WarioWare Gold
WarioWare Gold
Nintendo staat voornamelijk bekend om één reden, namelijk Mario. Quasi in iedere game zie je hem het wel opnemen tegen slechteriken zoals Bowser en steelt hij altijd de show. Mario’s grootste rivaal is echter niet Bowser, maar Wario. Deze anti-Mario wacht steevast in de schaduw en heeft sinds 2003 dankzij WarioWare zijn eigen serie om ons geld te kunnen afnemen. Alle WarioWare games brachten microgames met zich mee, die allemaal nog absurder leken dan zijn voorgangers en met WarioWare Gold brengt Nintendo nu een verzameling klassieke microgames naar de 3DS.
Een microgame is gewoonlijk slechts drie tot vijf seconden lang en geeft de gebruiker een absurde opdracht die hij zo snel mogelijk moet voltooien. Zo moet je eens een vinger in iemands neus steken, met een gigantische robot Mario Bowser verslaan of met een zaklamp een vlieg in het donker vinden. De meeste opdrachten komen uit het echte leven en zou je standaard niet voor ogen hebben bij het bedenken van een uitdaging. Andere microgames komen dan weer uit Nintendo classics. Zoals Samus die op een Metroid schiet of Link die een dungeon moet binnentreden. Elk van de meer dan 300 microgames brengt een vreemd genot met zich mee, en wanneer de game even niet leuk is, is die toch voorbij voor je het weet.
WarioWare Gold splits zijn microgames op in vier categoriën: button-mash, motion controls, touchscreen controls en microfoon games. Iedere mode werkt weer anders en zijn fun om te doen en als je later eenmaal alles door elkaar krijgt is het een gekke bedoening om steeds het juiste uit te voeren. De microfoon games zijn wel het zwakst, aangezien je steeds maar weer in de microfoon moet blazen. Gecombineerd met de andere drie variaties van spelen zijn ze net zo fun en absurd als vergelijkbare microgames.
Het verhaal biedt volledig geanimeerde en ingesproken cutscenes. Zelfs Wario spreekt met volledige zinnen, iets dat niet vaak gebeurd in pure Nintendo games. Nevenpersonages zoals 9-Volt, Jimmy T en Mona hebben elk hun eigen doel en stijl voor ogen, wat zeker de sfeer van de game verbetert. Wario horen zeggen hoe hij pizza wilt bestellen dankzij een videogametoernooi, is net zo fun als alle microgames die hij ons voorschoteld.
Naast de microgames en het verhaal speel je vreemde interactieve toys, extra spelmodi en ook details over de geschiedenis van Nintendo vrij. De andere gamemodes zijn kleine bezigheden op zich, die je vrij bent om zolang te spelen als je wilt. Een favoriet is bijvoorbeeld een gamend kind die moet uitkijken dat zijn moeder hem niet betrapt tijdens het completen van microgames. Soms vind je ook absurdheden zoals de mogelijkheid om microgames sneller of trager te spelen aan de hand van hoe je je 3DS vasthoudt. Deze kleinigheden houden de mensen bezig om te experimenteren en te blijven muntjes verzamelen om meer speelgoed en kleine games vrij te krijgen.
De muntjes gebruik je in een capsulemachine die je een willekeurig speeltje of game geeft. Kleine games zoals een papieren vliegtuigje die je zolang mogelijk vliegend moet houden of Mewtroid waarin je als een kat rond rolt en op menselijke gezichten schiet zijn leuke extra’s. Je kan zelfs een alarmklok verkrijgen die je pas kan uitzetten als je drie microgames weet te vervolledigen. Andere dingen die je kan vrijspelen zijn kaartjes met info op van de personages. Eens je begint te verzamelen, zal je zeker en vast zin hebben om alle speeltjes en games te pakken te krijgen. Die verslavende factor is dus meer dan aanwezig.
Helaas heeft WarioWare ook enkele mankementjes. In de meer dan 300 microgames zul je slechts enkele echt nieuwe games terugvinden en al heb je misschien niet iedere game uit de reeks gespeeld, weet wel dat de story mode binnen een goede twee uur is afgelopen en je daarna muntjes enkel maar kan verzamelen door telkens terug dezelfde modi te spelen. Het verzamelen van nieuwe games is leuk, maar het wordt wel een beetje eentonig als je steeds dezelfde modi moet spelen om nieuwe muntjes te krijgen of om eens een keertje een microgame tegen te komen die je nog niet kende.
Mensen die nieuwe zijn in WarioWare zullen wel hun ogen opentrekken. Dit is nu eenmaal een best-off compilatie van 15 jaar WarioWare en dat is te zien aan de hoeveelheid microgames en kleinere speeltjes die te vinden zijn in de game. Wario heeft ons goed te pakken met deze bundel van absurditeit en weet dat je hier zeker waar voor je geld in kan vinden, al zal alles vrijspelen toch wat doorzettingsvermogen vergen.
- Grote collectie microgames
- Tal van toys en kleine games
- Animatie in cutscenes
- Korte storymode
- Herspelen om alle toys te verkrijgen