Watch_Dogs 2
Watch_Dogs 2
[gespeeld op PS4]
Enkele jaren geleden gooide Ubisoft hoge ogen met de eerste beelden van Watch_Dogs op E3. Een nieuwe grote franchise leek in de maak voor de Franse uitgever, maar uiteindelijk zou het allemaal wat anders uitdraaien. De eerste Watch_Dogs was zeker geen slechte game, maar kon nooit de hoge verwachtingen inlossen. Ubisoft gooide echter niet de handdoek en probeert het nu opnieuw met Watch_Dogs 2, al wordt het daarbij volledig over een andere boeg gegooid.
Weg met de grauwe, regenachtige stad die Chicago was in de eerste Watch_Dogs. Weg ook met de getormenteerde hoofdrolspeler, die heel de wereld wil aanpakken voor zijn zware leven, maar daarbij ook wel stevig uit de bocht gaat.
Welkom aan het knotsgekke hackerscollectief Dedsec en de nieuwe hoofdrolspeler Marcus. Hij geniet van het leven in het zonnige San Fransisco, waar het maar zelden regent en de sfeer dus iets minder mistroostig is.
Marcus is een hacker met heel wat talent, die het echter niet zo begrepen heeft op Blume en diens hele CtOS, waarbij de beweging van alles en iedereen gevolgd wordt. Dat systeem is ook doorgebroken in San Francisco, waar ze ondertussen al aan de slag kunnen met versie 2.0. Dat wil echter niet zeggen dat hun bedoelingen nu wel eerbaar zijn. Vooral ene Dusan Nemec, hoofd en tegelijk CTO van Blume is een nogal schimmig figuur.
Hij heeft banden met zowat alles en iedereen en staat dankzij zijn technologie in een ongelooflijke machtspositie. Wanneer Marcus en zijn vrienden van Dedsec echter iets te veel beginnen te spelen met het CtOS en de aandacht van het grote publiek trekken, gaat Nemec op zoek naar een manier om de hackersgroep neer te halen.
Het verhaal van Watch_Dogs 2 beschikt nog over enkele zware elementen, zoals in het eerste deel, maar is over de ganse lijn heen toch een stuk luchtiger dan in de voorganger. Dat heeft veel te maken met de hoofdpersonages. Dedsec bestaat uit een groep jongeren, die naast wereldverbeteraars ook gewoon jonge mensen zijn die al eens graag plezier maken.
Dat toont zich ook in de manier waarop ze de aandacht van het grote publiek proberen te trekken. Daarbij zijn ze niet vies van een grote stunt, zoals het stelen van een bekende tv-auto om die op een stunttocht doorheen de stad te sturen.
Dedsec moet immers volgers verzamelen, zodat die hun app downloaden. Dankzij die app kunnen ze de processorkracht van alle toestellen waarop de app te vinden is verzamelen, waarna ze een gecoördineerde aanval kunnen uitvoeren op Blume, zodat San Francisco verlost kan worden van de verstikkende greep van CtOS 2.0.
Die luchtigheid komt dus ook terug in de personages. Marcus zelf is misschien een beetje een neutraal figuur, die vooral dient om het verhaal te dragen en zich niet te veel te moeien, maar dat kan niet van al de rest gezegd worden. Vooral Wrench is daarbij onze favoriet. Hij is ongetwijfeld de ster van Watch_Dogs 2, met zijn opvallende masker en hilarische tussenkomsten. Hij is een beetje de vriend die altijd de meest bizarre dingen zegt en doet, maar die je altijd aan het lachen zal krijgen. Voor Wrench moet het leven een feest zijn, zelfs als dat feest dreigt verknald te worden door bedrijven als Blume.
Nu, het verhaal van Watch_Dogs 2 is ook niet direct literatuur van de bovenste plank hoor. Soms springt de sfeer iets te snel van het serieuze naar het bizarre en weer terug en alles hangt misschien net iets te los aan elkaar om je echt te boeien. Als Watch_Dogs 2 geen volledige open-world game was met heel wat te doen in de wereld, dan zou het verhaal ons niet echt lang aan het spel kunnen binden.
