Epic Loon
Epic Loon
Aliens in je films die alles in de war sturen, er zijn plezantere dingen in het leven. We kunnen dus begrijpen dat cinefiel Joe het niet echt heeft begrepen op de vier monstertjes die in zijn videorecorder leven. Gelukkig zijn er een aantal monsterfilms die hen het leven flink zuur zullen maken.
Dat is zo een beetje het verhaal achter Epic Loon van de Franse studio Macrales. Dat verhaal doet er echter niet toe, want alles draait rond een flinke reeks ingenieuze puzzels die je met de verschillende aliens moet zien te overleven. Die puzzels spelen zich af in vier films, die zijn gebaseerd op klassiekers als Alien en Jurassic Park. De films zitten vol gevaren die cinefiel Joe wil gebruiken om de aliens uit zijn videorecorder te verdrijven. Ze veranderen immers regelmatig het verhaal van zijn favoriete films.
Als speler kruip je in de huid van een van de vier aliens en is het de bedoeling dat je al die gevaarlijke scènes weet te overleven. Daarvoor beschik je over twee krachten: je kan springen en je kan aan objecten blijven plakken. Door die twee zaken te combineren, moet je proberen alle gevaren te ontwijken om zo de uitgang te bereiken. Kijk wel uit, want Joe kan ook terugspoelen of de video versnellen, als je er te lang over doet om de uitgang te halen.
Je kan ook transformeren tussen twee vormen. In je normale vorm kan je enkel kleine sprongetjes maken en blijf je ook nergens aan kleven. In je tweede vorm blijf je kleven en kan je verder springen. De richting van je sprong wordt bepaald door de richting waarin je oog wijst, dat zich steevast heen en weer beweegt. Door die verschillende vormen te combineren, moet je dus zien te overleven. Sterf je, dan is dat echter geen ramp hoor. Je hebt een oneindig aantal levens. Op dat vlak kan je Epic Loon een beetje vergelijk met een game als Trials, dat eenzelfde systeem hanteert.
Epic Loon kan je alleen of met maximaal vier spelers spelen. Speel je alleen dan worden de drie andere aliens bestuurd door de AI, maar hoef je er eigenlijk geen rekening mee te houden. De game wordt pas echt leuk in co-op, want dan barst de echte strijd los. Iedereen wil natuurlijk als eerste de finish halen en daarbij durf je elkaar wel eens in de weg lopen.
Nog intenser wordt het wanneer je kiest voor de Battle Mode. Daarin probeer je niet gewoon het einde van een level te halen, maar krijg je ook punten op basis van je positie. Je kan zelf kiezen hoeveel verschillende levels er worden gespeeld en uit welke films de levels komen. Telkens er iemand de finish bereikt, wordt het ook allemaal nog dat tikkeltje moeilijker gemaakt, dus snel zijn is de boodschap, waardoor de eerste seconden van een level steevast bijzonder hectisch zullen zijn. Na een aantal levels worden er ook ‘power-ups’ uitgedeeld, maar die zijn er vooral om de betere spelers te straffen. Zo kan je alien plots gestopt worden of teruggespoeld of sterk versnellen. Dat kan gelukkig maar een aantal levels, waarna de normale gang van zaken weer aanvat.
Epic Loon is best een vreemde game. Het is moeilijk om uit te leggen en op het eerste zicht ziet het er allemaal redelijk vreemd uit. Dat trekt zich door naar het audiovisuele aspect. Er wordt bijzonder veel gebruik gemaakt van wit en zwart, met hier en daar een beetje rood, maar voor de rest blijven kleuren redelijk afwezig. De soundtrack is daarnaast ook vrij uniek te noemen, maar kan soms ook een beetje enerverend zijn. We snappen dat het allemaal past bij de unieke sfeer die Macrales wil creëren, maar het mag af en toe ook wel ietsje minder.
- Verslavende gameplay
- Veel puzzels
- Muziek soms beetje enerverend