REVIEW | Taiko No Tatsujin: Rhythm Festival stopt ritme in je lijf
In de Benelux hebben we nooit echt een arcade cultuur gekend. Tja, aan zee op de dijk vind je wel eens een eenzame arcadehal. Op de kermis is het ook niet veel soeps, daar spelen we al twintig jaar dezelfde versie van Time Crisis. Maar in Japan leven de arcadehallen als nooit tevoren en als je daar ooit twee gigantische trommels ziet staan, dan moet het wel Taiko No Tatsujin zijn. Deze erg populaire ritmische game is de Japanse voorloper op Guitar Hero, maar dan met een klassieke Taiko drum in plaats van een gitaar. Ook hier in het westen mogen we deze keer mee genieten met Taiko No Tatsujin: Rhythm Festival.
Rhythm Festival kent een klein verhaal waarbij enkele levende muziekinstrumenten vreugde willen brengen naar de stad. Je drijft het verhaal verder door muzieknummers te spelen en hoge scores te behalen. De Taiko modus is de meest voor de hand liggende, waarbij je alleen of met een vriend kunt drummen. Het basisspel bevat meer dan 70 nummers en wie maar niet genoeg kan krijgen van dit alles, kan gebruik maken van de Taiko Music Pass. Dit abonnement geeft je toegang tot meer dan 500 extra nummers voor 3,99 euro per maand, wat ons een schappelijke prijs lijkt voor het aanbod.
Muziek is een subjectief gegeven en niet iedereen houdt van dezelfde deuntjes. Rhythm Festival heeft een zeer uitgebreide catalogus, maar zal vooral liefhebbers van de Japanse cultuur kunnen bekoren. Alles is netjes onderverdeeld in categorieën. De bekendste liedjes van Bandai Namco games komen aan bod, alsook nummers van Untertale en Super Mario Bros. Daarnaast zijn er nog flink wat anime nummers aanwezig, zoals Guren no Yumiya, de introsong van Attack On Titan. Is dat alles minder je ding, dan kun je aan de slag met klassieke nummers of filmmuziek zoals He’s A Pirate. Het mag duidelijk zijn dat iedereen wel wat leuks zal vinden in het aanbod, al bestaat het overgrote deel uit Japanse nummers.
Een Taiko drum kun je ofwel op het midden slaan voor een warmere klank of op de rand voor een hardere slag. Dat zijn de twee opties die je hebt. Vervolgens vraagt elk nummer wel om wat tromgeroffel. Het lijkt eenvoudig, slechts twee klanken. Toch ligt het tempo vaak hoog waardoor je al snel het overzicht zoek bent. In totaal zijn er vier moeilijkheidsgraden en het is aanbevolen om te starten met nummers die je kent. Het ritme houden is het belangrijkste aspect en dat is nu eenmaal moeilijk bij onbekende nummers. Hoe vaker je een lied speelt, hoe eenvoudiger het wordt om alle slagen te behalen. Het voelt bijzonder goed om een nummer helemaal te beheersen.
Uiteraard is er ook een online modus om te bepalen wie ‘s werelds beste Taiko No Tatsujin speler is. Elke speler kiest een favoriet nummer in zijn of haar profiel. Vervolgens ga je online en speel je de favoriete nummers van beide spelers. Wie in totaal de meeste punten heeft behaald, is de winnaar. Hiervoor heb je wel een snelle internetverbinding nodig en een Switch Online lidmaatschap. Helaas staat het rankingsysteem nog niet op punt. Je komt voortdurend uit tegen spelers met meer ervaring, die je zonder genade onder tafel spelen. Dit werkt ontmoedigend voor nieuwere spelers. Gelukkig is er een uitgebreide trainingsmodus aanwezig. Je kunt elk lied zo vaak spelen als je maar wil, waarna het spel je toont op welke momenten je de mist in gaat. Het is zelfs mogelijk om enkel bepaalde, korte secties te oefenen, zodat je meteen je pijnpunten kunt verbeteren en niet steeds doorheen het hele lied moet gaan.
Er zijn verschillende party games aanwezig om met vrienden te spelen. Het is daarbij niet noodzakelijk om meerdere Taiko drums in huis te halen. Andere spelers kunnen gewoon met de Joy-Cons aan de slag. Er is zelfs een AI-tegenstander wanneer er te weinig spelers zijn. Vecht om de meeste fans te behalen, om legers speelgoed voor je te laten vechten en nog veel meer. Een leuke toevoeging zijn de modi waarbij je elkaar kunt dwarsliggen door het tempo te verhogen of valse noten toe te voegen. Ten slotte kun je alle verdiende punten uitgeven in de winkel. Daar kun je outfits, schmink en mascottes kopen om Don-Chan, je hulpvaardige Taiko drum, mee te versieren. Dit past perfect bij de knotsgekke sfeer van Rhythm Festival. Zo zie je tijdens het drummen tal van bewegende achtergronden en dansende figuurtjes. Tussen al dat leuks is het soms lastig om je notenbalk te volgen.
Stijve hark of niet, Taiko No Tatsujin: Rhythm Festival stopt het ritme in je lijf! Met een ruim aanbod aan nummers en de mogelijkheid om extra nummers aan te schaffen, zul je je niet snel vervelen. Het drummen werkt bijzonder rustgevend, waardoor je nummer na nummer blijft proberen om een hogere score te halen. Jammer is wel dat het Westerse publiek wat op zijn honger blijft zitten. De meeste nummers zijn namelijk vanuit Japan en bij ons minder gekend. Toch zijn deze nummers vaak zo opzwepend dat je ze met plezier een kans geeft. Taiko No Tatsujin: Rhythm Festival is niet alleen een geweldige ritmische game voor solo spelers, maar is ook uitermate geschikt als party game. Drummen maar!
- Ruim aanbod aan nummers
- Leuke grafische stijl
- Trainingsmogelijkheden
- Online niet gebalanceerd
- Te weinig Westerse nummers
Te weinig Westerse nummers is een negatief punt? Dat vind ik juist positief. Het is dan ook een typische japanse game. Ze moeten ni speciaal westerse nummers gebruiken donkey konga deed dat al.
Geplaatst op 2022-11-16 11:15:44