REVIEW | Microsoft Flight Simulator is een adembenemende hoogvlieger
Het luchtruim blijft ons maar fascineren. Zo’n honderd jaar geleden had bijna niemand gevlogen en tegenwoordig nemen miljoenen mensen elk jaar een vlucht voor hun job of voor het plezier. Microsoft Flight Simulator zorgt ervoor dat je zelf de piloot bent en met absolute vrijheid het luchtruim kunt verkennen. Verwacht je niet aan salto’s en vuurgevechten, want dit betreft een vliegtuigsimulator waarbij realisme het sleutelwoord is. De Microsoft Flight Simulator reeks is altijd al de top van dit genre geweest. Blijft het deze trend verderzetten?
Het eerste wat meteen opvalt zijn de fantastische graphics. Wanneer je de besneeuwde toppen van de Alpen of de straten van Parijs passeert, kun je niet anders dan vol verbazing kijken naar alle details die deze game rijk is. Vooral bij avondval, wanneer de lichten overal aangaan, ziet de wereld er van bovenaf sprookjesachtig uit. Om ten volle van al dit moois te genieten, heb je wel een beest van een computer nodig. De ideale specificaties vragen onder andere om een Nvidia RTX 2080 grafische kaart en 32GB RAM.
Een vliegtuig besturen is niet eenvoudig en er zijn tal van knoppen en schakelaars die je kunt gebruiken. Gelukkig heeft ontwikkelaar Asobo Studio het spel toegankelijk gemaakt voor nieuwe spelers. In de uitgebreide instellingen kun je verschillende levels van assistentie selecteren, waardoor je niet steeds aan alle details moet denken. Beginners hoeven zich alleen maar druk te maken in de snelheid, de hoogte en de hoek van het vliegtuig. De rest wordt opgelost door de automatische piloot. Ervaren piloten kunnen een enorm realistische ervaring verwachten. Iedereen kan zich dus opwerken van beginner tot expert door met de instellingen te sleutelen. Ondanks alle instellingen is het niet mogelijk om afstanden en andere data om te zetten naar het metrische systeem. Wen er dus maar aan om met mijlen te werken.
De tutorial is zeer uitgebreid en kent acht levels. Je begint bij de basis en leert gaandeweg wat alle knoppen en meters betekenen. Na enige tijd leer je zelfstandig landen en opstijgen en uiteindelijk kun je zelfstandig van A naar B vliegen. Elke knop die je indrukt kan grote effecten hebben. De physics zijn dan ook zeer realistisch en alles beweegt zoals een echt vliegtuig zou doen. Het is dan ook begrijpelijk dat ook echte piloten dit soort software gebruiken om te oefenen.
Eens je alles onder de knie hebt, is Microsoft Flight Simulator pure ontspanning. Je vliegt naar je bestemming en geniet ondertussen van het mooie uitzicht en de weersomstandigheden. Belangrijke monumenten, zoals ook bijvoorbeeld ons Atomium worden aangeduid, zodat je een korte omweg kunt maken om dit te bekijken. De Drone Modus staat je toe om met de camera vrij rond te vliegen en zodoende kun je zelfs je eigen huis gaan bekijken in 3D. Er is meer dan 2 petabyte oftewel 2.000 terabyte aan mapdata en foto’s verwerkt om de virtuele planeet in elkaar te puzzelen en dat merk je aan de hyperrealistische beelden die onder je vliegtuig voorbij scheuren. Het spel bevat meer dan 2 biljoen bomen en 5 miljard gebouwen, om je een idee te geven van de gigantische schaal van de wereld. Niet alles is met evenveel detail uitgewerkt, maar van bovenaf merk je daar maar weinig van.
Naast enkele uitdagingen en missies, zul je vooral je eigen fantasie moeten aanspreken om doelen te stellen. Je bent tot niets verplicht en je zult dus voortdurend je eigen routes plannen en jezelf voor uitdagingen moeten stellen. Hoe snel kan ik bijvoorbeeld vliegen van Tokio naar Berlijn? Gamers die nood hebben aan vastgelegde opdrachten en een progressiesysteem zullen niet veel pret beleven aan Microsoft Flight Simulator. Een soort career modus waarbij je start met sportvliegtuigjes en je moet opwerken naar grote Boeing modellen, had welkom geweest.
Terwijl je speelt, wordt er continu data naar je computer gestreamd. Dit zorgt ervoor dat je grafische kaart wat wordt ontlast en je dus ook met tragere computers toch betere resultaten krijgt. Ook live-data kan worden doorgestuurd als je hiervoor kiest. Als je uit het raam kijkt en het regent, dan zal het ook regenen in het spel wanneer je boven je gemeente vliegt. Vooral het opzoeken van onweersbuien met donder en bliksem zorgt voor flink wat spektakel.
Er zijn tal van verschillende vliegtuigen om uit te kiezen, gaande van kleine modellen met een enkele propeller tot erg grote Airbussen met tal van passagiers aan boord. De besturing voelt voor elk vliegtuig anders aan en je zult met kleine nuances rekening moeten houden. Het verschil in besturing voel je ook als je met assistentie van de computer speelt. Verwacht je dus maar aan meerdere crashes wanneer je van vliegtuig wisselt.
De laadtijden om van start te gaan zijn best wel lang, ook wanneer je op een krachtige computer speelt. Eens je in de lucht bent, mag je nu en dan wat framedrops verwachten. Het kan de sfeer helemaal onderuit halen, ook al zijn het maar erg kleine haperingen en gebeuren ze niet zo frequent. De ontwikkelaar heeft al aangegeven dat het spel nog verder geoptimaliseerd zal worden in verdere patches, maar we beoordelen het spel nu eenmaal zoals het speelt op het moment van schrijven.
Let op: Onze review is gebaseerd op ervaringen met muis/toetsenbord en met een Xbox One controller. Beide opties werken erg goed maar vereisen wel wat manuele aanpassingen in het besturingsschema. Wij hebben het spel niet getest met een flightstick.
Microsoft Flight Simulator is een absolute hoogvlieger! Het is een enorm ambitieuze game die het realisme naar het absolute maximum brengt. De graphics en alle details zijn adembenemend. Elk vliegtuig voelt anders aan en de besturing is erg soepel. Er zijn nog enkele technische problemen die voor lange laadtijden en voor haperingen zorgen, maar die zouden op termijn worden weggewerkt. Iedereen die maar het kleinste beetje interesse heeft in het luchtruim, zou dit spel moeten spelen. Ongeacht of je een beginner bent of een ervaren piloot.
- Adembenemende graphics
- Toegankelijk voor iedereen
- Spelen met keyboard/controller
- De hele wereld aan je voeten
- Weinig doelstellingen
- Lange initiële laadtijden
- Kleine technische fouten