Animal Crossing: New Horizons
De Nintendo Switch heeft in zijn drie-jarig bestaan ieder jaar must-have titels gekregen en dit jaar is dat met Animal Crossing niet anders. De serie is een van de meest geliefde reeksen die Nintendo te bieden heeft en we kunnen met groot genoegen zeggen dat ze opnieuw geslaagd zijn in het maken van een nagenoeg perfecte game.
Iedereen die een Animal Crossing-game heeft gespeeld in de 19-jarige geschiedenis van de serie, weet meteen wat hij kan verwachten. Vooral in thema en grafische stijl zal je ook in deze New Horizons veel herkennen. De Gentle Life Simulator slikte deze keer echter ook een overlevingsspel met een secundaire Minecraft-bestelling in, wat resulteerde in iets groters, meeslepender en, nou ja, beter.
New Horizons, dat de traditionele setting van de stad ruilt voor een klein, voorheen onbewoond eiland, zet je midden in de natuur. Beginnen doe je met slechts een tent en wat prullaria om uiteindelijk een bloeiende gemeenschap van gelijkgestemde zielen te creëren. De game speel je volledig in je eigen tijd en op je eigen tempo, met korte of lange sessies, naargelang jij het wil.
Zoals bij alle AC-spellen, is je hoofddoel in het spel verzamelen, jagen op insecten en fossielen, vissen en bouwen, allemaal met als doel grotere en betere huizen te bouwen voor jou en je nieuwe eilandgenoten. Deze keer kun je echter ook veel creëren en krijg je later in het spel eindelijk de mogelijkheid om het hele landschap te veranderen door middel van terraforming.
Dit maakt het gemakkelijk de meest complete Animal Crossing tot nu toe en een met een buitengewone lange levensduur. Het begint misschien met weinig openheid voor je, maar wacht een paar dagen tot weken en je zal snel worden beloond met de meest uiteenlopende aanpassingsopties die tot nu toe zijn aangeboden.
Eerst en vooral kies je uit vier willekeurig gegenereerde eilanden, plus de locatie van je nieuwe huis (al is het eerst een tent) en in welk halfrond je wil spelen. Dit is belangrijk omdat het bepaalt vanaf welk seizoen en weer het begint. Eenmaal gekozen, is het permanent, zelfs voor andere spelers op dezelfde Nintendo Switch, dus je moet verstandig beslissen, omdat je het niet kunt wijzigen zonder opnieuw te beginnen. De game suggereert dat je het halfrond best instelt ten opzichte van je eigen woonplaats, zodat het vervolgens de exacte seizoenen simuleert die je in de echte wereld ervaart. Als je echter het tegenovergestelde van het spel buiten het raam wilt spelen, selecteer dan het andere halfrond.
Net als New Leaf in de 3DS en de eerdere games, speelt New Horizons in realtime, met de real-world datum en tijd in de linker benedenhoek en een gesynchroniseerde dag/nacht-cyclus. De tijd van de dag maakt een groot verschil in wat voor soort insecten en vissen beschikbaar zijn om te vangen, en ze zijn ook seizoensgebonden, dus je hebt een beetje toewijding nodig als je van plan bent iets te vangen dat alleen in de winter verschijnt, terwijl je in de lente begon.
Net als zijn voorgangers begint deze Animal Crossing met eenvoudige uitdagingen, zodat je je op het eiland kunt vestigen. Van daar uit krijg je steeds meer mogelijkheden. Het zorgt er voor dat je vertrouwd geraakt met de controls en nieuwe functies, zonder gebombardeerd te worden met opties. De nieuwe functies worden in de eerste plaats geleverd door de terugkeer van Tom Nook, die de afgelopen jaren een multi-business ondernemer is geworden, en zijn neven Timmy en Tommy. Naarmate meer taken zijn voltooid en het eiland bevolkt wordt, zullen anderen ook om hulp vragen en uiteindelijk zullen ze je dagelijks wat extra bezigheid geven. Dus hoewel de game in het begin een beetje schaars en klein lijkt, groeit het geheel naarmate je meer ontgrendelt.
De meeste klusjes houden in dat je schulden moet afbetalen, eerst voor je startpakket op het eiland, dan voor elk niveau van huisvesting dat je bouwt, en het creëren van tools en items om je omgeving te verbeteren. Het is een duidelijke herinnering dat zelfs als je geïsoleerd bent op een verlaten eiland met schattige bewoners, je niets gratis krijgt in het leven. Daarnaast krijgt het spel zo meer een doel. De extra diepgaande bouwopties zorgen er dit keer voor dat alles op het eiland kan worden gezien als een hulpbron: bomen, rotsen, ijzer- en kleikorrels en zelfs gemakkelijk verkrijgbaar onkruid kan worden omgevormd tot iets nuttigs. Wat er nog over is, kan worden verkocht om genoeg geld te verdienen (nou ja, Bells, de in-game valuta) om dan terug te keren naar Nook, de potentiële geldschieter.
Er is ook altijd een andere mogelijkheid om na elke betaling opnieuw in de schulden te gaan. Toch zijn er overal genoeg Bells te vinden en we zijn dol op het idee dat alles wat je kunt verzamelen op krediet kan worden overgedragen.
Bovendien voegt New Horizons, naast de reguliere geldeenheid, een nieuwe beloningsregeling toe in de vorm van Nook Miles. Dit zijn als beloningspunten op een klantenkaart. Je krijgt zelfs virtuele beloningspunten beschikbaar via een andere nieuwe functie, de NookPhone, zodat je precies kan zien wat je moet doen om ze te verdienen. Dit kan iets eenvoudigs zijn, zoals het vangen van een bepaald aantal vissen of een specifiek type vis, of het kan een doel op langere termijn vereisen, zoals het maken van honderden gereedschappen. Sommige zijn eenvoudige, dagelijkse beloningen, terwijl anderen vele maanden in beslag zullen nemen.