Maar er is dus wel veel te doen in de wereld. Naast de hoofdmissie heb je immers nog een flink aantal zijmissies en andere activiteiten. Die zijmissies zijn zelden serieuze opdrachten. Zo moet je op een bepaald moment een trailer van een nieuwe game van Ubisoft bemachtigen, zodat je die kan lekken naar het grote publiek, terwijl je een andere keer dan weer mensen kan gaan pesten of helpen terwijl ze geld proberen af te halen aan een geldautomaat. Die zijmissies moet je trouwens ontdekken door er in de buurt te passeren. Dat is maar goed ook, want in Watch_Dogs 2 kan je onmiddellijk fast travel gebruiken en zonder dit soort randactiviteiten zou je weinig van de map te zien krijgen. Omdat de makers echt wel werk hebben gestoken in deze gigantische en gedetailleerde versie van San Francisco, zou het toch bijzonder jammer zijn als gamers daar weinig van te zien krijgen.
Heb je nog niet genoeg gedaan met die zijmissies, dan kan je ook aan de slag als een soort Uber-chauffeur via een app die ze bij Ubisoft Driver: SF hebben gedoopt. We weten niet of de fans van die franchise die knipoog nu leuk zullen vinden of een traantje zullen wegpinken. Daarnaast zijn er ook nog e-kartraces, droneraces en zelfs races met zeilboten. Tot slot kan je ook nog op zoek gaan naar de toeristische plekjes in San Francisco om ze te fotograferen.
Al die verschillende activiteiten doe je op je eentje, maar Watch_Dogs 2 heeft natuurlijk ook een belangrijk multiplayeraspect. Net als in de voorgaande game kan jij gaan hacken bij andere spelers en kunnen spelers bij jou inbreken. Dan is het de bedoeling dat je hun data weet te stelen zonder betrapt te worden of dat je dat net probeert te voorkomen.
De multiplayer is echter ook uitgebreid met een aantal andere modes. Zo kan je samen met de politie en andere spelers op jacht gaan naar een voortvluchtige in Bounty Hunter. Je kan er ook voor kiezen om samen te werken, om zo proberen te ontsnappen. Er zijn ook gewone co-opmissies, waarbij je samen met één andere speler kleine varianten op de gewone zijmissies moet uitvoeren. Het leuke bij die co-opmissies is dat je met twee spelers echt volledig gebruik kan maken van alle mogelijkheden waarover je als hackers beschikt. Je hebt immers een pak meer overzicht dan wanneer je alleen speelt. Al kan je er natuurlijk ook voor kiezen om op een ‘two man rampage’ te gaan en alles en iedereen overhoop te knallen. Wij oordelen niet.
Nu beginnen jullie jezelf waarschijnlijk af te vragen wanneer we het eens over de gameplay gaan hebben. U heeft uw tv net op tijd ingeschakeld, want daar beginnen we meteen aan. Net zoals in de eerste Watch_Dogs is hacking het centrale punt van die gameplay, al is dat nu een stuk duidelijker. Het aantal opties is flink uitgebreid. Je kan nog steeds een groot aantal zaken hacken in het verkeer, om zo achtervolgingen tot een goed einde te brengen, maar dat is nog maar het begin.
Zo kan je nu ook bendeleden of de politie op je vijanden afsturen. Het wordt nog leuker wanneer je ze gewoon allebei stuurt. Dan zorg je echt voor een ongezien chaos. Zorg er dan wel voor dat je niet geraakt wordt door een verdwaalde kogel. Je hebt nu ook een aantal opties, waarmee je in één keer een groot aantal mensen of toestellen kan hacken. Wil je rustig kunnen rondsluipen, dan zorg je toch even voor een totale blackout. Altijd meegenomen dat de lichten niet branden.
