EA Sports UFC 2
EA Sports UFC 2
[Gespeeld op PS4]
Het debuut van UFC in de EA-stal in 2014 bleek geen onverdeeld succes. Er ontbraken tal van opties en de game had een leercurve waar de gemiddelde astrofysicus steil van achterover slaat. Toch zat er onder de onbegrijpelijke designkeuzes een parel van een vechtgame verstopt; eentje die er in het vervolg, zij het met wat krasjes en deukjes, eindelijk uit komt.
Het is fijn om te zien dat EA goed heeft gekeken naar de eerste UFC-game en een aantal dingen heeft aangepakt. Waar in de eerste UFC de gameplay op de grond en in de clinch met een onrealistisch turn-basedsysteem verweven was, is het in UFC 2 een stuk vloeiender en logischer opgepakt. Beide vechters kunnen door de rechterstick te bewegen van positie wisselen of de tegenstander ervan weerhouden dit te doen. De gevechten op de grond en in de clinch zijn hierdoor een stuk minder statisch.
Dit betekent echter niet dat alle problemen zijn opgelost. Hoewel de grondgevechten makkelijker en toegankelijker zijn geworden, is het nog steeds bijzonder ingewikkeld om bijvoorbeeld iemand op de grond te laten aftikken. Hierdoor wordt online vrijwel geen enkel gevecht beëindigd met een submission – en dat terwijl de verdediging tegen submissions onnodig gecompliceerd is. Het is zonde dat zo’n groot gedeelte van de sport nauwelijks gebruikt wordt door een ingewikkeld systeem.
Verder is de game zoals gezegd een stuk logischer geworden, maar is het nog altijd niet makkelijk. Het valt dan ook aan te raden om - voor je het strijdgewoel tegemoet gaat - eerst de skill challenges te doorlopen. Er blijft namelijk veel te leren; welke klappen je op welk moment moet uitdelen en met welke timing, wanneer je naar de grond moet gaan of de clinch moet opzoeken. UFC 2 is dan misschien wel makkelijk op te pikken, maar is met momenten een waar tactisch steekspel: easy to learn, hard to master.
Het is dus niet altijd even makkelijk om met je klappen voor schade te zorgen, maar als je klappen landen, dan komen ze ook echt aan. Het in elkaar beuken van jouw tegenstander in de octagon heeft zelden zoveel voldoening opgeleverd. Ook het feit dat de game er fenomenaal uitziet, doet de ervaring goed. Langzaam zie je kneuzingen en bloeduitstortingen verschijnen op de lichamen van de vechters en hoofden veranderen naarmate de rondeteller oploopt in een bloederig hoopje ellende.
Niet alleen het uiterlijke gedeelte is goed geregeld. Ook de animaties van de vechters ogen levensecht. Waar in vorige delen vechters af en toe eruit zagen als een robot die het ene na het andere commando uitvoerde, voelen ze in UFC 2 als vechters die vloeiend de ene na de andere aanval aan elkaar rijgen.
Helaas is niet alles aangepakt, want vooral de carrièremodus had een update kunnen gebruiken. Je begint met een zelfgemaakte of bestaande vechter aan de route naar de wereldtitel. Wanneer je ervoor kiest om zelf je vechter in elkaar te knutselen begin je met deelname aan The Ultimate Fighter; het televisieprogramma van de UFC waar je wordt begeleid door UFC-veteranen en je plekje in de organisatie kan verdienen. Langzaam werk je je een weg omhoog, maar helaas blijft de modus beperkt tot trainingen die gereduceerd worden tot simpele minigames en de gevechten. Het is jammer dat de randzaken die een dergelijke modus interessant maken niet aanwezig zijn. Geen persconferenties, trashtalking of op het laatste moment een gevecht aannemen omdat iemand is uitgevallen. Een gemiste kans die de carrièremodus niet veel meer maakt dan een tussendoortje.
Gelukkig is de carrièremodus niet het enige wat UFC 2 biedt. Nieuw is de Knockout-modus waarin de uitstekende stand-up game van het spel boven komt drijven. De Knockout-modus is perfect voor potjes thuis op de bank tegen vrienden. Waar je normaliter op de staminabalken van vechters moet letten, is deze ditmaal omgewisseld met een levensbalk. Beide vechters moeten een aantal keer goed geraakt worden om knock-out te gaan en het pareren van aanvallen zorgt ervoor dat je weer wat leven terugkrijgt. Het systeem zorgt voor snelle en explosieve potjes waarin de meest mooie knock-outs je om de oren vliegen.
Ook nieuw is de toevoeging van Ultimate Team. Net als vele andere EA-titels, moet ook UFC geloven aan de Ultimate Team-behandeling. In UFC is deze modus echter net even iets anders dan in bijvoorbeeld FIFA. Je maakt een team van maximaal vijf vechters en door online te knokken en opdrachten te voltooien verdien je punten. Met deze punten kun je vervolgens de welbekende kaartpakketjes kopen. Echter zitten er geen vechters in, maar attributen en bewegingen. Hiermee kun je beetje bij beetje je vechter steeds sterker maken. Een leuke toevoeging die fans tijden lang bezig zal houden.
- Aanpassingen aan grondspel
- Nieuwe modi
- Visueel indrukwekkend
- Teleurstellende carrièrremodus
- Submissions onnodig ingewikkeld