Injustice 2
Injustice 2
[gespeeld op PS4]
[geschreven door Arno]
In 2013 bracht NetherRealm Studios (NRS) Injustice: Gods Among Us uit, een over-the-top superhelden fighting game waarin donkerdere versies van de helden en schurken van DC Comics werden voorgeschoteld. Eindelijk hadden ook DC Entertainment en de makers van Mortal Kombat een ideale fighter om te concurreren met de Marvel-games van Capcom. Nu is er de sequel, Injustice 2, waarin NRS toont dat ze nog sterker in hun schoenen staan met hun alternatieve versie van de Justice League.
Een beetje kort door de bocht misschien, maar als de eerste Injustice "Mortal Kombat 2011 met DC-superhelden" was, dan is Injustice 2 "Mortal Kombat X met DC-superhelden". NetherRealm Studios behoudt wat werkte in de vorige game, levert enkele kleine gameplay tweaks en breidt vooral alles uit met nog meer content en een geheel nieuwe feature.
Centraal in Injustice 2 staat de uitgebreide story mode, waarin je wederom doorheen 12 hoofdstukken leert vechten met verschillende personages en voorgesteld wordt aan deze duistere versie van het DC-universum. Deze keer geen gedoe met parallelle werelden en goede en kwade versies van de Justice League, maar een verhaal dat zich volledig afspeelt in de Injustice-wereld zelf en duidelijk toont dat ze bij NRS genoeg krediet hebben verworven bij DC om hun versies van Superman, Batman, Wonder Woman, Aquaman, The Flash en co op hun eigen manier uit te werken.
Enkele jaren na de gebeurtenissen van de eerste game, waarin Superman een tirannieke heerser werd, probeert Batman nog steeds de schade die de oorlog tegen Supermans Regime teweegbracht terug te schroeven. Het wordt er echter niet makkelijker op wanneer de telepathische Gorilla Grodd een nieuw leger supervillains bij elkaar brengt en de Aarde een bezoekje krijgt van de intergalactische veroveraar Brainiac, het wezen dat verantwoordelijk was voor de vernietiging van Supermans geboorteplaneet Krypton. Kunnen Batman, Superman, de pas debuterende Supergirl en de restanten van de Justice League en het Regime tijdig samenwerken om Brainiac te verslaan?
Voor DC-fans biedt de story mode wederom heel wat twists en turns en leuke easter eggs, duidelijk geïnspireerd door de comics, films en animatieseries. De focus blijft echter op de personages die ook de casual fan kent uit de blockbusterfilms en tv-reeksen, waardoor het allemaal overzichtelijk blijft. Let wel, dit zijn de Injustice-versies van de personages, dus Superman is een villain, Wonder Woman is meer oorlogsgodin dan vredesambassadrice en ook The Flash en Green Lantern hebben heel wat goed te maken na de vorige game. Nieuw is de mogelijkheid om in enkele hoofdstukken te kiezen tussen twee personages waarmee je strijdt, bijvoorbeeld het koppeltje Green Arrow/Black Canary.
De keuzes die je maakt in het laatste hoofdstuk zijn ook bepalend voor het einde van het verhaal, waardoor je toch minstens twee keer doorheen de story mode kan spelen.
Heel wat fan favorites uit de vorige game keren terug, naast de obligatoire Justice League-helden en villains als The Joker, Harley Quinn, zijn de van plantaardige krachten voorziene Swamp Thing en Poison Ivy, Gorilla Grodd, eindbaas Brainiac en Supermans nicht Supergirl enkele opvallende nieuwkomers. IJskoningin Killer Frost wordt vervangen door de populairdere Captain Cold, terwijl men ook van zwaarbewapende huurmoordenaars wisselt (Deadshot in plaats van Deathstroke).
Het combosysteem, de vernietigbare achtergronden, de overgang van één stage naar een volgende, Meter Burns, het Clash-systeem en natuurlijk de grootse, cinematische over-the-top super moves worden allemaal behouden uit de vorige game. Leuk is wel dat je deze keer wel stukken van de achtergrond die naar je hoofd geslingerd worden gewoon kan afweren en dat de schade van de super moves kan verhoogd of ingeperkt worden door een kleine minigame. Minder is dan weer dat elk personage slechts één super move krijgt. De eerste paar keren zijn ze zeer indrukwekkend, maar na een paar keer met The Flash doorheen de tijd gereisd te hebben of door Supergirl door een asteroïdeveld gestraald te worden heb je het wel gezien.
Wederom is Injustice 2 grafisch een pareltje. Van de achtergronden tot de cinematografie in de story mode tot de personages zelf. Sommige personages, zoals Wonder Woman en Harley Quinn, hebben een heuse facelift en verbetering gekregen tegenover de vorige game. Met stemacteurs als Kevin Conroy voor Batman en Mark Hamill voor The Joker klinken de DC-iconen ook opnieuw zoals ze moeten klinken.
De grootste nieuwe feature van Injustice 2 is het Gear System. Hierin kan je elk personage voorzien van upgrades, nieuwe kledingstukken, kleuren en zelfs special moves om een speelstijl te creëren die bij je past. Een leuke easter egg is dat je bij sommige Gear-aanpassingen ook gewoon een nieuw personage krijgt. Zo levert het gele kostuum van The Flash zijn aartsvijand, Reverse-Flash, op. Deze personages hebben misschien wel dezelfde vechtstijl, maar wel een aparte stem en dialogen. Elk personage kan je tot level 20 upgraden en van Gear voorzien voor je health, defense, strength en ability categorieën.
Gear valt te verkrijgen via Mother Boxes, de currency van de game die je verdient tijdens het spelen. Naast de story mode en de klassieke arcade ladder en survival modi is er nu ook het Multiverse, waarin je naar tal van alternatieve werelden kan reizen, waar je kans krijgt om nieuwe Gear te vergaren en missies met een twist te spelen. In feite is het een combinatie van de S.T.A.R. Labs-modus uit de vorige game met de Living Towers uit Mortal Kombat X. Zo zal elke wereld in het Multiverse maar tijdelijk bezocht kunnen worden en zullen er speciale events georganiseerd worden om zeldzame Gear te verkrijgen. Ook in deze werelden wordt er gretig gebruik gemaakt van DC-verhaallijnen uit de comics en komen er best wat originele aanpassingen aan de klassieke 1-tegen-1 gevechten voorbij. We raden je wel aan je personage volledig tot level 20 te krijgen, want sommige missies kunnen tergend moeilijk worden zonder upgrades.
Er valt dus heel wat te beleven in de singleplayer van Injustice 2, maar ook in de multiplayer kan je het Multiverse bezoeken. Naast de inmiddels klassieke King of the Hill, kan je je ook aansluiten bij Guilds (zoals de Factions uit Mortal Kombat X) om samen Mother Boxes te sprokkelen. Online verloopt alles vlotjes, NRS verbetert de netcode bij elke nieuwe fighting game, en gelukkig bestaat er ook de mogelijkheid om wel of zonder Gear System-upgrades te spelen.
Het Gear System is dan wel hetgene waar Injustice 2 mee uitpakt, maar uiteindelijk belooft het weinig goeds voor de balans van de personages uit de game. Met het oog op professionele fightinggametoernooien, is het maar best dat de mogelijkheid om Gear-upgrades uit te zetten bestaat. Het systeem is dus niet voor elke speler weggelegd.
- Superheldenblockbusterfun van de bovenste plank
- Veel oog voor detail en heel wat easter eggs
- Makkelijk op te pikken, maar biedt toch heel wat diepgang
- Zeer uitgebreide story mode
- Gear System is niet voor iedereen weggelegd