Onze favoriete hulpmiddelen zijn echter de jumper en de quadcopter. Die eerste is een klein autootje dat vrij ongezien het gebied van de vijand kan infiltreren. Bovendien kan het ook allerhande zaken hacken, waardoor jij als Marcus alles veilig van op een afstandje kan volgen. In het slechtste geval is hij ook het perfecte afleidingsmanoeuvre om die ene bewaker weg te krijgen van die deur waar je nu echt wel doorheen moet.
De quadcopter is dan weer een drone die je leven een stuk eenvoudiger maakt. In plaats van in de wereld van camera naar camera te springen om de omgeving te bestuderen en zo locaties van vijanden op te sporen, kan je dankzij de quadcopter alles in één oogopslag overschouwen, vanuit de hoogte. Hij kan wel niet hacken, dus de quadcopter is in het begin vooral goed voor surveillance. Later kan je hem ook explosieven laten droppen, waardoor je ook vanuit de lucht heel wat schade kan aanrichten. Ze zullen je nooit zien komen.
De gameplay van Watch_Dogs 2 is een stuk leuker dan in de voorganger, zeker omdat je veel meer opties hebt qua hacking, die je bovendien snel kan gebruiken, maar dat wil niet zeggen dat ze perfect is. Er zijn immers nog wel een aantal mankementjes. Zo kan je met Marcus ook de agressieve weg op gaan en iedereen neermaaien, maar als shooter schiet de game toch tekort. Het voelt gewoon niet vlot aan en de auto-aim is wel heel sterk. Ook het rijden met auto’s is nog altijd niet van de bovenste plak. Ze voelen allemaal nog altijd aan als zeepkisten, al is het al beter dan in de eerste game. Gelukkig kan je nu schieten terwijl je in je wagen zit.
Op grafisch vlak is Watch_Dogs 2 een kleurrijke game met een prachtig uitgewerkte open wereld. Er zijn blijkbaar ook wat mensen die last hadden van framedrops, maar zelf hebben we daar niets van gemerkt en blijkbaar ging het daarbij over problemen met de multiplayer, waarvan Ubisoft al duidelijk heeft gemaakt dat ze die willen oplossen. Hopelijk is dat ook snel het geval, want momenteel ligt de seamless multiplayer voor een groot stuk op zijn gat.
PC-versie
Geschreven door rafbanaan
Twee weken na de release van Watch Dogs 2 op de consoles is het de tijd aan de pc-gebruikers om hun hackersvaardigheden naar boven te halen. Om te beginnen, is het aan te raden om je grafische driver up te daten naar de nieuwste versie. Nvidia en AMD hebben allebei een nieuwe driver uit die een boost geeft aan de game. De boost hebben we in praktijk zelf goed ondervonden, want waar we met de vorige driver op een framerate kwamen van ongeveer 45 tot 50, zaten we met de nieuwste altijd mooi rond de 60 fps.
Qua settings werden we automatisch gezet op high met een paar settings op very high of ultra. Met deze settings haalden we de 60 fps in de meeste gevallen, maar wanneer we met een hoge snelheid door de stad reden, durfde deze met enkel frames te zakken. We hadden wel twee opties uitgeschakeld, namelijk San Francisco Fog en Screenspace Reflections. Bij het ene kan je de typische mist van San Fransisco in de wereld brengen wanneer het avond wordt, terwijl je met de andere de reflecties in het water natuurlijker maakt. Wanneer we deze allebei actief hadden staan, zagen we meteen een framerate drop naar 40 fps. Je kan dit dus best enkel aanzetten wanneer je enkele frames over hebt, want het zijn echte framerate killers. Uiteraard kan je nog flink de details omhoog krikken met een slider om de geometry te verbeteren.
We kunnen concluderen dat Watch Dogs 2 een redelijk goeie port, is waar performance problemen niet meteen een probleem zullen vormen gedurende je speelsessies. Mensen met de nieuwe kaarten van Nvidia zullen geen enkel probleem ondervinden en ook bij het kamp van AMD zal je met de hogere GPU's van de fabrikant niet meteen in de problemen komen. Zoals je merkt bij ons hangt het ook vooral af van je resolutie en ook met een iets oudere grafische kaart kunnen we nog flink mee. Hopelijk blijft Ubisoft deze mindset behouden en indien je specifeke vragen hebt over de pc-versie dan horen we dit graag in de commentsectie.
