Forza Horizon 4
Forza Horizon 4
Forza Horizon draagt al een tijdje de kroon van beste arcaderacer, een status die in 2016 enkel maar werd bevestigd door Forza Horizon 3. Met het vierde deel wil ontwikkelaar Playground Games bewijzen dat het nog steeds een immense voorsprong heeft op de concurrentie en het slaagt daar met verve in.
In Forza Horizon 4 laten we het zonnige Australië achter ons en trekken we naar het Verenigd Koninkrijk, dat speciaal voor de game ontdaan werd van al zijn minder interessante stukken en nu een combinatie is van een aantal opvallende landschappen die kenners van het Verenigd Koninkrijk zeker zullen herkennen, maar nog nooit eerder zo dicht bij elkaar zagen.
Die verhuis naar de Britse eilanden heeft niet enkel effect op de omgeving, maar ook op het weer in Forza Horizon 4. Het zou immers verre van realistisch zijn om steeds rond te rijden in een zonnige omgeving, terwijl we allemaal weten dat het al eens durft regenen in het Verenigd Koninkrijk. Dus zijn in Forza Horizon 4 seizoenen toegevoegd.
De vier seizoenen hebben vrijwel onmiddellijk een visueel effect op de omgeving, maar zullen ook van belang zijn tijdens het racen. Een besneeuwde weg in de winter rijdt immers niet hetzelfde als die weg in de zomer, en dat leuke pad door de heuvels ligt in de herfst vol met plassen en modder. Heel wat events zullen dan ook anders spelen, afhankelijk van het seizoen waarin het wordt gespeeld.
Over die seizoenen heb je zelf ook weinig zeggenschap, want alles hangt vast aan een online server, waarbij per week het volgende seizoen van start gaat. Het is een systeem dat we al in heel wat online games hebben gezien, maar dat door de link met het weer in Forza Horizon 4 heel letterlijk wordt genomen. Enkel in de eerste uren van de game wordt je snel doorheen alle seizoenen gejaagd, om je een idee te geven van de aanpak op dat vlak.
Forza Horizon 4 zit ook naast de seizoenen weer tjokvol content, te beginnen met een immens assortiment wagens. In de vorige game waren er dat al meer dan 300, maar nu tikt de teller een totaal aan van maar liefst 450 wagens. Onmogelijk om allemaal te verzamelen natuurlijk, maar wel de perfecte speeltuin voor autoliefhebbers die op zoek zijn naar hun favoriete wagen. Voeg daar nog een heleboel customisation aan toe en je weet dat je heel wat uren kan spenderen, enkel in het uitzoeken en uitwerken van je perfecte racebolide.
Ook het aantal events is bijzonder uitgebreid. Hier zien we oude favorieten zoals cross country, street races enzovoort terugkeren, met ook nog speed traps, speed zones en drift zones. In tegenstelling tot bij Forza Horizon 3 hangt je voortgang in een bepaald soort event ook niet meer vast aan je totale vooruitgang. Als je enkel street races wil spelen, dan zal je ook enkel daar vooruitgang maken, tot je natuurlijk alle events vrijgespeeld hebt. Het zorgt er voor dat je niet verplicht wordt om een bepaald type race te rijden, om toch maar de volgende reeks events vrij te spelen. Wil je alles unlocken, dan moet je wel alles spelen, maar in Forza Horizon 4 gebeurt dat volledig op je eigen tempo. Een leuke nieuwigheid zijn trouwens de Horizon Stories, waarin in tien hoofdstukken een bepaald verhaaltje wordt verteld, dat vasthangt aan een van de aspecten van de game. Zo kan je stuntrijder zijn voor een film, snelle wagens verhuren of even terugkijken op de beste wagens die vroeger in games zijn opgedoken. Die stories zijn een welgekomen afwisseling tussen alle gewone races.
Net als in de vorige Forza Horizon zal je ook in deze game perks moeten verzamelen, maar dat steekt nu helemaal anders in elkaar. Je zal je punten niet meer kunnen verdelen in één perk tree, want elke auto heeft zijn eigen versie. Je kan wel nog met elke wagen perk points verzamelen, maar je zal ze dus enkel kunnen gebruiken voor een wagen. Die perks draaien vooral rond het verkrijgen van meer punten bij je skill chains, dus het is niet helemaal een ramp wanneer je van wagen wisselt. Bovendien kan je eerder verdiende perk points gewoon direct inzetten voor je nieuwe auto. De echt grote perks, zoals die gekend zijn uit de vorige game, zitten nu verstopt in huizen die je kan aankopen. Dat zal je een flinke duit kosten, maar de extraatjes die je dan vrijspeelt, zijn dan ook bijzonder nuttig. Toch zijn we niet helemaal fan van dit systeem en vonden we dat in Forza Horizon 3 beter gebalanceerd.
Het online aspect is ook een stuk belangrijker geworden en dat uit zich op verschillende manieren. Als speler word je in principe altijd in een online wereld gedropt met maximaal 72 spelers, die je kan uitnodigen om samen of tegen elkaar te racen, en je krijgt ook opnieuw de mogelijkheid om konvooien te organiseren. Zo kan je gemakkelijker samen beslissen welke events er worden gehouden. Het leuke hieraan is dat echte racers natuurlijk meer uitdaging bieden dan de Drivatars. Als speler heb je wel de keuze om gewoon volledig offline te spelen en kan je natuurlijk voor sterkere tegenstand zorgen, door flink te spelen met de instellingen.
Ook de Forzathon maakt zijn terugkeer, maar ditmaal met een ietwat andere invulling. De Forzathon wordt opgedeeld in uitdagingen per uur, dag of week. Die eerste zijn korte online events, waar je samen met andere spelers bepaalde doelstellingen moet halen. Zo moet je bijvoorbeeld samen een bepaalde totaalsnelheid behalen aan een speed trap. Al die events zijn opgedeeld in drie stukken en als je er als groep in slaagt om de drie delen tot een goed einde te brengen, is je beloning groter. De dagelijkse uitdagingen ga je meestal halen terwijl je gewoon aan het racen bent, want het draait daarbij om bepaalde skills die een aantal keer moeten worden uitgevoerd. De wekelijkse uitdaging draait dan weer rond een bepaalde auto, die je dan wel in je bezit moet hebben. Dat is een beetje jammer, want het houdt in dat wanneer je niet genoeg geld op de bank hebt, je niet kan deelnemen.
Met de Forzathon verdien je geld dat je kan uitgeven in de Forzathon Shop, waar elke week andere aanbiedingen te vinden zijn. De prijs die daar wordt gevraagd, is trouwens niet van die grootorde dat je honderden events moet uitvoeren. Dat is maar goed ook, want vooral de korte events kunnen na een tijdje gaan vervelen.
Op visueel vlak levert Forza Horizon 4 weer bijzonder knap werk, met prachtige auto’s en mooie omgevingen. Vooral de veranderende seizoenen zorgen er voor dat je altijd wel op een andere manier naar een bepaald gebied kijkt. Op vlak van soundtrack heb je als speler ook nu weer de keuze uit een aantal radiozenders, maar om de een of andere reden waren we daar deze keer iets minder van onder de indruk. Misschien worden we gewoon oud.
- Immens assortiment auto's
- Seizoenen
- Leuke nieuwe locatie
- Nieuw perk systeem