LEGO Marvel's Avengers
I have a plan: attack!
[Gespeeld op PS4]
De poel waaruit ontwikkelaar TT Games LEGO games vist lijkt wel oneindig diep te zijn. Hun laatste nieuwe voldongen samenwerking is met Marvel, dat op zijn beurt in een oneindig diepe poel van superhelden vist. De combinatie brengt ons LEGO Marvel's Avengers. Hier volgt ons verdict.
LEGO Marvel’s Avengers is de tweede Marvel game in het rijtje LEGO games van TT Games. De game volgt het plot van The Avengers en Avengers: Age of Ultron, maar ook stukken uit andere Marvel-films, waaronder bijvoorbeeld Iron Man 3, passeren de revue. Je kan in de huid kruipen van wel honderden Marvel-personages en hun variaties, zowel uit de films als uit de comics.
Qua verhaal zitten er, zeker voor de Marvel-fans, geen verrassingen in. Wat op zich niet zo verwonderlijk is aangezien men de verhaallijn van de films tracht te volgen. Wel zit de game doorspekt van de typische LEGO games humor waardoor er toch hier een daar een andere nuance is. Zo zie je bijvoorbeeld Phil Coulson stiekem één oog openen telkens wanneer The Avengers hun rug draaien naar hem en hij eigenlijk dood zou moeten zijn. Ook zit bijvoorbeeld de post credits scene van Marvel: The Avengers, waarin ze samen in een restaurant zitten, in de game. Qua humor zit het helemaal snor.
Het beeldwerk ziet er afdoende uit, maar weet het best te schitteren in de cinematische tussenstukken. Voor het overgrote deel wordt het verhaal uit de doeken gedaan met behulp van cutscenes, een kleiner deel wordt ondersteund door comic-panelen. Op zich past die comicstijl natuurlijk goed bij een Marvel game, maar de cutscenes dragen toch beter bij aan het dynamische karakter van de game.
Het meeste stemmenwerk werd geleend van de respectievelijke films. Slechts uitzonderlijk werd er nog wat ingesproken voor de game zelf, denk dan bijvoorbeeld aan talrijke cameo’s van Stan Lee. Toch kunnen we ons niet ontdoen van het gevoel dat het stemmenwerk soms nogal geforceerd over komt in de game. Ook steken de one-liners van de personages bij het uitvoeren van een special move na een tijdje tegen, maar daar is niet zozeer de kwaliteit, maar wel de herhaling de grote boosdoener.
De gameplay zou bij aanvang wel eens lastig kunnen zijn voor nieuwkomers in de LEGO franchise aangezien er geen tutorial wordt aangeboden. Als speler word je gewoon meteen in de strijd geworpen. Gelukkig zijn de controls erg eenvoudig en geraak je er erg snel mee vertrouwd.
Kort gezegd moet je in deze game heel wat vijanden verslaan en hier en daar wat puzzels oplossen. Vechten doe je voornamelijk met behulp van één knop op de controller. Regelmatig krijg je ook de mogelijkheid een special move te maken, eentje die altijd fataal afloopt. Ook kan je samen met een ander Marvel-personage zij aan zij een combo move vertonen zoals bijvoorbeeld Thor die met Mjolnir op Captain America's schild slaat en zo heel wat vijanden kan doen verpulveren. Als laatste kan je ook nog de personages extraatjes geven. Zo kan je bijvoorbeeld Mjolnir opladen met bliksem zodat Thor die energie ook in de strijd kan gooien.
Heel veel van de omgeving is zoals verwacht breekbaar. In ruil voor het slopen van dit alles krijg je zoals typisch voor de franchise een heleboel centjes. Soms heb je het gewoon ook nodig om verder te geraken. Ook kan je andere zaken verzamelen, maar ook daar niets nieuws onder de zon tegenover de voorgaande LEGO games.
Qua puzzelwerk ontbreekt het spijtig genoeg aan uitdaging. Nog iets wat opvalt is dat wanneer een personage met iets bezig is, een puzzel oplossen of iets aan het bouwen, dan deert het blijkbaar niet altijd dat die langs alle kanten belaagd wordt. Het maakt je zowaar onoverwinnelijk op dat moment. Beide zaken maken het gebeuren voor een volleerd gamer flauw, maar behouden zo wel het kindvriendelijke karakter van de LEGO games.
Zoals we ook gewoon zijn van de franchise is dat sommige acties of puzzels enkel uitgevoerd kunnen worden door bepaalde personages. Zo merk je al snel dat je tal van levels opnieuw zal moeten spelen met andere personages om zo toch alles vrij te spelen. Zodra je een level hebt uitgespeeld, wordt deze beschikbaar om vrij in rond te lopen. Ook kan je je eigen personage aanmaken, maar erg veel meerwaarde biedt dit niet. De meeste levels zijn lineair, maar sommige laten je ook de ruimte verkennen. Zo kan je bijvoorbeeld in Nighthawk's tuin gezellig rondwandelen.
De game bevat een heleboel boss fights. Deze boss fights bestaan uit twee delen die zonder problemen in elkaar overgaan. Eerst word er van je verwacht defensief en agressief uit de hoek te komen, zoals het een echte boss fight betaamt. Op het einde verandert de gameplay van de boss fight echter naar volledige QTE en is de moeilijkheidsgraad wel erg laag. In plaats van de gewoonlijke vreugde die je hebt wanneer je een boss verslaat, volgt er bijgevolg een anti-climax. Het levert wel mooiere beelden en beelden trouw aan de films op, dus langs een kant begrijpen we de beslissing wel.
Het leuke aan The Avengers personages is dat ze wel heel uiteenlopende krachten bezitten en dat zorgt voor een leuke afwisseling. Ook zal je al snel wat favorieten hebben. Wij vonden het bijvoorbeeld erg leuk om met Scarlet Witch en Iron Man te spelen. De eerste heeft een enorm explosieve kracht en Iron Man bezit een heerlijk vuurwapen en kan ook nog eens vliegen.
Ook de verschillende omgevingen zorgen voor heel wat afwisseling. Free roamen in een stad, Baron Strucker's kasteel doorwandelen of je een weg banen door een trein die onbestuurd over de sporen vlamt zijn maar enkele voorbeelden. De game kan overigens helemaal in co-op gespeeld worden, op elk moment kan er een tweede speler zich aanmelden of weggaan.
- Variatie
- Herspeelbaarheid
- Humor
- Co-op
- Lage moeilijkheidsgraad
- Herhaalde one-liners