Nintendo Labo Toy-Con 4: VR Kit
Als er nieuwe technologieën ontwikkeld worden, zullen de meeste techbedrijven wel eens kijken hoe het precies werkt en wat ze er mee kunnen doen. Virtual Reality is de laatste jaren exponentieel gegroeid, maar het is nog niet echt op de commerciële markt doorgebroken. Nintendo wil hier verandering in brengen met de VR-kit voor Nintendo Labo. Deze instapvriendelijke kartonnen VR-bril moet families verwelkomen in een nieuwe wereld die voor hen tot nu toe enkel gekend was van films of het internet.
Enkele dingen moeten we wel al meteen duidelijk maken. De VR-technologie van Nintendo kan zich niet meten met Sony’s VR-bril of de verschillende merken voor pc. Nintendo brengt een kartonnen oplossing, de constructie is dus iets minder stevig, en ook de Switch zelf heeft niet zoveel paardenkracht als de concurrent. Dat wil zeggen dat vooral de resolutie niet altijd van de hoogste kant is. Daarnaast hou je ook de Toy-Con VR bril steeds tegen je gezicht en heb je geen hoofdband om deze vast te zetten. Nintendo zelf heeft gekozen voor kleinere, maar toch wel leuke, VR-ervaringen die je niet dwingen om urenlang een bril aan te houden.
Nadat je de game opstart begin je met het bouwen van je bril en alle andere accessoires die je starterkit of volledige kit bevat. Voor mensen die niet vertrouwd zijn met Labo, leggen we nog even het concept uit: ieder ontwerp wordt aan de hand van geanimeerde filmpjes voorgesteld en zo leer je hoe je alles moet vouwen en assembleren. Het maken van de hele Toy-Con constructie is een deel van het spel en is gericht naar jongeren of mensen die graag iets in elkaar knutselen. De bril zelf heb je al in elkaar gezet na een klein halfuurtje, maar andere ontwerpen, en dan vooral de blaster, kunnen veel langer duren. Tot wel twee of drie uur. Reken dus zeker eens een volledige middag of meerdere dagen om meerdere kartonnen accessoires in elkaar geknutseld te krijgen.
Lang hoef je echter niet te wachten om in VR van start te gaan. Nadat je de bril gemaakt hebt kun je al direct enkele mini-games testen in de VR Plaza, een nieuwe mode waarin Nintendo een zestigtal ervaringen klaargestoomd heeft. Iedere ervaring duurt enkele minuten en ze gaan van basket spelen tot een kleine platformer waarin je een ventje bij zijn prinses moet brengen. Al deze mini-games zijn gemaakt met de Garage mode, een mode in Labo waarin je zelf mini-games kan maken. Het is dan ook meteen duidelijk hoeveel je wel niet kan doen met deze ingebouwde editor. Je hebt wel een kleine basiskennis van programmeren nodig om echt grootse ontwerpen te maken. Daarnaast heb je enkel de bril nodig om de VR-updates van Breath of the Wild en Super Mario Odyssey te spelen, dus wie hier zou willen stoppen kan dat al.
Tijdens het spelen in de plaza is al meteen duidelijk dat Nintendo wel degelijk kan omgaan met VR. Verschillende van de mini-games geven je echt het gevoel alsof je in de game zit, zoals een ruimte waar er geen zwaartekracht is en grote stukken speelgoed op je afkomen of kunnen weg stuiteren. Het grootste nadeel dat we hier ondervonden was dat een hoofdband echt wel handig kan zijn als je eens een halfuur of langer wilt spelen. Soms hou je de bril immers met één hand vast, en dat kan krampen als gevolg hebben bij langdurig gebruik.
Hoe meer je van de kit in elkaar steekt, hoe meer er ook vrijkomt om te bekijken en te spelen. Zo heeft Nintendo een boel filmpjes gemaakt over het werkproces achter de games of de interne werking van de Toy-Cons, alles bekijkbaar in VR. De grootste games unlock je echter door het maken van andere Toy-Cons, en daar was de blaster een van onze favorieten.
De blaster zit vernuftig in elkaar, met rekkertjes en kliksystemen om zo het karton te doen schieten alsof je iets echt aan het afvuren bent. Geen wonder dat deze grotere Toy-Con dan ook enkele uurtjes duurt om te maken. Het gebruik van de blaster was ook een leuke ervaring. In een van de games zit je in een on-rail segment waarin je aliens bestookt die rechtstreeks uit een geanimeerde film lijken te komen.
De tweede game met de blaster kan met twee spelers om beurt gespeeld worden. Je moet nijlpaarden bestoken met fruit, waarin je eerst met je blaster fruit opzuigt, en daarna probeert zoveel mogelijk nijlpaarden te voederen. Met nog enkele VR Plaza mini-games voor de blaster heb je alles gezien wat de Nintendo Labo VR Starter kit te bieden heeft. Die kost de helft van de volledige kit en is dus het ideale instappakket.
De volledige kit biedt naast de blaster ook de olifantenslurf, een fototoestel, een vogel en een windpedaal. Elk van deze accessoires duren ongeveer een uur per stuk om te maken en elk bieden ze een nieuwe speelervaring. De olifantenslurf geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om in 3D te schilderen en voegt een game toe waarin je knikkers op een knikkerbaan naar de finish moet begeleiden. Het fototoestel neemt je mee onder water om zo goed mogelijk vissen te fotograferen of dropt je in een huis zet met een gek wezentje genaamd Fuzbal.
De pedaal is anders van al de rest want je houdt het ding niet tegen je gezicht, maar zet het op de grond om dan te gebruiken als een soort drumpedaal. In de ene game speel je dan met een kikker en moet je op het juiste moment over obstakels springen. De vogel als laatste laat je volledig vrij rondvliegen in een open wereld, terwijl je met triggers je vogel doet flapperen om sneller te gaan. Het hoofddoel in deze game is opdrachten vervullen die je kuikentjes je geven, zodat zij kunnen opgroeien en met jou het nest kunnen verlaten.
De gedachte achter alle games in de verschillende kits is altijd simpel, maar het gevoel dat je echt in VR speelt zoals op andere platformen is volledig gegrond en quasi even diepgaand. De kits bieden een leuke basis en vooral de starterset is leuk om eens VR uit te proberen met het gezin. De grote vraag is hoeveel games de VR-kit in de toekomst nog zullen ondersteunen of belandt de set net als veel andere delen van Nintendo Labo na een tijdje op de zolder. Games als Super Mario Odyssey en Zelda Breath of the Wild bieden wel al een goede start voor dit nieuwe project en hopelijk komen hier nog meer games bij in de toekomst.
Uiteindelijk moeten we wel kijken naar wat Labo VR werkelijk is: het is een simpel ontwerp dat niet gemaakt is om langdurig VR te spelen, en speel je het te lang dan heb je kans op kramp in je handen. De resolutie is niet voor ieder type game perfect en het is natuurlijk nog steeds karton. Voor de instapprijs en zelfs de volledige kit heb je echter wel een heel leuke bundel in handen die je zeker waar voor je geld biedt, en met wat geluk ondersteunt Nintendo het ook na Mario Odyssey en Breath of the Wild nog met andere games uit hun portfolio. Nintendo Labo Toy-Con 4: VR Kit is bij deze dan ook de beste uit de labo-reeks en dat belooft voor wat de toekomst nog kan brengen.
- VR Plaza
- Goede instapprijs
- Leuke games
- Geen hoofdband
- Resolutie