REVIEW | Madden NFL 21 brengt weinig vernieuwing
Het coronavirus heeft veel veranderd in de sportwereld en ook in de wereld van American Football zijn de veranderingen duidelijk merkbaar; spelers dienen te voldoen aan coronaprotocollen, er worden voorafgaand aan dit seizoen geen oefenwedstrijden gespeeld en fans zijn de komende tijd nog niet welkom. Er is echter één constante in alle verandering: ook dit jaar staat er weer een nieuwe Madden NFL-game voor ons klaar.
De nieuwe modus in de Madden is dit jaar The Yard, waarin je met twee teams van zes het tegen elkaar opneemt. Beide teams krijgen elk 3 keer de kans om een drive naar de endzone te brengen. Elke keer als je de endzone bereikt krijg je 6 punten en kun je extra punten verdienen door een conversion vanaf 5 (1 punt), 10 (2 punten) of 20 yards (3 punten) te scoren. Het zorgt voor leuke, snellere potjes met een creatieve tactieken – zeker aangezien je voor de line of scrimmage onbeperkt mag overgooien.
Het is een leuk spelconcept dat doet denken aan NFL Blitz, maar dan wat minder gewelddadig. Helaas is de structuur van de modus vrij karig. Er is slechts een handjevol stadions beschikbaar en veel meer dan je personage grinden om nieuwe outfits te verdienen is er niet te doen. Alle verschillende outfits zorgen er bovendien voor dat het soms lastig te zien is welke spelers nou in jouw team zitten en welke de tegenstanders zijn.
Buiten The Yard is er weinig vernieuwing te vinden in Madden NFL 21. Er zijn kleine aanpassingen gemaakt aan de manier waarop de game speelt; het is makkelijker verdedigers te ontwijken omdat de manoeuvres hiervoor nu met het rechterpookje worden uitgevoerd en je deze nu wat makkelijker aan elkaar kunt rijgen. Toch zorgt dit er niet voor dat de run game, die vorig jaar veel te krachtig was, dit jaar ook zo dominant is. Ook aan de verdedigende kant zijn namelijk aanpassingen gedaan. Het verdedigen is interessanter gemaakt door de toevoeging van de rush moves. Hiermee kun je als verdediger met speciale bewegingen en goede timing de offensive line verschalken om je zo een weg richting de quarterback te banen. Het zorgt ervoor dat verdedigen in Madden NFL 21 minder voelt alsof de computer alles voor je doet. Het zijn belangrijke aanpassingen, maar niet genoeg om Madden NFL 21 nieuw te doen voelen. Het maakt weinig uit of je Madden 20 of 21 koopt, de game speelt nagenoeg hetzelfde.
Daarnaast kent de game technisch gezien ook nog wat struikelpunten. De meeste glitches en bugs zijn te overzien, maar er zitten er ook een aantal tussen die het spel negatief beïnvloeden; zoals de drop in framerate die soms voorkomt bij field goal pogingen en er meermaals voor heeft gezorgd dat de bal naast de palen ging in plaats van ertussen. Het merendeel van de problemen zal ongetwijfeld verholpen worden door een toekomstige patch, maar het is slordig dat een game die zo weinig verschilt van z'n voorganger nog zoveel bugs en glitches kent.
Ook Face of the Franchise maakt weer zijn opwachting in dit nieuwe deel. In de modus maak je je eigen personage en doorloop je met een lachwekkend verhaal jouw carrière vanaf de middelbare school tot aan de NFL. Waar in vorige delen je spel nog enigszins invloed had op het verhaal, lijkt dat dit jaar overboord te zijn gegooid. Of we nou met 50 punten verschil winnen of verliezen, het heeft nul impact op het verhaal. Je kunt nu zelfs switchen van quarterback naar running back of wide receiver, maar zelfs dat verandert niets aan de loop van het verhaal.
Wat wel anders is, is dat het verhaal nu doorloopt in de NFL. Waar in vorige delen de game veranderde naar Franchise-modus wanneer je bij de professionals aankwam, pakt de modus het dit jaar ietsje anders aan. Zo speel je bijvoorbeeld 3 à 4 wedstrijden met een achterliggend verhaal. Zo krijg je op een gegeven moment je kans wanneer je het moet overnemen van de startende quarterback. Ook hier geldt weer dat jouw impact op het team en het verhaal helaas miniem is.
Waar in Face of the Franchise nog een poging is gedaan om wat aanpassingen te maken, wacht de Franchise-modus al jaren op wat vernieuwing. De afgelopen iteraties van Madden hebben de Franchise-modus structureel genegeerd en dit jaar is daarop geen uitzondering. Jouw team eigenhandig opbouwen en naar glorie leiden is nog steeds leuk, maar het feit dat Madden-spelers al jarenlang exact dezelfde modus zonder enige verandering wordt voorgeschoteld is teleurstellend. Ditzelfde geldt voor Madden Ultimate Team, waar weinig nieuws is te bespeuren en waar je nog steeds genadeloos wordt afgemaakt als je tegen spelers speelt die hun hele team bij elkaar gekocht hebben.
Waar de sportwereld dit jaar dus aan veel verandering onderhevig is, valt dit voor Madden NFL 21 niet te zeggen. Fans schreeuwen al jaren om veranderingen, maar ook dit jaar lijkt EA slechts het minimale te hebben gedaan. The Yard heeft potentieel uit te groeien tot een interessante modus en Madden NFL 21 is nog steeds de beste American Football-game, maar dat ligt eerder aan gebrek van concurrentie dan aan eigen verdiensten.
- The Yard is een leuke toevoeging
- Kleine verbeteringen
- Nul invloed op verhaalmodus
- Weinig vernieuwing
- Bugs en glitches