REVIEW | Big Brain Academy: Knappe koppen zet jong en oud opnieuw aan het denken
In een poging om met een casual insteek een breder publiek aan te spreken, waren breinspelletjes tijdens de hoogtijdagen van de Nintendo DS alomtegenwoordig. Twee consolegeneraties later liggen deze spellen in de meeste huishoudens onder een dikke stoflaag, waardoor het Nintendo een goed plan leek om het genre weer nieuw leven in de blazen op de Switch. Nadat eerder Dr. Kawashima’s Brain Training al een terugkeer maakte, is het na veertien jaar de beurt aan Big Brain Academy om onze knappe koppen opnieuw aan het werk te zetten.
Big Brain Academy: Knappe koppen (Brain vs. Brain in Engelstalige landen) schotelt je als speler opnieuw twintig minigames voor, onderverdeeld in vijf categorieën: visie, geheugen, analyse, rekenen en inzicht. Afhankelijk van de categorie die je kiest hebben de spelletjes als doel je breinscore te verhogen. Hierbij speelt voornamelijk snelheid een cruciale rol. Hoe sneller je een hoeveelheid blokjes telt, schaduwen van figuren raadt of de wijzers van een klok verplaatst, hoe hoger je breinscore zal eindigen. Hoewel deze oefeningen op een kinderlijk laag niveau van start gaan, wordt het moeilijkheidsniveau gaandeweg aangeschroefd, waardoor die grijze massa ook effectief aan het werk wordt gezet.
Wie na een tijdje spelen genoeg heeft geoefend, kan zich wagen aan het examen. In deze spelstand krijg je als speler van elke categorie een random breinspel als opgave, waarna het spel jouw breinscore berekent, je een breincijfer toekent en bepaald tot wat voor breintype jouw hersenen behoren. Om deze gegevens op te smukken worden alle scores bovendien overzichtelijk in een gestructureerde infographic geplaatst.
Allemaal leuk en aardig, maar waar Big Brain Academy: Knappe koppen voornamelijk de focus op legt en in uitblinkt, is de lokale multiplayer. In deze spelstand kunnen maximaal drie andere spelers tegelijk het opnemen in de slimme minigames, wat het spel in een klap doet veranderen in een partygame. Handig hierbij is dat spelers zelf de moeilijkheidsgraad van de spelletjes bepalen, wat verschillend kan zijn aan de moeilijkheidsgraad van de medespelers. Dit maakt dat zowel jong als oud op een eerlijke manier tegen elkaar kunnen spelen, wat de game uitermate geschikt maakt als familiespel.
Naast de standaardoefeningen, het examen en de optie om het tegen elkaar op te nemen, bevat Big Brain Academy: Knappe koppen de gamemode Ghoststrijd. Door middel van ghosts is het mogelijk om het online op te nemen tegen spelers van over de hele wereld, waarbij het niet noodzakelijk is om op hetzelfde moment tegen elkaar te spelen. Zo kunnen spelers wat extra competitiviteit ervaren, ook wanneer er geen vriend of familielid in de buurt aanwezig is.
Hoewel bovenstaande misschien doet uitschijnen dat Big Brain Academy: Knappe Koppen voldoende gamemodi met zich meebrengt, borduren al deze spelstanden steeds op dezelfde twintig minigames, wat best karig aanvoelt. Bovendien zijn sommige van deze spellen klakkeloos overgenomen uit eerdere spellen van de reeks, waardoor wat meer vernieuwing en creativiteit in de vorm van extra breinspelletje geen overbodige luxe was geweest.
Big Brain Academy: Knappe koppen biedt exact wat je kan verwachten van een breinspel: simpel ogende minigames die de hersenen flink aan het werk zetten. Helaas voelen de twintig slimme minigames beperkt in aantal, waarbij bovendien enkele spelletjes rechtstreeks afkomstig zijn uit eerdere Big Brain Academy-spellen. Gelukkig weet de lokale multiplayer het plezier flink aan te dikken, wat van het spel de ideale partygame maakt dat het hele gezin tot denken aanzet.
- Simpele, toffe breinspelletjes
- Ideaal als partygame
- Voor alle generaties
- Karig in content
- Weinig vernieuwend