Farpoint
Farpoint
Wanneer mensen aan virtual reality denken, dan wordt er vaak gedacht aan shooters waarbij je met een echt wapen in het rond kan schieten, om de ervaring allemaal nog realistischer te maken. Farpoint is de eerste game die op PS4 gebruik maakt van de PlayStation VR Aim Controller, die net die gedachte werkelijkheid moet maken.
Farpoint begint vrij vredig, met twee astronauten die in de ruimte onderzoek hebben gedaan vlak bij een wormgat en nu door jou worden opgehaald om naar huis te gaan. Net op dat moment loopt het echter volledig mis en wordt alles en iedereen door het wormgat gezogen. Enkele tellen later crash je op een onbekende planeet en moet je op zoek naar de twee astronauten. Dankzij enkele handige snufjes weet je dat ze de crash hebben overleefd, maar je hebt geen idee waar ze zijn.
Wat je al wel snel ontdekt, is dat je niet alleen bent op die planeet. In een eerste fase krijg je te maken met uit de kluiten gewassen spinnen die je in ware facehugger-stijl proberen te bespringen. Dat was het eerste moment waarop wij flink de kriebels kregen. Het is al niet leuk wanneer in games vijanden op je afspringen, maar als je ondertussen ook nog eens een VR-bril draagt, dan heb je echt de neiging om achter je stoel weg te duiken. Gelukkig zwakt die ervaring na een tijdje af. Een mens wordt nu eenmaal alles gewoon, maar in het begin wil je echt die bril bijna van je af gooien.
Later in de game krijg je ook te maken met andere vijanden, die het een beetje tactischer aanpakken dan die spinnen, al hebben ze wel bijna allemaal één ding gemeen. Elke vijand zal vrijwel altijd in je gezichtsveld blijven en als ze je voorbij springen, dan komen ze vaak gewoon terug om neergeschoten te worden. Slechts op het einde van de game zal je iets beter rond je moeten kijken om te overleven. Dat heeft natuurlijk te maken met de beperkingen van VR, waarbij het als gamer niet echt handig is om je snel volledig om te draaien. Links en rechts kijken is gelukkig geen probleem.
Die problemen zie je ook wanneer je wil bewegen met één van de analoge sticks die aanwezig zijn op de Aim Controller. Net als bij elke andere game heb je die nodig om te lopen, maar je kan enkel vooruit en achteruit lopen en strafen naar links en rechts, waardoor het soms lastig is om het overzicht te houden, zeker wanneer je achteruit moet lopen om vijanden te ontwijken. Die manier van lopen kan je aanpassen in het menu, maar we raden het vanwege een mogelijk acuut geval van misselijkheid niet aan. Die misselijkheid valt voor het overige trouwens best mee doorheen de game.
Net als in andere shooters, beschik je in Farpoint natuurlijk over verschillende wapens. Beginnen doe je met een assault rifle dat over een ongelimiteerd aantal kogels beschikt, maar naar goede gewoonte wel oververhit als je te lang blijft schieten. Daarnaast heb je ook zaken als een shotgun en een sniper rifle. Elk wapen heeft trouwens een ongelimiteerd aantal kogels, maar de andere wapens moet je wel herladen, in tegenstelling tot het assault rifle, dat je dus even moet laten afkoelen. Nieuwe wapens zal je doorheen het spelen van de game ontdekken, maar jammer genoeg kan je er wel altijd maar twee tegelijk meedragen. Om te wisselen van wapen, moet je de Aim Controller omhoog mikken, zoals je dat zou doen wanneer je bijvoorbeeld een pijl uit een pijlkoker haalt.
Die verschillende wapens zijn allemaal vrij eenvoudig in gebruik en het is verrassend hoe snel je ze begint te gebruiken als een echt wapen. Wij betrapten onszelf er meermaals op dat we een oog dichtknepen om beter door het vizier te kunnen kijken.
De gunplay is dan ook veruit het beste onderdeel van de game, want het verhaal is een beetje matig, met typische wendingen en een nogal abrupt einde. Met een VR-bril op je hoofd is het ook niet zo leuk om naar cutscenes en dergelijke te kijken. Je kan dan wel wat in het rond kijken, maar eigenlijk sta je op dat moment gewoon een beetje als een idioot af te wachten tot je opnieuw mag spelen. Ook de lengte van de game is niet om over naar huis te schrijven. Gemiddeld zal je er vier tot vijf uur over doen om Farpoint uit te spelen. Dat lijkt weinig en dat is het ook, maar je moet er wel rekening mee houden dat je geen uren kan en wil gamen met de PSVR op je hoofd. Grafisch is Farpoint één van de betere VR-games op PS4, al blijven die games grafisch nog altijd een beetje achter op de rest.
Gelukkig bestaat Farpoint niet enkel uit het singleplayer verhaal, maar kan je ook aan de slag met een co-op en wat challenges. Die werken allebei op een vrij gelijkaardige manier, waarbij je samen of alleen heel wat aliens een kopje kleiner moet maken. Deze twee spelmodi kunnen voor intense momenten zorgen, zeker wanneer je samen met iemand anders speelt.
- Leuke gunplay
- VR sleurt je mee
- Matig verhaal
- Kort