REVIEW | FUSER staat garant voor een pittig lockdownfeestje
Nee, voor de feestvierders onder ons is 2020 beslist niet het beste jaar. Het coronavirus legde het uitgaansleven volledig aan banden, waarbij discotheken sloten, fuiven werden geschrapt en ook muziekfestivals niet in hun huidige vorm konden doorgaan. Harmonix, de ontwikkelaar van Rock Band en Dance Central, biedt met het ritmespel FUSER een digitaal alternatief. De game bevat een enthousiast publiek, prachtige stages en beats uit een uitgebreide songcatalogus. Kortom, FUSER heeft alles in huis voor een stevig feestje, al zul je daar toch zelf voor moeten zorgen.
In FUSER kruip je namelijk zelf als dj achter de draaitafel. Na het samenstellen van een personage word je meteen on stage geplaatst om de basistechnieken van het spel te leren. In een mum van tijd worden meerdere songs door elkaar gemixt, waarbij het versimpeld schijfjes draaien prima werkt. Elk liedje is opgedeeld in vier klanken, die onderling op maximaal vier draaitafels worden gemengd. Het enige wat hierbij van belang is, is dat de gekozen klank op het juiste ritme van een song wordt gedropt. De gitaar van Old Town Road met de vocals van Bad Guy, versterkt met de bas van Blah Blah Blah? In FUSER kan werkelijk het kleinste kind plaatsjes door elkaar zwieren.
Toch wordt het een stuk ingewikkelder wanneer je vordering maakt in de campaign. Stapsgewijs komen er steeds meer technieken bij kijken, die echte dj’s ongetwijfeld bekend in de oren klinken. Zo wordt het onder meer mogelijk om de beats per minute aan te passen, een cue te gebruiken of een zelfgemaakte loop toe te voegen doormiddel van drumpads. Het vraagt dan ook heel wat tijd en oefening om deze technieken onder de knie te krijgen. Hierbij word je niet aan je lot overgelaten, maar staan de promotors van de zes verschillende festivals je voortdurend bij met advies, en dat tot vervelens toe. De pittige leercurve om ietwat gecontroleerd plaatjes te mixen, maakt dat de campaign eerder aanvoelt als een enorm lange tutorial, waarbij je constant uit de flow wordt gehaald met nieuwe elementen.
Naast de verplichtingen die de promotors opleggen, is het van belang om het publiek niet uit oog te verliezen. Elke set bevat een tevredenheidsmeter van de festivalgangers. Wanneer dit metertje helemaal leegloopt, heeft het publiek genoeg gehoord en wordt het optreden onmiddellijk gestaakt. De meter vult zich voornamelijk door op het juiste ritme een liedje toe te voegen, en dat liefst zo vaak mogelijk. Dat dit soms leidt tot een ware kakafonie, daar lijken de bezoekers weinig last van te hebben. Een andere manier om te tevredenheidsmeter op peil te houden, is door regelmatig verzoeknummertjes te draaien. Te pas en te onpas verschijnt een aanvraag vanuit het publiek, waarbij je slechts enkele seconden tijd hebt om de wens in vervulling te laten gaan. Plots wordt duidelijk waarom al die dj’s zo geërgerd reageren wanneer jij en je vrienden zich weer dronken naar de dj-booth begeven.
Ook houd je best rekening met de verschillende uitdagingen die op het scherm verschijnen, tenminste als je een hoge score beoogt te halen. Door binnen een tijdsmarge opdrachten als ‘gebruik slechts drie discs’ of ‘speel een disc uit de jaren 90’ te voltooien, scoor je punten met als doel de vijf sterren te bemachtigen. Hoe meer sterren je verdient, hoe meer cosmetische items je vrijspeelt en hoe sneller je in level stijgt. Daarbovenop verdien je door te stijgen in level in-game valuta, dat je vervolgens spendeert aan nieuwe special effects voor tijdens een act en extra liedjes om toe te voegen aan de playlist.
Over liedjes gesproken, deze zijn (gelukkig) talrijk aanwezig. FUSER telt iets meer dan honderd verschillende nummers, gaande van Amy Winehouse tot Dua Lipa, en van country tot dance. De songlist is erg gevarieerd in muziekgenre en jaar van oorsprong, waardoor iedereen enkele liedjes zal vinden om mee te experimenteren. Daarnaast voegt de VIP-editie van het spel 25 nummers extra toe, al dien je daar een fraaie veertig euro voor bovenop leggen. Deze nummers zijn ook apart te verkrijgen voor twee euro per stuk, waarbij het leuk zou zijn dat in de toekomst meer liedjes worden aangeboden.
Een uitgebreide tracklist komt dan ook goed van pas wanneer je in sneltempo liedjes wisselt in de campaign. Voor zij die meer de focus willen leggen op het creëren van een mooie mix zonder het gejammer van promotors, kunnen naar hartenlust plaatjes draaien in de freestyle-modus. Hoewel deze modus in je eentje een fijne bezigheidstherapie vormt, bestaat ook de optie om samen met drie andere online spelers beurtelings de dj-booth over te nemen. Voeg hieraan toe dat andere spelers zich in het publiek komen mengen met verzoekjes en reacties, en er sprake is van een erg originele multiplayer-modus.
Daarnaast leunt FUSER hard op nog meer online faciliteiten. Zo is het mogelijk om op competitieve wijze een andere dj in een 1v1 battle uit te dagen, waarbij de winnaar in rang stijgt. Ook is het leuk om een stukje dj-kunsten op te nemen, om het vervolgens met de rest van de FUSER-spelers online te delen. Hiervoor worden verschillen evenementen georganiseerd, waardoor we nu al benieuwd zijn naar wat voor moois hieruit zal ontstaan. Dat deze online features gebruikmaken van cross-platform play, is uiteraard mooi meegenomen.
Plaatjes aan elkaar knopen is in FUSER kinderspel. Gecontroleerd plaatjes mixen daarentegen, is een ander paar mouwen. In de campaign wordt veel tijd besteed aan het leren van de technieken, wat maakt dat deze modus aanvoelt als een langdradige tutorial. Gelukkig weten de freestyle-modus en online activiteiten heel wat goed te maken, waardoor muziekliefhebbers en fans van ritmegames heel wat uurtjes kunnen spenderen onder het genot van een gevarieerde songlist.
- Simpel in de basis
- Uitgebreide tracklist
- Originele online features
- Saaie campaign
- Leercurve bevalt niet iedereen