Nook Miles verschillen van Bells, hoewel je ze kunt gebruiken om te betalen voor enkele van de zeldzaamste items in de game, omdat ze ook kunnen worden uitgegeven om je hele ervaring te verbeteren, door bijvoorbeeld nieuwe functies aan je NookPhone toe te voegen of je broekzak uit te breiden om meer items tegelijk op te slaan. Je kunt ze ook uitgeven aan kaartjes om je van het eiland af te brengen naar een ander onbewoond eiland dat je naar eigen wens mag plunderen van grondstoffen, insecten en vissen.
We ontdekten zelfs dat regelmatige bezoeken buiten het eiland essentieel waren om vooruit te gaan, of het had in realtime een extra week kunnen duren om voldoende ijzeren klompjes te oogsten om een winkel te bouwen. Er kunnen daar insecten en vissen zijn die je misschien ook niet elders kan vinden.
Dat was voor ons net zo essentieel, want het schenken van onze unieke vondsten aan het Blathers-museum is een van de hoogtepunten van New Horizons. In deze grote hallen kun je meerdere niveaus verkennen, met aparte ruimtes voor insecten, waaronder een vlindertuin en fossielen. Bovendien is er een prachtige aquariumvleugel, met het soort tanks dat je in een grotere zoo zou zien. Er is zelfs een enorme haaientank beschikbaar, met elke vangst die jij hebt gemaakt. Momenteel is het ons een raadsel hoe een bescheiden eilandbewoner een haai kan vangen, maar het is een indrukwekkend gezicht.
De eilanden van familie en vrienden zijn ook te bezoeken en bieden andere bronnen van materiaal om aan het museum te doneren, om ambachten te maken of gewoon om te zetten in contant geld. De online en lokale multiplayer-modus biedt plaats aan maximaal acht spelers, waarvan er één de gastheer is en anderen in staat zijn om op een beperkt niveau met de omgeving te communiceren. Je zou bijvoorbeeld niet willen dat een bezoeker nu al je bomen omhakt, toch?
Je kunt ook meerdere spelers op dezelfde Switch laten spelen. De game ondersteunt maximaal vier spelers op hetzelfde scherm en elke eilandbewoner kan meedoen met een individuele Joy-Con- of Switch-controller. Een van de spelers is de aangewezen leider, die kan wisselen zodat het scherm zich op hem of haar richt, maar ze kunnen samen op het eiland doen wat ze willen, alsof ze alleen spelen. Omdat spelers op dezelfde Switch op hetzelfde eiland kunnen spelen (in feite moeten ze dat doen, aangezien het slechts één eiland per Switch is), kunnen ze zelfs helpen de leef- en woonomstandigheden van anderen te verbeteren.
Dat is in ieder geval de enige waarschuwing voor New Horizons. Cloudopslag is niet mogelijk, dus je kunt niet spelen op de ene Switch en doorgaan op een andere. Dus als je een Nintendo Switch in de woonkamer hebt en een Switch Lite voor op reis (een zeldzame setting, we geven het toe), moet je twee volledig afzonderlijke avonturen beginnen. Of, als je meerdere profielen op één Switch hebt, zullen ze allemaal samen op hetzelfde eiland moeten spelen. Dat is geweldig voor een gezin dat hun ervaringen wil delen, minder voor de broers en zussen die er plezier in hebben te vernietigen wat een ander heeft opgebouwd. Een ding is zeker, of je nu speelt op Switch Lite of een Switch in draagbare of gedockte modus, New Horizons ziet er geweldig uit.
Het is een cartoon, net als zijn voorgangers, maar er wordt veel gebruik gemaakt van het high-definition kleurenpalet, belichting en scherpte. Met vier seizoenen in de aanbieding, elk met zijn eigen specifieke stijl, weerseffecten en dag/nacht-cyclus, heeft de game esthetisch veel te bieden. Het ziet er misschien zelfs het beste uit op het kleine scherm van de Switch en we zijn verheugd te kunnen melden dat alle tekst gemakkelijk te lezen is of in één oogopslag te bekijken. Dat is niet altijd het geval bij consolegames.
Op het gebied van audio raden we aan dat je je hoofdtelefoon aansluit wanneer je niet thuis bent, omdat er vaak pieptonen zijn voor bepaalde evenementen, zoals verrassingspakketten die boven zweven of waarschuwingen en beltonen van je NookPhone.
Van alles wat we tot nu toe hebben gezien in de game, kunnen we niet anders dan het gevoel hebben dat we alleen nog maar het begin van Animal Crossing: New Horizons hebben ontdekt. We spelen de game pas een paar weken, zij het non-stop, dus er is nog genoeg dat we zelf moeten doen en ervaren. Dat is echter het plezier van Animal Crossing. We waren geïnteresseerd in het weggeven van geen zinvolle spoilers, omdat het hele punt van de serie verrassing en ontdekking is door middel van verkenning. We hadden echter veel meer kunnen neerschrijven en nog steeds niet alles hebben prijsgegeven.
- Grafisch prachtig
- Verslavend goed
- Slechts 1 eiland per Switch
- Verslavend goed
Nu nog een switch kunnen kopen! Allemaal uitverkocht!
Geplaatst op 2020-03-30 20:46:23
je kan op mediamarkt de bundel kopen met het spel erbij.
Geplaatst op 2020-03-30 23:18:53
Hmm is kijke
Geplaatst op 2020-04-01 07:24:00