F1 2018
F1 2018
[gespeeld op PS4]
Formule 1 is altijd al een relatief populaire sport geweest in België, maar het wereldkampioenschap F1 wordt sinds enkele jaren terug iets intensiever gevolgd, met Stoffel Vandoorne die een zitje heeft bij het team van McLaren. Zijn resultaten zijn momenteel echter niet al te geweldig, maar misschien kunnen we daar in de virtuele wereld van F1 2018 een beetje verandering in brengen.
F1 2017 betekende een grote stap voor de reeks, waar voornamelijk werd teruggegrepen naar de sim-elementen, zonder de meer casual gamer echt helemaal te vervreemden. Die trend wordt in F1 2018 verder gezet.
De career mode is natuurlijk de grootste moot in F1 2018. Daar begin je als nieuwe piloot in het wereldje en krijg je alvast de kans om eerst je team uit te kiezen. Daarna begint de harde strijd om het kampioenschap. Hoe hard die strijd is, bepaal je wel volledig zelf. Je kan alle mogelijke assists aan- of uitzetten, races langer of korter maken en natuurlijk je tegenstanders sterker of zwakker laten rijden. Zo kan een beginnende racer evenveel plezier uit de game halen als iemand die als een echte pro over het virtuele wegdek scheurt. F1 2018 presenteert zich als een sim en dat is het ook, maar kan in een handomdraai omgetoverd worden tot bijna een arcaderacer waar iedereen plezier aan kan beleven.
Een seizoen in career mode wordt natuurlijk opgedeeld in verschillende raceweekends, waarin je een aantal dagen kan oefenen, een kwalificatie moet rijden en vervolgens in de race aan de slag moet. Doorheen het weekend kan je de instellingen van je auto naar wens aanpassen en kan je heel wat R&D-punten verdienen door bepaalde opdrachten uit te voeren. Denk daarbij aan het rijden van enkele goede rondjes, zodat je team voldoende informatie krijgt om je auto goed af te stellen.
Die R&D-punten gebruik je dan weer om je auto verder te ontwikkelen. Zo kan je steeds de strijd aangaan met de concurrentie, die natuurlijk ook niet stil zit. Hoe verder je komt in de career mode, hoe belangrijker je beslissingen op vlak van de verdere ontwikkeling van je wagen zullen worden. Neem je een foute keuze of wordt er een nieuwe regel ingevoerd die niet echt past bij je wagen, dan kan het zijn dat je razendsnelle bolide plots door iedereen wordt voorbijgesneld. Alles goed in de gaten houden, is dus de boodschap.
Ook de prijzen in R&D werden aangepast, zodat spelers ietsje meer kunnen bezig zijn met het uitbouwen van hun wagen. Hou dan wel rekening met de nieuwe regels voor het volgende seizoen, want het zou wel eens kunnen dat je anders helemaal opnieuw kan beginnen. Je moet echter geen angst hebben dat je elk jaar nieuwe regels krijgt voorgeschoteld.
Om toch een beetje afwisseling te krijgen tijdens je carrière, zal je tussendoor ook uitnodigingen krijgen voor wat invitational events, waar je met oude en nieuwe wagens speciale races zal moeten afwerken. Soms gaat dat over een time trial, soms moet je een bepaald aantal andere auto’s inhalen en andere keren moet je dan weer gewoon een aantal bochten goed nemen. Doe je dat goed, dan krijg je ook hiervoor R&D-punten.
Ben je de career mode een beetje beu en wil je eens iets anders doen, dan is dat perfect mogelijk. Je kan losse grote prijzen rijden of je eigen kampioenschap creëren of je kan aan de slag in time trial of online. Telkens krijg je de keuze om ook met klassieker uit het F1-verleden rond te rijden. Daarnaast heb je nog Event, waar om de zoveel dagen een speciale uitdaging wordt gelanceerd en het je doel is om zo hoog mogelijk in de leaderboards terecht te komen.
Naast deze kleinere modi en de career mode, heb je ook nog de championship mode, waarin je een reeks kampioenschappen kan rijden, met speciale regels of andere wagens. Zo zal je in sommige kampioenschappen achteraan moeten starten, als je vooraan staat in de ranking. In een ander kampioenschap rijdt iedereen met dezelfde wagen en draait alles dus rond het talent van de piloot. De championship mode zal naast de career mode het onderdeel zijn waar je ongetwijfeld het meeste tijd in doorbrengt.
Grafisch heeft ontwikkelaar Codemasters mooi werk afgeleverd met F1 2018. Alle wagens, menu’s en tracks zien er bijzonder mooi uit. We hebben alleen een beetje problemen met het menu van de R&D-ontwikkeling, dat we eerlijk gezegd een beetje onduidelijk vinden. Dat kan visueel beter uitgewerkt worden, om het voor iedereen een beetje duidelijker te maken. Vooral mensen die de technische aspecten van F1 niet helemaal kennen, kunnen hier kleine problemen ondervinden.
- Leuk voor sim- en arcaderacer
- Grafisch knap
- Vrij veel content
- R&D-menu beetje onoverzichtelijk