uitstralen, maar die jammer genoeg toch wel wat steekjes laten vallen. Goat Simulator 3 is zeker niet te veeleisend, maar wij vonden toch dat er net iets te vee sprake was van pop-ins. Dat hoeft geen groot probleem te zijn, maar het is wel jammer voor een open-world sandbox.
Goat Simulator 3 is een game voor een bepaald publiek. Heel wat gamers zullen het lastig vinden dat ze eigenlijk niet echt worden getoond wat ze moeten doen, maar een hele groep andere gamers zal genieten van vrijheid en helemaal los gaan in deze geitenwereld.
- Veel humor
- Veel vrijheid
- Minigames
- Redelijk wat pop-in