Gran Turismo Sport
Gran Turismo Sport
Gran Turismo is de moeder van alle racing sims. Het eerste deel verscheen in 1997 op de PSX en 20 jaar later zitten we met Gran Turismo Sport aan de twaalfde game in de reeks, de ene al wat succesvoller dan de andere. Ondertussen is het wel al vier jaar geleden sinds Gran Turismo 6 en is het tevens de eerste keer dat de reeks naar de PS4 komt. Daarvoor gooit ontwikkelaar Polyphony Digital het toch wel over een andere boeg.
Gran Turismo stond jaar en dag bekend vanwege zijn overvloed: honderden auto’s, tientallen tracks en een vrijwel ontelbaar aantal events en races. Als speler was het vaak onmogelijk om door het bos de bomen nog te zien. Daar is men nu duidelijk van afgestapt. Gran Turismo Sport bevat iets meer dan 150 racebolides en een veertigtal tracks.
Dat wil vooral zeggen dat er bij de wagens flink is gesnoeid. In Gran Turismo Sport vind je nu vrijwel uitsluitend nog de echte racewagens terug. Ja, er zijn ook nog eenvoudige voertuigen van Honda of Peugeot te vinden, maar ook daar gaat het meestal over opgevoerde modellen. Wie met een relatief normale auto rondrijdt, die zal voor een keertje niet met zijn eigen wagen in de game aan de slag kunnen.
Nu kan je dat bekijken als een minpunt, maar dat doen wij zeker niet. Door te concentreren op een beperkt aantal auto’s is ook elk voertuig tot in het kleinste puntje uitgewerkt. Zowel de buitenkant als het interieur zien er perfect uit. Wie oudere versies van Grant Turismo heeft gespeeld, die weet dat dit vroeger niet altijd het geval was.
Grafisch ziet Gran Turismo Sport er trouwens fantastisch uit. De tracks, je eigen wagen en de wagens van je tegenstanders worden prachtig weergegeven. Ook de omkadering in het menu is een stuk beter dan vroeger. Alles is nog steeds redelijk droog, maar het ziet er wel heel wat beter uit. Hier en daar zijn er echter nog steeds vreemde keuzes gemaakt betreffende de manier waarop die menu’s werken, maar niet iets om je echt aan te storen.
Een ander stuk van de omkadering is de manier waarop Gran Turismo Sport omgaat met de geschiedenis van de auto’s in de game. In ‘Brand Central’, waar je auto’s kan kopen, kan je ook heel wat leren over de geschiedenis van de merken en de autosport. Gran Turismo Sport wil zo duidelijk tonen dat het verleden niet vergeten is, ondanks het feit dat er vrijwel uitsluitend modellen van de voorbije vijf jaar in de game te vinden zijn. Jammer genoeg is het schademodel nog altijd vrijwel verwaarloosbaar.
Wie Gran Turismo kent, die weet dat een groot onderdeel van de game bestaat uit het opleiden van de speler als piloot. Vroeger moest je zo je rijbewijzen halen om in echte races aan de slag te kunnen. Dat is nu niet meer het geval, maar 95 procent van de singleplayer is nog steeds gericht op het beter maken van de speler. Zo kan je op een track lessen krijgen over de manier waarop je ze moet aanpakken, met natuurlijk als doel om de snelste tijd neer te zetten en een gouden medaille te verdienen. Dat gebeurt in stappen, waarbij een track wordt opgedeeld in secties, waarna je mag proberen om heel het parcours in één keer af te leggen.
Daarnaast krijg je heel wat andere missies voorgeschoteld, waarbij je snelheidsrecords moet breken, tegenstanders moet inhalen, goede tijden moet neerzetten en ga zo maar door. Doe je dat goed, dan mag je met regelmaat van de klok een gratis auto toevoegen aan je garage. In Gran Turismo Sport is het dan ook minder belangrijk om veel geld te verdienen, zodat je nieuwe auto’s kan kopen. Gamers die zich door de singleplayer worstelen zullen al een aardig arsenaal uitgebouwd hebben. Spelers die op elke uitdaging goud willen halen, zullen trouwens heel wat uurtjes verspillen aan de singleplayer.
Naast de verschillende uitdagingen kan je trouwens ook aan de slag in de Arcade-mode, waarin je normale races tegen de AI of in splitscreen tegen een vriend kan spelen. Er is ook een beperkte VR-mode aanwezig, maar met slechts één tegenstander is die vrij teleurstellend. Vooral omdat een oudere game als Driveclub het al een stuk beter heeft gedaan. Leuk tussendoortje, maar wij hadden graag toch meer gezien.
We hebben hier al een stevige tekst neergeschreven en eigenlijk hebben we het vrijwel geen enkele keer gehad over races die moeten worden gereden. Die zitten nu volledig in het Sport-aspect van de game verpakt en daar draait alles rond online races.
In de Sport-mode kan je aan de slag in losse races en kampioenschappen – al zijn die voorlopig nog niet aan de gang – tegen echte tegenstanders. Daarin word je samengetroept op basis van je SR en je DR. Die DR is je Driver Rating. Hoe beter je rijdt, hoe hoger je DR. De SR is de Sportmanship Rating. Die draait rond eerlijk rijgedrag. Als je andere racers van de baan rijdt, dan daalt je rating en krijg je de volgende keer te maken met andere piloten die gelijkaardig gedrag vertonen. Jammer genoeg is het systeem momenteel nog niet helemaal in orde. Soms wil je een inhaalbeweging doen en als je tegenstander dan nogal hardhandig kiest voor een bepaalde lijn, dan word ook jij bestraft. Hopelijk weet Polyphony Digital dat in de toekomst nog wat te verbeteren, want een game die wil mikken op esports, die moet er wel voor zorgen dat op dat vlak alles goed werkt. Eens dat allemaal goed werkt, kan Gran Turismo Sport wel een game worden die in de hoogste schuif komt te liggen bij de racefanaten en die ook op vlak van esports misschien een echte doorbraak voor racinggames kan zijn.
Dat sterke online aspect heeft wel één nadeel: je moet altijd online zijn. Enkel de Arcade-mode is nog beschikbaar als je offline bent of er problemen zijn met de server. Dat vinden we toch jammer en we snappen ook niet waarom de singleplayer uitdagingen niet kunnen worden gespeeld zonder online verbinding. De scores worden dan wel in een leaderboard verwerkt, maar dat missen, daar zou niemand over klagen, lijkt ons.
Tot slot het allerbelangrijkste punt van een racing sim: het rijgedrag. Een game mag nog zo goed in elkaar gestoken zijn als je maar wil, als de auto’s slecht rijden, dan is dat allemaal verloren moeite. Gelukkig is dat niet het geval. Alle auto’s hebben hun eigen rijgedrag en zoals dat hoort in een game als deze is het zo realistisch mogelijk. Wanneer je overschakelt naar een nieuwe wagen, is het dus altijd even aanpassen. Enkel over de races op onverharde wegen zijn we niet enthousiast. Daar glijden de auto’s, die er nochtans voor gemaakt zijn, echt naar alle kanten. Het lijkt wel of je dan op ijs aan het rijden zijn. Een beetje grip had hier wel gemogen.
- Prachtige vormgeving
- Fantastisch rijgedrag
- Sport-mode
- Altijd online aanwezig
- SR-rating werkt nog niet correct