REVIEW | Rune Factory 5 presteert sterk op pc
In de Rune Factory franchise draait alles om het boerderijleven. Net zoals in gelijkaardige spellen als Harvest Moon of Stardew Valley komt er heel wat kijken bij het leven op het platteland. Romantiek, geweld, vriendschap en intrige; ongeveer elke emotie passeert de revue in Rune Factory 5. Deze anime wereld zit boordevol interessante personages om te leren kennen. Maar is de gameplay na vijf spellen nog even interessant? Wij zochten het alvast voor je uit.
Naar goede gewoonte heeft het hoofdpersonage van Rune Factory 5 geheugenverlies. Al snel blijkt dat je uit een portaal bent gevallen. Het hoe en waarom zul je doorheen de verhaallijn ontdekken. Je wordt al snel opgenomen in een groep genaamd SEED, een groepering parkwachters die ervoor zorgen dat het naburige dorp voldoende voedsel heeft en beschermd wordt tegen allerlei monsters met slechte bedoelingen. Je krijgt een stuk grond toegewezen en kunt meteen aan de slag om de boerderij van je dromen te bouwen. Gaandeweg word je lastig gevallen door mysterieuze figuren die beschikken over verboden magie. De kleine verhaallijnen doorheen het spel introduceren je vaak bij nieuwe dorpelingen, nieuwe kerkers om te verkennen en nieuwe doelen om je dorp te verbeteren.
De echte lijm die alle gameplayelementen bij elkaar houdt, zijn de kleine avonturen die je beleeft met dorpelingen. Klikt het echt goed met iemand, dan kun je op date gaan om uiteindelijk te trouwen. Het datinggedeelte in dit soort simulatiegames is van groot belang. Doordat je een band schept met iemand, geef je uiteindelijk meer om wat er gebeurt om en rond het dorp. Er is geen discriminatie in Rune Factory 5 en zowel mannelijke als vrouwelijke personages vormen potentiële levenspartners. Dit was niet mogelijk in de Japanse versie en ook gelijkaardige games staan dit vaak niet toe. Mooi om te zien hoe ontwikkelaar Neverland hierin vooruitstrevend is. Het is alleen jammer dat je niet met elk personage kunt daten. Enkel nogal stereotiepe, tweedimensionale personages behoren tot de mogelijkheden. Echt diepgaande, interessante personages staan niet open voor romantiek.
De gameplay is vrij simpel en weet niet te vervelen. Je koopt zaadjes, plant ze, geeft ze water en kunt na verloop van tijd oogsten en verkopen. Je hebt een hele reeks wapens en magische spreuken om monsters mee te bestrijden. De leukste toevoeging bestaat uit Wanted Monsters. Deze monsters moet je proberen vangen met je SEED-ring. Een gevangen monster zal tijdelijk aan je zijde vechten. Het doet natuurlijk denken aan Pokémon, maar helaas is dit aspect van het spel niet zo goed ontwikkeld. Er zijn maar een 15-tal monsters om te vangen en verzamelen. De combat is ook niet bijster moeilijk, waardoor het vangen van Wanted Monsters soms langer duurt dan simpelweg zelf met een knuppel er op los te slaan. Het is daarbij wel mogelijk om monsters te temmen, waardoor je er bijvoorbeeld ritjes op kunt maken doorheen het bos. De AI had best wat pittiger mogen zijn. Vijanden tonen zeer duidelijk en lang op voorhand welke aanval ze gaan uitvoeren, zodat je steeds tijdig opzij kunt springen om een counter uit te voeren. Pas tegen het einde van het spel worden grotere vijanden uitdagend.
Er is zeer veel te doen in Rune Factory 5 en bijna alles wat je doet heeft effect op je relatie met andere personages. Je koopt cadeaus, gaat samen met dorpelingen monsters verslaan of doet missies voor ze. Je kunt je huis opleuken door zelf je meubels te customizen, wat je boerderij een unieke sfeer geeft. Natuurlijk zijn er op bepaalde data ook festivals in het dorp. Hier kun je met mooie oogsten tal van prijzen winnen, wat ook weer indruk maakt op de lokale bevolking. Met zoveel activiteiten die voortdurend om je aandacht vragen, gaan de dagen zeer snel voorbij. De charme van deze game zorgt ervoor dat je steeds wil blijven doorspelen. Dagen duren niet zo bijster lang en dus blijf je al snel tien minuten langer spelen om toch maar te zien wat de volgende dag brengt.
We kunnen fans geruststellen. Waar de Switch-versie van Rune Factory 5 te kampen had met zware framerate problemen en slechts draaide op 20fps, heeft de pc-versie daar geen problemen mee. Alles draait op een zeer vlotte 60fps zonder stoten of haperingen aan het beeld. Het maakt daarbij niet uit hoeveel personages er op het scherm staan. Niet dat het aantal personages de spuigaten uitloopt. Het dorp en de wereld om je heen voelen namelijk erg kaal aan. Vaak is er niemand te zien op je scherm en moet je echt gaan zoeken waar de dorpelingen zijn. Het lijkt bij momenten wel een spookdorp te zijn waar net nog geen tuimelkruid doorheen komt waaien. Dat laatste is toch erg jammer voor een spel waarin communicatie en vriendschap zo’n grote rol spelen.
Rune Factory 5 is op pc een duidelijke upgrade van de Switch-versie. Technische problemen zijn van de baan en de framerate is vlotter dan ooit. Een toevoeging van extra personages om kale plekken op te vullen, had welkom geweest. Toch weet dat geen afbreuk te doen aan de leuke gameplay die je in staat stelt om je ideale boerderij uit te bouwen. De combat is leuk, maar te eenvoudig in het begin waardoor dit eerder als een klus aanvoelt. Het hoogtepunt van deze game zijn de connecties die je legt met de lokale bevolking en de verhalen die je samen maakt. Op zoek naar een leuke boerderij simulatie? Haal dan zeker Rune Factory 5 in huis, maar hou het misschien bij de pc-versie.
- Verslavend boerderijleven
- Tal van activiteiten
- Interessante personages
- Kale omgevingen
- Eenvoudige combat
- Geen dates met iedereen