Everybody's Golf
Everybody's Golf
Golf is een sport voor de rijken. Althans, dat was het lange tijd. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer mensen met een modaal inkomen die het spelletje eens een kans willen geven. Als je al eens wil weten hoe het allemaal in zijn werk gaat, dan kan je altijd eens een golfgame spelen, en als je daar dan nog een Japans sausje overheen wil, dan kies je best voor Everybody’s Golf.
De nieuwste Everybody’s Golf is ondertussen al het twaalfde deel in de reeks, maar het is al van 2011 geleden dat we nog eens een volledig nieuwe telg mochten verwelkomen en het is dan ook de eerste keer dat de reeks zijn opwachting maakt op PS4.
Everybody’s Golf probeert niet om de golfgame opnieuw uit te vinden en de basis is dan ook gewoon dezelfde gebleven. Het is en het blijft een arcade golfgame die zonder problemen door iedereen kan gespeeld worden. Dat wordt ook duidelijk gemaakt in de stijl van de games, die steevast cartoony graphics hebben en een typisch schattige Japanse uitstraling hebben.
In deze Everybody’s Golf kan je ook een volledig eigen personage creëren. Je hebt van bij de start al de keuze uit heel wat verschillende kledingstukken en andere onderdelen, maar hoe meer je speelt, hoe meer je natuurlijk tot je beschikking krijgt. Je kan ook je zuurverdiende centen gebruiken in de winkel.
Die winkel vind je terug op Golf Island, de thuisbasis van de game. Dat is een echt eiland waar je vrij kan rondlopen. Echt veel is er niet te doen, maar het is het soort hub dat we in dit soort games wel vaker tegenkomen. Je kan wel bijzonder veel bezoek krijgen van computergestuurde vrienden of mensen die je online bent tegengekomen. Zij zullen je tips geven, maar je kan tegen een prijsje ook hun volledige uiterlijk aanschaffen.
Op Golf Island vind je ook de Tournament Desk, waar je kan inschrijven voor nieuwe tornooien. Het aanbod is in het begin redelijk beperkt, maar naarmate je stijgt in rank speel je ook meer golfbanen vrij. Everybody’s Golf beschikt jammer genoeg wel maar over vijf banen, plus twee banen die je via DLC kan aankopen. We vermoeden dat er in de toekomst nog banen zullen volgen, maar ondanks de kleine aanpassingen die je kan doen voor je een ronde speelt, vinden we dat toch maar een mager aanbod.
Bovendien moet je echt in rank stijgen voor je een nieuwe baan kan gebruiken, ook in bijvoorbeeld een online potje. Om te stijgen in rank moet je een aantal tornooien winnen, waarna je de strijd kan aangaan met een specifieke AI-tegenstander. Om van rank 1 naar 2 te stijgen, moet je al drie van dat soort wedstrijden winnen en minstens 5 tornooien op je conto schrijven. Om maar te zeggen dat je niet echt snel vooruitgang zal boeken op dat vlak.
Naast de gewone campagne heb je ook nog een online aspect in Everybody’s Golf, dat wordt onderverdeeld in twee modes. Langs de ene kant heb je Open Course, waar je gewoon wat balletjes slaat en een zo goed mogelijke score probeert te halen. Die wordt dan verwerkt in leaderboards, zodat je kan zien hoe je het doet tegenover andere spelers. Niet echt vernieuwend en eigenlijk ook niet echt anders dan wanneer je alleen speelt.
Daarnaast heb je ook nog Turf War, waarin twee teams van maximaal tien spelers het tegen elkaar opnemen. Elke speler krijgt hierin de mogelijkheid om op bepaalde holes zijn kunnen te tonen en dat zoveel hij maar wil, zolang natuurlijk de klok niet op nul is gekomen. Het team dat het meeste punten weet te scoren op een hole, heeft de hole in handen en het team met de meeste holes wint de wedstrijd.
Een interessant idee, vooral wanneer je echt met twee teams van tien spelers tegen elkaar zou spelen. Dat is jammer genoeg niet iets waar je op moet hopen. Wij zijn nooit verder geraakt dan twee tegen twee en meer dan eens zijn we gewoon uit de lobby gestapt omdat het er niet van leek te komen. Jammer, maar helaas.
Het is vooral jammer omdat Everybody’s Golf echt is wat de titel zegt: golf voor iedereen. Een leek kan de game eenvoudig oppakken en zal snel snappen hoe het te spelen. Natuurlijk kan het voor de geoefende gamer ook iets diepgaander, met speciale clubs, ballen en ga zo maar door, maar daar hoef je allemaal geen aandacht aan te geven als je dat niet wil.
Gamers die het spel langer spelen, zullen niet enkel beter worden, omdat ze het goed onder de knie hebben, maar ook omdat hun vaardigheden verbeteren. Slaag je er in om lekker hard tegen een bal te meppen, dan kan je na een tijdje verder slaan met die golfclub. Geef je af en toe wat effect, dan kan je na verloop van tijd meer effect geven en ga zo maar door. Zo zie je als speler ook echt je personage vooruitgang maken en kan je die moeilijke holes later opnieuw spelen om een betere score te halen. Jammer genoeg zal je dan wel het nodige geduld moeten opbrengen, want de laadtijden zijn niet bepaald kort. Gelukkig heb je daar enkel last van wanneer een golfbaan wordt ingeladen.
- Snel onder de knie
- Maar toch nog voldoende diepgang
- Leuke uitstraling
- Beperkt aantal golfbanen
- Weinig animo online
- Laadtijden