Odin Sphere: Leifdrasir
Odin Sphere: Leifdrasir
[Gespeeld op PS4]
Ontwikkelaar Vanillaware staat bij fans hoog aangeschreven omwille van games zoals Muramasa en Dragon's Crown. In het PS2-tijdperk wist de ontwikkelaar echter een andere klassieker te maken, genaamd Odin Sphere. Negen jaar later komt men met een remaster op de proppen in de vorm van Odin Sphere: Leifdrasir. Wij gingen alvast na of de game nog steeds een klassieker is en welke nieuwigheden we zoal kunnen verwachten.
Het verhaal van Odin Sphere is eigenlijk een sprookje vol epische gebeurtenissen. In het koningkrijk van Erion voert koning Odin met zijn leger van Valkyries hevig strijd tegen andere rassen. Het is aan de dochter van Odin, Gwendolyn, om deze oorlog naar Odins hand te zetten. Dit verloopt natuurlijk niet zonder enige moeite en al snel blijk je ook kennis te maken met vier belangrijke (en speelbare) personages, die elk hun eigen verhaal hebben. Elk verhaal overlapt met een ander en alles komt natuurlijk mooi samen naar het einde van de game toe. Zij die het volledige verhaal spelen en alle personages verkennen, zullen beloond worden met enkele extra hoofdstukken.
Verbeteringen kunnen we zowat overal in het spel terugvinden. Op vlak van controls heeft men het geheel een pak vlotter en aangenamer gemaakt, wat zeker geen overbodige luxe is in een game waarin je het merendeel van de tijd de vijanden een heel aantal meppen toedient. Odin Sphere speelt dan ook als een echte side-scrolling 2D fighting game, met tal van combinaties en mogelijkheden voor elk van de personages. Dit is waar het RPG-aspect van de game duidelijk naar voren komt, want het eten van allerlei fruit en gerechten, alsook het verslaan van ettelijke vijanden, resulteert in ervaringspunten waarmee je nieuwe vaardigheden of mogelijkheden ontgrendelt.
De meeste levels bestaan uit een aaneenschakelijk van talloze gebieden waardoor je je moet navigeren. Het weergeven van de map, alsook de navigatie zelf, is onder handen genomen om het allemaal wat vlotter te maken. Zo zijn er teleportation points in het level aanwezig en kan je op bepaalde punten het volledige level verlaten zonder dat level nadien helemaal opnieuw te moeten spelen. Naast een verbeterde navigatie en combat-aanpassingen, zullen fans van het origineel zien dat er ook tweaks doorgevoerd zijn bij de skills, het level-systeem an sich, de moeilijkheidsgraden, het hele alchemy-gebeuren, inventory management, etc...
Op visueel vlak zou je op het eerste zicht niet meteen verbeteringen verwachten, aangezien de game 2D sprites bevat. Toch doet de HD-resolutie wonderen om de kleurrijke en gedetailleerde art style te laten uitblinken. Bovendien maakt de PS4-versie komaf met de haperingen waarmee de PS2-versie destijds geplaagd werd. Dit komt tevens de combat en speelbaarheid ten goede.
Zij die niet meteen een fan zijn van het Engelse stemmenwerk, zullen blij zijn om te horen dat ze ook de optie hebben om voor de Japanse stemmen te opteren. De Japanse stemmen zijn van veel hogere kwaliteit en raden we dan ook zeker iedereen aan.Tot slot bevat ook de OST enkele nieuwe herzieningen, evenals volledig nieuwe deuntjes zodat de verveling qua audio toch iets minder snel toeslaat.
Qua content en herspeelbaarheid hebben we in ieder geval niet meteen reden tot klagen. Het verhaal zelf zal menig gamer toch wel een 40-tal uren kunnen bezighouden, maar het extra (ware) einde zorgt voor nog enkele extra uren spelplezier. Zij die niet genoeg kunnen krijgen, kunnen aan een New Game + modus beginnen, die heel wat moeilijker is, een boss rush en cap van 200hp omvat - op voorwaarde dat je het eindeloos gemep niet wat te eentonig vindt worden na een tijdje.
- Visuele presentatie en weergave
- Veel sterke verbeteringen en tweaks
- Geschikt voor fans en nieuwkomers
- Kan wat repetitief worden na vele uren