Pro Evolution Soccer 2016
Pro Evolution Soccer 2016
[gespeeld op PS4]
2015 is een belangrijk jaar voor Pro Evolution Soccer. Niet alleen verschijnt de titel voor de eerste keer enkel op de nieuwste consoles, maar het is ook meteen de twintigste verjaardag van de reeks. In zijn beginjaren ging de franchise nog door het leven als International Superstar Soccer en het domineerde een tijdlang de wereld van de voetbalgames. De laatste jaren is het echter voorbij gestoken door FIFA, maar vorig jaar leek PES eindelijk terug uit het dal te kruipen. Hopelijk wordt die lijn dit jaar doorgetrokken.
Laten we beginnen met een klein fabeltje uit de wereld te helpen: gamers die zweren bij FIFA halen vaak het ontbreken van licenties bij PES aan als één van de redenen. Daardoor worden veel namen verbasterd en word je een beetje uit het realisme getrokken. Dat is geen immens probleem voor een voetbalgame, maar het is en blijft jammer. Dat euvel is echter grotendeels verholpen tegenwoordig.
PES heeft immers de licenties van de Champions League, Europa League en Copa Libertadores. Dat houdt in dat zowat alle grote teams hun opwachting maken in het spel en dat onder hun echte naam. Het enige hiaat blijven de ploegnamen van de Engels ploegen. Daar spreken we nog steeds van Merseyside Red en Man Blue. De spelers daarentegen hebben wel allemaal de correcte namen. Het euvel is dus snel op te lossen door enkele ploegnamen aan te passen.
Pro Evolution Soccer blonk vroeger uit op vlak van gameplay en was daarom zo geliefd bij voetbalfanaten. Het ging hem om de passing, de juiste loopacties en het zetten van voldoende kracht wanneer je op doel trapte. Op een bepaald moment heeft PES die magie echter verloren en is het verdronken in pogingen om de gameplay te vernieuwen. We kunnen nu echter met plezier zeggen dat alles terug een beetje zoals vroeger aanvoelt.
Daarmee willen we niet zeggen dat er wordt teruggegaan naar de gameplay van weleer, maar er wordt wel teruggegrepen naar de basis. Je kan af en toe nog wel eens een knap kunstje uit je voeten toveren, maar wedstrijden worden toch vooral gewonnen door teams die weten hoe ze de bal moeten rondspelen en die weten hoe ze moeten verdedigen.
Omdat je in zo’n systeem sterk afhankelijk bent van de bewegingen van de rest van het team en je niet constant zelf de controle kan nemen over een tweede speler om hem juist te laten lopen, hebben de ontwikkelaars de AI van je ploeggenoten stevig aangepakt. We moeten zeggen dat we heel tevreden zijn met de manier waarop zij zich vrijlopen. Vroeger kregen we het maar al te vaak op onze zenuwen van flankspelers die niet de diepte in wilden lopen of van spitsen die nog nooit gehoord hadden van een bal in de voet.
Dankzij handige animaties weet je ook vrij goed wat ze willen dat je doet. Spelers zullen wijzen waar ze de bal willen of zullen duidelijk maken dat ze een pas in de voeten willen. Het zorgt er voor dat je minder gefrustreerd speelt.
Met de gameplay zit het dus wel snor in deze Pro Evolution Soccer 2016. Dat is ook het geval met de content. Er zijn meer dan genoeg ploegen aanwezig, al zijn het naar ons gevoel nog altijd een aantal minder dan in FIFA, en dankzij de licenties op onder andere de Champions League kan je in je huiskamer luidkeels meezingen met de hymne om nadien de beker zelf in de lucht te steken. Dat is iets dat we toch allemaal willen.
De twee interessantste gamemodes zijn MyClub en Master League. Die laatste zal wel bekend zijn bij de fans van de reeks. Je begint met een zwakke ploeg en door middel van transfers te doen en wedstrijden te winnen, moet je van je club de grootste ter wereld maken. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je team te verlaten wanneer er een interessant bod komt van een grotere club.
MyClub is dan weer een soort Master League Online. Ook hier begin je met een zwakker team en moet je doelstellingen behalen om beter te worden en te stijgen in divisies. Om je team te versterken heb je een aantal opties. Je kan spelers lenen voor een periode, maar je kan ook spelers kopen. Dat doe je door je scouts er op uit te sturen of door een agent te gebruiken. Steeds zal je een random speler krijgen, al kan je wel bepaalde criteria ingeven, en moet je dus hopen dat de speler past in het systeem dat je speelt. Dat systeem kan je ook niet zomaar aanpassen, want het is sterk afhankelijk van de trainer die je in dienst hebt.
Betalen voor spelers doe je met punten die je kan verzamelen in alle modi van de game of met MyClub Coins. Die laatste kan je ook verdienen, maar zal je voornamelijk moeten aankopen. Microtransacties dus, al hebben wij nooit het gevoel gehad dat die noodzakelijk waren en is het vooral een optie voor de luie of ongeduldige gamer.
Visueel is PES 2016 trouwens ook een stevige stap vooruit. Veel spelers, vooral dan de bekende, zien er levensecht uit en ook stadions en publiek zien er beter dan ooit tevoren uit. Waar we minder tevreden over zijn, is de commentaar. Die ben je na welgeteld twee wedstrijden wel beu gehoord. Gelukkig kan je dat hele zaakje uitzetten, want het is behoorlijk irritant.
- Oerdegelijke gameplay
- Vrijwel alle licenties...
- Slechte commentaar
- ...maar nog niet allemaal