Antigraviator
Antigraviator is een racegame van Belgische studio Cybernetic Walrus, die werd opgericht door vier afgestudeerden van de Digital Arts & Entertainment-opleiding in Kortrijk. Met deze racegame als debuut weet de studio hun kunnen te tonen op een zeer indrukwekkende grafische manier, maar toch voelen sommige elementen te rommelig en te overdreven aan.
Antigraviator speelt zich af in het jaar 2210 en racen is verder geëvolueerd dan de mens ooit had durven denken. Verschillende doorbraken in terravorming en anti-zwaartekracht hebben de mens met een nieuwe vorm van entertainment verschaft: het Antigraviator tournament. Dat is dan ook een onderdeel van het spel waar spelers een significant deel van hun tijd mee zullen doorbrengen: het voltooien van toernooien om prijzengeld te verdienen.
Deze toernooien bouwen langzaam de moeilijkheid op voor nieuwe spelers, waardoor het niet nodig is als nieuwe speler om eerst alle controles onder de knie te krijgen in single races. Wat de progressie wel belemmert is het feit dat je in het toernooi eerste moet plaatsen om de volgende serie vrij te spelen. Dit kan zeer frustrerend werken, zeker als je één race maar niet onder de knie krijgt en daardoor cruciale punten verliest.
Wat Antigraviator dan weer wel goed doet is afwisseling. Met vier verschillende werelden, waar zich drie tracks bevinden, en drie verschillende gameplay modes voelt elke race net dat tikkeltje anders en verfrissend aan. Zo kan je cruisen in ijzige winterlandschappen, op tropische stranden of zelfs racen in de ruimte. De meeste van deze tracks geven een mooie balans tussen snelheid en behendig bochtenwerk, enkele andere leunen dan weer teveel op het bochtenwerk. Dit neemt weg van de normaal vloeiende gameplay en kan bij momenten zelfs wat duizeligheid opwekken.
Daarnaast implementeert Antigraviator een hele hoop vallen in de races, zoals we die al gezien hebben bij bijvoorbeeld Mario Kart. Spijtig genoeg gaan deze nogal snel verloren in de heisa en snelheid van de race en geraakt worden door één van die vallen betekent vrijwel zeker het verlies van één of twee cruciale plaatsen. Het is ook zeer moeilijk om te zien wanneer je net zo’n val kan gebruiken en als je het al gezien hebt krijg je bijna nooit genoeg tijd om deze te gebruiken, laat staan op een tactische manier.
Naast de toernooien en single races brengt Antigraviator ook een multiplayer-luik naar voor. Dit kan zowel online als in splitscreen gespeeld worden. Samenspelen met vrienden is één van de leukste onderdelen van dit spel en het splitscreen-aspect verdient dan ook zeker de aandacht. Deze modus is net zo goed uitgewerkt als de andere aspecten van de game en dat laat zich zien. Alles is net zo vloeiend als in singleplayer, alleen moet je er wel rekening mee houden dat er twee keer zoveel actie op je scherm staat wat echt wel overweldigend kan zijn.
De controls van Antigraviator zijn dan weer prachtig uitgewerkt. Ondanks de extreem hoge snelheden waarmee je over de baan vliegt besturen de Gravs, de voertuigen uit de game, ongelooflijk soepel. De besturing voelt ongelooflijk strak aan en tegelijkertijd vlieg je met een ongekende soepelheid over de baan. Het rolmechanisme, om tegenstanders uit de weg te beuken, voelt iets stroever aan en heeft niet altijd de impact die je zou willen, maar dat belemmert op geen enkele manier de rest van de gameplay.
Waar Antigraviator ook in uitblinkt is het grafische aspect van de game. De voertuigen, omgevingen en tracks zien er allemaal piekfijn uit en voorzien de nodige afwisseling wanneer dat nodig is. Het spel heeft ook weinig moeite om een mooie zestig frames per second vast te houden op pc, wat echt wel noodzakelijk is voor een racegame zoals deze. Ook de futuristische soundtrack past mooi bij het geheel en geeft de speler nog wat extra adrenaline tijdens het racen.
- Graphics
- Vloeiende gameplay
- Splitscreen multiplayer
- Toernooisysteem
- Vallen
- Balans tussen tracks