Scribblenauts Showdown
Scribblenauts Showdown
[Gespeeld op PS4 Pro]
In 2009 kregen we voor het eerst een Scribblenauts game, op de Nintendo DS. Sindsdien kwamen ook nog Super Scribblenauts, Scribblenauts Remix (een mobile game) en Scribblenauts Unlimited. Deze keer mochten we ons wagen aan Scribblenauts Showdown, beschikbaar op Nintendo Switch, Xbox One en PlayStation 4.
Allereerst start je met het maken van je eigen Scribblenaut die je meteen een naam kan geven en de gewenste haarkleur en huidskleur. Een mooi kapsel, één van de vele accessoires zoals een bril of een ketting, een hoofddeksel als je wil en uiteraard ook de nodige kledij. Tijdens het spelen speel je regelmatig nieuwe zaken vrij, andere kan je aankopen met de ingame valuta “Starites” dat je inzamelt tijdens het spelen van de game. Je eigen Scribblenaut maken is leuk en af en toe vernieuwen nog leuker. Je maakt ook makkelijk eentje voor je huisgenoten of vrienden zodat ze ook een volgende keer onder hun eigen Scribblenaut kunnen spelen.
De game werd opgedeeld in drie modi: Versus, Showdown en Sandbox. In Versus daag je de CPU of een lokale vriend uit in een 25-tal minigames. Zo moet je bijvoorbeeld om ter snelst een boom omhakken door zo snel mogelijk te wisselen tussen twee knoppen op de controller, tot de boom omvalt op de tegenspeler. Of om ter snelst een piñata kaptoslaan of zo snel mogelijk een mandje appels vullen. Bij sommige minigames moeten spelers eerst een woord vormen na het draaien aan een rad om een beginletter of een categorie te besluiten. Vervolgens moeten spelers dan een woord vormen met die beginletter of in de besliste categorie. Hoe beter je kiest, hoe groter je voordeel is om het duel te winnen. Zo heb je bijvoorbeeld een duel waarin je om ter snelst met een katapult elkaars toren van kratten en allerlei moet zien om te gooien. Het woord dat je vormt, is hetgeen dat in de katapult komt te zitten. De toren van de tegenspeler omstoten gaat logischerwijs iets makkelijker met een zwaar object, dus verkies je bijvoorbeeld een gymschool boven een gitaar.
De minigames zijn talrijk en verscheiden. Er zitten erg makkelijke bij, maar ook enkele uitdagende. Eén van de moeilijkere is Drone Drop waar spelers een woord moeten vormen en het besloten object moeten droppen op de voorziene plaatsen. Waar er reeds voldoende is gedropt, wordt de dropplaats afgesloten. Zo moet je telkens opnieuw op zoek naar een nieuwe dropplaats. Dat is een deel van het moeilijkere, maar spijtig genoeg is ook de besturing hier deel van de moeilijkheidsgraad. Het is niet onoverkomelijk, maar het ging ons niet zo vlot af. Elke minigame wordt aangevangen met een korte uitleg hoe de game gespeeld moet worden. Dus ook nieuwkomers zijn met de meeste mini games snel weg.
Showdown is dan weer een soort van bord/kaartenspel tot maximum vier spelers, waarin elke speler kaarten krijgt. Het doel is om zo snel mogelijk met je Scribblenaut aan de finish op het bord te geraken. Spelers spelen om de beurt één kaart. Sommige kaarten boeken meteen winst, zoals bijvoorbeeld meteen enkele passen zetten op het bord of de tegenspeler enkele plaatsen terug laten stappen. Andere kaarten laten de spelers om de winst vechten door de op de kaart afgebeelde minigame(s) te laten spelen. Wie wint, krijgt wat op de kaart staat, zoals bijvoorbeeld enkele passen vooruit of enkele extra kaarten in de hand. Leuk met vrienden vooral.
In Sandbox kunnen spelers alleen of met een lokale vriend enkele levels het hoofd bieden. In deze levels moet je telkens een tiental mysteries oplossen. Hier zal je veelal objecten maken door het vormen van woorden, en deze zelf gebruiken of doorgeven aan één van de NPC’s in het level. Ook kan je in de levels alles en iedereen bijvoegelijke naamwoorden geven. Maak jezelf vliegend, groot, mini of boos. Of maak die lastige slang snel even tot dode slang. Tover een bazooka tevoorschijn of een raket en vlieg naar waar je wil. Je bedenkt het maar zo gek en het is mogelijk. Het is toch nog steeds fantastisch te zien dat de mogelijkheden legio zijn. Niet alleen bevat de game een immens grote woordenschat, de objecten die je verzint zijn ook nog eens interactief. Er zit duidelijk werk achter elk woord. Zit je vast omdat je bijvoorbeeld iemand of iets hebt doodgedaan, kan je het level resetten, zonder dat je de opgeloste mysteries verliest. Je moet dus nooit van nul beginnen. Krijg je een mysterie niet opgelost, dan kan je met Starites een tip kopen. Sandbox is overigens prima om alleen te spelen, de andere twee modi zijn pas echt plezierig wanneer tegen een vriend wordt gespeeld.
Zelf vonden we Showdown het leukste van de drie modi. Het geeft wat meer weerwerk en speelvreugde dan de rechttoe rechtaan versus-modus en de herspeelbaarheid bij de Sandboxmodus is gewoonweg te gering.
De game beweert een woordenschat groter dan 30.000 woorden. We hebben ze niet nagetelt, maar geloof ons gerust dat er meer woorden in de game zitten dan dat je zelf zou bedenken. Het vormen van woorden is echter nogal stroef. Aan de hand van een wiel kies je met de linkerjoystick één van enkele rondjes van vier letters en dan met driehoek-rondje-kruisje-vierkantje kan je vervolgens één van die vier letters selecteren. Na enkele letters komt Scribblenauts gelukkig al aanzetten met een soort van autocomplete. Het letterwiel went best nog snel, maar zelfs al ben je er aan gewend, dan gaat het nog niet erg vlot. Laten we stellen dat we niet echt fan zijn van het letterwiel. De rest van de controls in de game zijn gelukkig, buiten enkele uitzonderingen zoals de eerder genoemde Drone Drop, wel intuïtief.
Visueel ziet Showdown er uit zoals we de game kennen uit vorige installaties en dat is juist prima. Scribblenauts heeft een unieke visuele stijl dat erg ludieke beelden en kleurrijke pixels op je netvlies brandt. Soundtrackgewijs niets dat echt blijft hangen en soms leek die ietwat te prominent aanwezig. Het is niet abnormaal dat je tijdens een party game ook wat babbelt en dan stoort de achtergrondmuziek soms wat.
- Je eigen Scribblenaut maken
- Grote bibliotheek van woorden en interacties
- Leuk Showdown-systeem...
- Plezierig...
- Onhandig letterwiel
- Beperkte herspeelbaarheid Sandbox
- ... wanneer je met vrienden speelt
- ... maar snel op uitgekeken