Gears of War 4
Gears of War 4
[Gespeeld op Xbox One]
Een van de meest badass shooter franchises is terug en brengt ons een vervolg op Gears of War 3. Voor de eerste keer krijgen we in dit deel niet de legendarische Marcus Fenix onder de knoppen, maar wel zijn zoon JD Fenix. Dat Marcus in Gears of War 4 wél zijn gezicht (en zijn grijze baardje, de game speelt zich namelijk 25 jaar na Gears of War 3 af) laat zien, zal veel fans terecht enthousiast maken. Maak je borst nat voor een vader-zoon saga zoals je nog nooit hebt gezien. Gear up, soldier; Gears of War 4 is een feit.
Als gevolg van de draconische maatregelen in Gears of War 3 zijn de inwoners van Sera genoodzaakt om nieuwe fossiele brandstoffen te zoeken. De Coalition of Ordered Governments heeft de schaarse bevolking die nog rest ingedeeld in beschermde gebieden, om te verhinderen dat de bevolking nóg verder zou worden uitgedund. JD is een van de ‘outsiders’ die niet beschermd wil worden door de COG en samenwoont met andere outsiders. Het wordt echter al snel duidelijk dat dat niet geheel zonder risico is.
Gears of War 4 voelt erg bekend aan en daar zijn we niet rouwig om. De franchise is hét schoolvoorbeeld van voldoening gevende gunplay en dat is er in dit vijfde deel (we mogen Judgement niet vergeten, hoe graag sommigen van ons dat wel zouden willen) niet anders op. Al moet hier wel een kleine kanttekening gemaakt worden. In Gears of War 4 krijgen we namelijk voor het eerst robots (de zogenaamde ‘Deebees’) voor de kiezen en die zorgen niet voor de voldoening die we van Gears of War gewend zijn. Een locust drone uit mekaar zien spatten is toch net iets leuker dan een stuk metaal tegen de grond zien kletteren. Gelukkig maken we verder in de game kennis met een ander monsterachtige soort vijanden die we dan wel weer graag vol met lood pompten.
Multiplayer mag tegenwoordig dan wel de plak zwaaien, maar dat betekent niet dat ontwikkelaar The Coalition de verhaalmodus (die bovendien opnieuw in co-op ervaren kan worden) heeft verwaarloosd. Het verhaal is deze keer wel wat dunnetjes, maar dat kon ons eerlijk gezegd niet deren. De campaign is één wilde rollercoaster aan een duizelingwekkend tempo die je in één ruk uitspeelt (de speelduur bedraagt ongeveer 7 uur). Met de campaign heb je echter nog maar een fractie gespeeld van al het moois dat Gears of War 4 te bieden heeft. Gears of War wordt immers geroemd om zijn multiplayer en ook op dit vlak is Gears of War 4 een waardige opvolger. Er is erg veel aandacht gegaan naar de multiplayer, waarvan sommige modes zelfs zijn ontworpen met eSports in het achterhoofd, en dat merk je.
Wat dan wel weer jammer is, is dat de multiplayer opnieuw is uitgedraaid op een waar shotgunfest dat vooral in close quarters wordt uitgevochten. Gelukkig is er ook nog de Horde 3.0 mode die voor velen een blij weerzien zal zijn. Het concept van Horde - hordes vijanden verslaan in verschillende waves - klinkt ongeïnspireerd, maar de uitwerking ervan is zo goed gedaan dat velen het tot een van hun favoriete speelmodi rekenen. Nieuw in Horde 3.0 is de toevoeging van een ‘fabricator’. Deze kist kan je vrij plaatsen op het speelveld en laat je vervolgens toe om versterkingen (turrets, prikkeldraad …) te craften en op een strategische plaats op het speelveld te zetten. Ook nieuw is het systeem om een eigen class te kiezen voor je personage; soldier, sniper, scout, heavy en engineer. Zo blinkt iedere speler in iets anders uit, wat de cohesie tussen het team versterkt en je kansen om alle 50 waves te overleven drastisch verhoogt. Dat wil echter niet zeggen dat het een makkelijke taak wordt.
Ontwikkelaar The Coalition speelt in op de verzamelwoede die gamers kenmerkt en introduceert een kaartensysteem voor de multiplayer. Zo zijn er kaarten die nieuwe personages en skins ontgrendelen, kaarten die bounties voorstellen en kaarten die je een voordeel geven in de Horde mode. Belangrijk om te weten is dat de kaarten je geen voordeel geven in competitieve modes zoals Versus waardoor het spel te allen tijde gebalanceerd blijft. De packs met random kaarten kan je kopen via in-game credits of microtransacties, maar ze kunnen ook zelf gecraft worden door andere kaarten (of dubbels van kaarten) te ontmantelen.
Dankzij de hechtere integratie die Microsoft wil realiseren binnen hun ecosysteem, kunnen eigenaars van de Xbox One-versie (de digitale versie van de game althans) de game ook spelen op Windows pc en vice versa. Alle co-opmodes, waaronder de campaign, de horde mode en private versus matchen, zijn bovendien cross-play te spelen. Dit betekent dat jij met je Xbox One de campaign samen kan spelen met je vriend die de game op een Windows pc speelt. Een welkome trend die we hopen vaker te zien.
Grafisch zal Gears of War 4 geen monden doen openvallen, maar desalniettemin ziet de game er nog steeds bovengemiddeld goed uit en - belangrijker nog - de game draait stabiel. Waar de game dan wel weer in uitblinkt op audiovisueel vlak, is de muziek in de game. De impact die de epische muziek heeft op de sfeer waarmee de game doordrenkt is, is onmiskenbaar.
- Campaign is één wilde rollercoaster
- Stevige multiplayer en Horde 3.0
- Ouderwetse co-op mogelijkheden
- Robots als vijand