Specs:
- I7 6700K
- GTX 980 Ti
- 16GB DDR4
- 1TB SSD
- Resolutie 3440x1440p (21:9)
No Compromise (DLC)
Onlangs kreeg Watch Dogs 2 met No Compromise een nieuw pakketje DLC. Althans op PS4, want gamers op andere platformen moet nog even geduld uitoefenen voor ze met de uitbreiding aan de slag kunnen. Wij kregen wel al eens de mogelijk om met de nieuwe update aan de slag te gaan.
No Compromise voegt ditmaal één nieuwe Dedsec Operation toe onder de naam Moscow Gambit. Daarin heeft een pornoregisseur er niet beter op gevonden dan de stijl van Dedsec te kopiëren en te verwerken in één van zijn films. Daar is Sitara natuurlijk niet bepaald tevreden mee en dus mag Marcus op stap gaan om die regisseur even flink te kakken te zetten.
Marcus en zijn vrienden besluiten een filmpje te maken waarop de regisseur belachelijk gemaakt wordt en dat daarna gewoon te verspreiden, om aan te tonen dat er niet gesold mag worden met Dedsec.
Wat ze echter niet weten, is dat de man connecties heeft met de Russische maffia en voor ze het weten is Dedsec verwikkeld in een kleine maffiaoorlog. Dedsec zou Dedsec echter niet zijn als ze ook dat niet even zouden aanpakken en dus wordt er maar besloten om de drugs die de maffia verkoopt te laten verdwijnen. Het hele verhaal wordt uiteindelijk met heel wat vuurwerk tot zijn einde gebracht.
Het verhaal van de Moscow Gambit is een typische missie voor Watch Dogs 2, die je ongeveer een uurtje aan de praat zal houden. Niet bijzonder veel voor een prijskaartje van 9,99 euro. Wie de season pass heeft, die moet natuurlijk niets betalen en kan het pakketje gewoon zo downloaden.
Gelukkig is Moscow Gambit niet het enige wat er in de DLC te vinden is. Er zijn ook zes time trials met leaderboards toegevoegd, waar je naar hartenlust kan gaan racen. Met de Air Shotgun en de Sniper Stun Rifle werden er ook twee niet-dodelijk wapens toegevoegd. Tot slot krijgen we ook toegang tot nieuwe outfits en voertuigen van de politie, brandweer en ambulanciers.
De reden waarom deze DLC niet zo bijzonder lijvig is, is omdat Ubisoft heeft besloten om een grote brok content gratis aan te bieden. Sinds een tijdje kan iedereen immers aan de slag in de nieuwe Showdown-mode, waarin twee teams van twee spelers tegen elkaar worden uitgespeeld.
Showdown draait rond drie verschillende soorten matchen: Hack the Servers, Steal the HDD en Doomload. In elk van die drie matchen worden de twee teams tegen elkaar uitgespeeld, terwijl ze vaak ook nog rekening moeten houden met heel wat andere vijanden. Spelers zullen dus al hun skills moeten bovenhalen om de strijd te winnen en Ubisoft noemt Showdown zelf dan ook ‘endgame content’. Niet voor beginnende spelers dus. In de gratis update werd trouwens ook de mogelijkheid toegevoegd om races in multiplayer online uit te vechten.
Conclusie
De betaalde DLC No Compromise is naar onze mening een beetje te mager, nadat de makers besloten om Showdown uit het pakket te halen. Alles samen bevat die dan ook maar een tweetal uurtjes gameplay. Langs de andere kant zijn we dan weer blij dat Showdown voor iedereen beschikbaar is gemaakt, want dat zorgt er voor dat deze leuke mode door meer mensen gespeeld kan worden en dat er ook gewoon meer volk online te vinden zal zijn.
- Kleurrijke stad
- Sterke gameplay...
- Humor...
- Momenteel mankementen met multiplayer
- ...met wel nog enkele mindere punten
- ...maar al bij al niet het sterkste verhaal