REVIEW | LEGO Super Mario brengt leuke interactie zonder veel herspeelbaarheid
Begin dit jaar liet Nintendo een eerste glimps zien van hun samenwerking met LEGO: LEGO Super Mario. Het leek ons alvast geen slecht idee, een populaire digitale franchise met populaire analoge speelblokken samengooien. Wij kregen de kans om te spelen met het startpakket, één van de expansies en een power-up pakket.
LEGO Super Mario is geen standaard LEGO-pakket, noch is het een echte game, het is een nieuw concept. Je bouwt een parcours uit LEGO-blokken met enkele interactieve tegels en gebruikt een interactieve Mario om het parcours te doorlopen en zoveel mogelijk munten te verzamelen, op een manier dat je kent vanuit de games.
Het startpakket is de enige manier om aan LEGO Mario te komen en is dus een noodzaak om de andere pakketten te kunnen gebruiken. Mario valt uiteraard meteen op bij het openmaken van het startpakket. Hij heeft twee AAA batterijen nodig, die je gemakkelijk in zijn rug kan plaatsen met behulp van een fijne schroevendraaier. Het startpakket bevat in totaal 231 LEGO-blokken, waarvan zeven interactieve elementen. Interactieve elementen kan je herkennen aan een barcode. Mario heeft hiervoor een handige barcode-lezer aan de voeten, alsook een sensor voor kleur. Met één druk op de power-knop komt hij helemaal tot leven dankzij de LCD-schermpjes in zijn ogen, mond en buik, en zeker ook het geluid en algekende stemmenwerk.
Laten we de interactieve elementen even bekijken. Om te beginnen zijn er de Start Pipe, de starttegel, en een Goal Pole met Bowser-vlag, de eindtegel. Zodra Mario start, krijgt hij 60 seconden om het parcours te vervolledigen. Aan de eindstreep wordt er berekend hoeveel munten Mario in die tijd verdiend heeft. Munten scoor je via interactieve blokken, maar even goed ook door te wandelen over gekleurde blokken. De kleuren die er toe doen zijn geel voor zand, blauw voor water, rood voor lava en groen voor gras. Mario reageert op deze kleuren met een deuntje of geluid, maar even goed ook met pijnscheuten wanneer hij in de lava staat. Voor dergelijke gekleurde blokken kan je uiteraard gerust ook in je bestaande LEGO-collectie duiken.
Andere interactieve elementen dan een aanduiding van het begin en einde, zijn de vijanden. Vijanden van dienst zijn een Goomba, waarop je springt om hem te verslaan, en Bowser Jr. die je op een soort van wip kan plaatsen, zodat Mario hem van zijn sokkel kan doen vliegen. Bij hem kan je op zijn schild springen om zo na enkele hits munten te verdienen. Verder in het startpakket is er ook het algekende vraagtekenblok, waar Mario op moet springen voor een power-up of een extra zoals tijd of munten. Vervolgens is er nog een wolkje om doorheen de lucht naar een ander deel van het parcours te vliegen, hoe langer je dit doet, hoe meer munten hij verdient. Als laatste is er nog een draaisysteem waarop Mario niet kan vaststaan en je dus voorzichtig hem kan laten ronddraaien om munten te verdienen. Hoe langer je alles doet, hoe meer munten je verdient, maar let op de tijd, want 60 seconden is niet veel als je overal wat blijft hangen. We vragen ons dan ook af hoe je met meerdere expansiepakketten er in kan slagen om alles te gebruiken en binnen 60 seconden de finish te halen, zonder onderweg ergens tijd bij te winnen.
Terwijl we gewoon zijn van onze LEGO sets nog steeds op de ouderwetse manier te bouwen volgens het boekje dat meekwam in de doos, waren we deze keer genoodzaakt bij de LEGO Mario app ten rade te gaan voor bouwinstructies. Het verplicht digitaal moeten gaan is toch wel wat zonde. Je zit dan helemaal klaar om te beginnen bouwen meteen nadat je de doos opent en dan moet je er eerst nog een gsm of tablet bijhalen en een app installeren. Ouders van de jongste kinderen zijn dus gewaarschuwd dat ze wat hulp zullen moeten bieden in het begin. De bouwinstructies zelf zijn heel duidelijk weergegeven, zodat ook de kleinere kinderen aan de slag kunnen. Tussen de bouwinstructies door geeft de app ook regelmatig een filmpje waarin het de interactieve elementen uitbeeldt en zo ben je al snel mee met hoe je alles kan gebruiken of inzetten. Ook kan je rustig alles herbekijken.
In de app zijn er buiten bouwinstructies ook nog andere zaken, al blijft het beperkt. Je kan op een overzichtspagina zien welke sets je reeds in bezit hebt en je kan enkele voorbeeld level builds bekijken ter inspiratie. Zet je de app aan tijdens het spelen, dan kan je Mario via bluetooth connecteren. Zodra je aan de starttegel vertrekt, volgt de app je parcours en houdt hij bij waar je overal munten scoorde of welke extra's je verkreeg. Zodra je de eindtegel bereikt, krijg je in de app dan een overzicht te zien. Je kan ook na elke run een foto nemen en je build/run bijhouden of delen met vrienden in de LEGO app. Het rare hier is wel dat telkens je een nieuwe run doet, je een nieuwe build kan bijhouden. Je kan niet opteren om je resultaat toe te voegen aan een bestaande build. Speel je dus tig keer met dezelfde build, met alsmaar hogere scores, dan heb je al snel een hele resem van dezelfde builds in je lijst staan. Ook wordt er een totaal bijgehouden van de munten die Mario reeds verdiende, al kan je dit resetten.
