One Piece: Pirate Warriors 3
Als je de historiek van de Warriors games bekijkt, dan merk je wellicht op van hoe ver Koei Tecmo is gekomen. In het begin was er bijvoorbeeld enkel Dynasty Warriors. Hoewel die reeks niet bepaald hoge reviewcijfers kreeg, bleven de games wel als zoetje broodjes verkopen. Er was dus duidelijk vraag naar meer. Ondertussen is het de meest succesvolle franchise van Koei Tecmo en dat heeft hen geen windeieren gelegd. Integendeel, er is nu zelfs nog méér vraag omdat publishers zoals Square Enix, Nintendo en Bandai Namco graag samenwerken aan spin-off franchises zoals Dragon Quest Heroes of One Piece Pirate Warriors, de reeks waarvan we nu dus de meest recente game hebben gespeeld.
Een game als One Piece Pirate Warriors 3 heeft eigenlijk maar één doelpubliek en dat zijn fans van de One Piece manga of anime. Zonder een bepaalde voorkennis van het verhaal of de talloze personages, verliest deze game namelijk erg veel van zijn charme. Het is ook niet echt aan te raden om het verhaal via deze game voor de eerste maal te verkennen, gezien er erg veel spoilers in voorkomen. Het klopt natuurlijk wel dat deze derde game in de reeks het verhaal van de manga/anime veel preciezer volgt dan zijn voorgangers, maar in zijn totaliteit blijft het verhaal in deze One Piece Warriors game een cliff-notes versie van het origineel. We weten natuurlijk ook wel dat One Piece een gigantisch lange anime/manga is, maar de game heeft weinig opbouw qua verhaal en focust zich enkel op de grote gevechten. Men verwacht eigenlijk dat je het allemaal al kent. Het is dus aan te raden om eerst de anime of manga te volgen tot het einde, tenzij je natuurlijk geen moer geeft om het verhaal en enkel op zoek bent naar een nieuwe Warriors game. In dat geval heb je echter wel betere alternatieven, gemaakt door dezelfde ontwikkelaar.
Lees je deze review echter als grote One Piece fan, dan is One Piece Pirate Warriors 3 best een leuke game. In vergelijking met Hyrule Warriors of Dragon Quest Heroes is er veel minder vernieuwing aanwezig en leunt de gameplay erg dicht aan bij de klassieke Dynasty Warriors gameplay, maar dat hoeft an sich geen groot nadeel te zijn. Het vechtsysteem is zeer uitgebreid, geeft erg veel voldoening en is ook gewoon verslavend. Het Warriors thema past ook gewoon bij One Piece. Je vecht steeds tegen duizenden vijanden in elke level en welk personage je ook gebruikt, ze spelen allemaal leuk op hun eigen manier. De aanvallen komen ook allemaal rechtstreeks uit het bronmateriaal en dat is mooie fanservice voor de grote liefhebbers van de manga en anime.
De manier waarop je speelt is erg vergelijkbaar met de traditionele Dynasty Warriors games. Je neemt de controle over één enkel personage en daarmee moet je dus duizenden marinesoldaten of piraten afmaken, dat terwijl je af en toe een belangrijk territorium moet overnemen of een vijandelijke baas moet verslaan. Zo heb je bijvoorbeeld een level waarin je moet vechten tegen Don Krieg en zijn piraten terwijl Dracule Mihawk je ook op de hielen zit als optionele baas. Het is een scenario dat rechtstreeks uit de anime komt en het geeft je dan ook echt het gevoel dat je de meest belangrijke gevechten van One Piece zelf ervaart. Dat zorgt er op zijn beurt wel voor dat je beperkt bent qua keuze van personages. Je kan niet tegen Arlong gaan vechten met Crocodile, om maar een voorbeeld te geven. Je kan enkel kiezen uit de Straw Hat Pirates in het merendeel van het verhaal.
Omdat iedereen natuurlijk wel eens zin heeft om de meest gekke gevechten te beleven, zijn er gelukkig verschillende game modes. Het verhaal dat we hierboven hebben besproken is één van die modi. Je hebt ook nog Free Mode en Dream Mode. Als je een level uitspeelt in het verhaal, dan kan je die in Free Mode spelen met gelijk welk personage. Als je echter elk personage in de game wilt vrijspelen, dan moet je Dream Mode spelen. In die modus krijg je een map voorgeschoteld met allerlei eilanden die in verbinding staan met mekaar. Op die eilanden zul je de meest krachtige personages uit One Piece zien staan. Denk maar aan Dracule Mihawk of Whitebeard. Als je ze verslaat, dan speel je ze vrij. Klinkt simpel, maar net door het feit dat alle legendarische personages zich hier bevinden, mag je je wel verwachten aan de meest moeilijke gevechten in heel het spel. We mogen natuurlijk niet overdrijven. Heb je ietwat ervaring met Warriors games, dan moet dat wel lukken. Gezien er hier echter geen verhaal aanwezig is, durft het wel snel repetitief te worden. Zeker als je weet dat elke level toch wel meer dan tien minuten duurt.
Grafisch is One Piece Pirate Warriors 3 best mooi op PlayStation 4. We hebben natuurlijk al heel wat krachtpatsers gespeeld, maar deze game is mooi op zijn eigen manier. De stijl past bij het verhaal van de manga/anime en de talloze effecten, de voice acting en de framerate zijn perfect in orde. Enkel bepaalde personagemodellen zien er een beetje vreemd uit tijdens cutscènes, maar niets dat echt stoort. De muziek en de originele stemacteurs zorgen er tenslotte bij momenten voor dat je precies de anime aan het bekijken bent. Soms durft de framerate wel eens een klein beetje zakken tijdens gevechten waar je honderden vijanden tegelijkertijd aan het vechten bent. Ook in co-op durft het af en toe wel eens te zakken bij speciale aanvallen. Verwacht trouwens niet te veel van co-op. Het is aanwezig, maar daar is ook alles mee gezegd. Echt belangrijk voelt het niet en de game is dan ook perfect te spelen in je eentje. Heb je echter ergens moeite mee, dan kan je altijd hulp vragen via de co-op rescue optie.
- Vechtssysteem geeft voldoening ...
- Veel inhoud en fanservice
- Verslavend ...
- ... maar is wel erg traditioneel
- Enkel voor de echte One Piece fans
- ... maar kan ook snel repetitief worden