Lego Dimensions
Lego Dimensions
[gespeeld op PS4]
Spelen met Lego, zowat iedereen heeft het in zijn jeugd gedaan. Dat zorgt voor heel wat nostalgische gevoelens en op dat sentiment spelen ze bij TT Games al jaren in. Getuige daarvan zijn de rist Lego-games, waarvan er de laatste jaren misschien zelfs iets te veel van zijn uitgekomen. Nu probeert de ontwikkelaar met Lego Dimensions Lego in de virtuele wereld te verbinden met Lego in de fysieke wereld.
Lego Dimensions borduurt een beetje voort op het idee van Lego: The Movie, waar personages uit verschillende werelden in contact komen met elkaar, met de nodige hilariteit tot gevolg. Lego heeft het voordeel dat het een flink pak licenties in handen heeft en zo voor Lego Dimensions een uitgebreid universum in elkaar kan steken, zonder daarbij te vervallen in zaken als pakweg ‘Lego Western’. Wie Lego Dimensions speelt, zal daarentegen in contact komen met werelden als die van Portal, Back to the Future en Scooby-Doo, maar ook franchises van Lego zelfs, zoals Ninjago, passeren de revue.
Het gevolg is een amalgaam aan stijlen en werelden die in andere games ongetwijfeld voor chaos en wanorde zouden zorgen, maar die door de eenvormige stijl van Lego perfect samen kunnen werken. De steriele omgevingen van Portal steken zo nooit af tegen bijvoorbeeld The Simpons, waar alles vol kleur zit. Ook de humor zit overal goed. De Lego-games staan bekend de draak met zichzelf te steken en dat is hier niet anders. De vette knipogen naar anders games, films en verhalen zijn legio en steeds toveren ze een glimlach op je gezicht. Op dat vlak is het een groot voordeel dat deze game niet vasthangt aan het scenario van een film, waardoor de schrijvers duidelijk hun beste beentje kunnen voorzetten.
Nu, al deze zaken had TT Games ook kunnen bekomen zonder daarvoor echte Lego in te zetten en dus zullen ze een verdomd goede reden moeten hebben om de stap te zetten naar de verkoop van poppetjes en voertuigen. We moeten immers toegeven dat we het bij andere games vaak een simpele manier vinden om geld te verdienen. Je koopt een poppetje, zet het even op een speciaal platform waarna het in de game verschijnt en daarna raak je het nooit meer aan - tot je het moet vervangen door een ander natuurlijk.
Dat is bij Lego Dimensions toch anders. Net als in de vorige games met Lego in de hoofdrol, moet je ook in Lego Dimensions met de regelmaat van de klok puzzels oplossen. Daarvoor wordt handig gebruik gemaakt van het extra stukje hardware waar je de popjes op moet zetten. De basis om je Lego op te zetten is verdeeld in drie stukken. Die zal je vaak moeten gebruiken om de puzzels op te lossen.
Zo heb je kleurpuzzels, waarbij je mannetjes een bepaalde kleur kan geven en vervolgens de platformen de juiste kleur moet toewijzen om zo de puzzel op te lossen. In het begin is dat eenvoudig, maar na verloop van tijd moet je nieuwe kleuren creëren door ze te combineren. Zo moet je geel en blauw samen zetten om een groen platform te creëren. Ook bij de andere puzzels zal je mannetjes moeten verzetten. Nooit zijn de puzzels echt moeilijk, maar je zal er toch je gedachten moeten bijhouden. Uiteindelijk zorgt het vooral voor dat de echte poppetjes niet zomaar nutteloos staan te wezen. Ook tijdens boss fights zal je het in de gaten moeten houden, want soms zijn bepaalde delen van het platform een gevaar en dan moet je de mannetjes ook ergens anders zetten.
Plezant is ook dat de instructies voor het in elkaar zetten van nieuwe voertuigen niet worden meegeleverd in de verpakking. Die zal je dus moeten vinden tijdens het spelen, waarna wordt uitgelegd hoe je ze in elkaar moet steken, waarna ze op een tag worden geschreven, zodat je ze in het spel kan gebruiken. Je bent niet verplicht om het echt te bouwen en je kan er dan ook snel doorheen skippen als je dat wil, maar het is een deel van de charme en het lijken ons vooral aangename momenten voor ouders die met iets jongere kinderen het spel spelen.
De verschillende werelden in Lego Dimensions passeren kort tijdens het hoofdverhaal – elke keer zal je er een tweetal uurtjes verblijven – maar daar blijft het niet bij. Elke wereld heeft ook nog eens een grote hub, waar je verschillende kleinere missies kan doen. Daarvoor heb je wel een mannetje nodig dat thuis hoort in die wereld. Wie het startpakket heeft, kan zo al op bezoek bij Lego: The Movie, Lord of the Rings en DC Comics.
Omdat het hoofdverhaal op zich al meer dan genoeg content heeft voor een volwaardige game en je er dus ook nog eens die drie werelden bij krijgt van het begin, zal je flink wat uurtjes spenderen aan Lego Dimensions. Wie dan nog eens wil investeren in nieuwe uitbreidingen is verzekerd van een bijna oneindig plezier met Lego. Sommige uitbreidingen brengen zelfs nog een extra level met zich mee. Zo kan je het verhaal van de eerste Back to the Future nog eens spelen als je die uitbreiding koopt. Die uitbreidingen hebben een prijs van 14,99 euro zonder extra level en 29,99 euro met een extra level.
Goedkoop zijn ze dus niet echt, maar als je eerst alles speelt wat je al krijgt in het startpakket, dan ben je al een tijdje verder en heb je misschien minder moeite om opnieuw te investeren. Jammer genoeg wil deze manier van werken ook zeggen dat je uitbreidingen moet kopen om alle geheime zaken in het verhaal en de verschillende hubs vrij te spelen. Je hebt immers steevast speciale vaardigheden nodig, die meestal niet bij de personages uit het startpakket aanwezig zijn. Vroeger was het dan je taak om al die personages vrij te spelen. Nu zal je ze moeten bijkopen.
- Gebruik van echte Lego
- Veel verschillende werelden
- Humor
- Hopen content
- Uitbreidingen niet goedkoop
- Kopen bijna verplicht om alles vrij te spelen