Van de mogelijke expansies mochten we de Desert Pokey Expansion Set uittesten. Deze bevat twee nieuwe vijanden: Monty Mole en Pokey. Monty Mole versla je met een tik, Pokey moet je neerhalen met een hamer die Mario moet bewegen van links naar rechts. Best leuk dat. Desert Pokey behoort tot de goedkoopste categorie in de expansies. Je hebt er ook grotere en dus duurdere, waarvan Bowsers Castle ons wel de coolste lijkt. Al is onze bankrekening daar wat minder van overtuigd.
Naast expansies zijn er ook power-up packs, waar je een nieuwe outfit krijgt voor Mario. Het hoofddeksel doet er niet zo toe en is maar cosmetisch, maar Mario reageert wel anders naargelang welke broek hij draagt. Wij kregen de Cat Mario Power-Up Pack om uit te proberen, waarbij we munten konden verdienen door op muren te stappen. Heel erg fijn dat, alleen zat er in onze build niet echt veel verticaal in om tegenaan te lopen. Ook maakt Mario katgeluidjes en van outfit veranderen is nu eenmaal wel leuk. Naast Cat Mario zijn er ook Fire Mario, Propeller Mario en Builder Mario. De Power-Up Packs brengen naar onze mening waar voor hun geld, aangezien ze niet erg duur zijn en toch wat extra interactie bieden.
Ten slotte zijn er ook character packs. Je kent het vast wel, die kleine verrassingszakjes met een LEGO-figuur in. Dit keer geen minifiguur, maar wel één van tien kleine interactieve personages uit de Mario-wereld. Net als de power-up packs zitten de character packs naar ons gevoel helemaal goed qua prijs.
Maar hoe herspeelbaar is LEGO Super Mario? We konden alvast wat uren spelen met onze set. Het meeste plezier haalden we door het parcours om de beurt te veranderen om dan tegen elkaar te strijden om met om ter meest munten aan de finish te komen. De app lijkt ook met wekelijkse uitdagingen te zullen komen. De huidige is race naar de finish, waarbij je sportgewijs zoveel mogelijk Mario moet laten rennen en springen. Meedoen met de uitdaging doe je dan door een foto te nemen en de creatie te delen, al vonden we nog niet echt waar we dan andere mensen hun creaties konden vinden, zelfs niet na het maken van een eigen account.
Onze vijfjarige tester vond het een leuke extra om Mario te synchroniseren met de app om zo te weten waar hij welk aantal muntjes verdiende, maar even goed kan je dus zonder de app er bij te nemen het parcours aflopen en op Mario's buik de score aflezen. Mama's en papa's hebben heus niet altijd zin om de tablet of gsm boven te halen, maar dat is dus om te spelen geen probleem.
Onze deskundige vond het evengoed ook leuk om met Mario rond te lopen in huis en hem te laten reageren op kleuren, op snelheid, op beweging (te veel van dat en Mario's ogen gaan draaien) of Mario's broek af te steken om hem dan verbijsterd “Mama mia” te horen zeggen. We hoorden ook heel vaak "LEGO Mario time" (aanzetten) en "See you later" (uitzetten). De app toont overigens ook in percent hoeveel batterij Mario nog heeft en dat lijkt toch best snel te zakken. Gelukkig gaat Mario wel automatisch uit na een tijdje geen interactie te merken. Na een hevige val hadden we één keer voor dat Mario's arm los was gekomen, maar die kregen we er zonder problemen weer aan. LEGO heeft zoals gewoonlijk mooie kwalitatieve blokken afgeleverd die wel wat actie kunnen ondergaan.
De set ademt zowel de typische LEGO-kwaliteit als de rasechte Nintendo-sfeer. Wat ons betreft is dit een mooie samenwerking die best veel geïnteresseerden, jong en oud, zal bereiken. Om te starten moet je wel een flinke som neerleggen en ook de expansies zijn niet goedkoop. Het valt wel wat binnen de verwachtingen van LEGO en Nintendo, maar toch konden we ons niet losmaken van het gevoel dat het qua blokken toch wat karig aanvoelt. De power-up- en de character-pakketten staan dan weer wel mooi geprijst.
LEGO Super Mario is een sterke uitkomst geworden met een leuk interactief spel en modulair systeem om regelmatig van parcours te wisselen. De prijs is relatief hoog, dus je denkt best even twee keer na of het je het geld waard is. Weet wel dat je kwaliteit in huis haalt, maar de herspeelbaarheid die moet veelal uit jezelf komen. Het is misschien nog wel het leukst als je het niet alleen speelt.
- LEGO-kwaliteit
- Nintendo-eigenheid
- Leuke interacties
- Modulair
- Instructies enkel via app
- Batterijen snel leeg
- Relatief duur
Mijn god wat kut.. Maarja als je dit als kind gehad hebt en na 50 jaar weer uit de kast trekt is het vast heel grappig om weer te zien. Verder ist echt een waste of money :p
Geplaatst op 2020-08-05 20:56:47