Helldivers
Duik in de actie bij Helldivers
[Gespeeld op PS4 en PS Vita]
In Helldivers bevinden we ons op het utopische "Super Earth", een plaats waar maar liefst 100% van de bevolking gelukkig is. Het geheim? Een gecontroleerde democratie. Verwacht echter geen politiek geleuter, maar pure bloederige shooteractie. Als een Helldiver speel je immers een prominente rol in het beschermen van Super Earth. Een opdracht die zeker geen sinecure is, maar wel een opdracht waar we helemaal aan verslingerd zijn.
In Helldivers dienen spelers een gemeenschappelijk doel, zijnde alle regio's in het Melkwegstelsel bevrijden om zo alle bedreigingen te elimineren. Er worden echter niet veel woorden vuilgemaakt aan het aan de man brengen van een verhaal. In plaats daarvan word je via een beknopte tutorial klaargestoomd om zo snel mogelijk paraat te staan op het slagveld. Als de Helldivers hun invloed op de Melkweg willen vergroten, valt er immers geen tijd te verspillen. In een speelsessie kies je een planeet en voltooi je vervolgens een aantal missies op die planeet. Een missie wordt op zijn beurt dan weer onderverdeeld in een serie objectives zoals het veroveren van een gebied of het veiligstellen van een zwarte doos. De missies worden al snel repetitief als je ze alleen speelt, maar zijn prima te pruimen bij co-op speelsessies.
Een snelle blik op wat screenshots zou je in eerste instantie doen denken dat het hier om een RTS-game à la Command and Conquer gaat, maar niets is minder waar. Helldivers is een topdown twin-stick shooter met een stevige focus op teamwork en tactiek. Logischerwijze komt de game dan ook pas echt tot zijn recht wanneer je hem samen met wat vrienden beleeft, maximaal in een groepje van 4. Dit kan lokaal samen in de zetel, maar ook online. Een groot euvel bij online speelsessies is echter dat een falende matchmaking eerder regel is dan uitzondering. Handig extraatje bij een game die het moet hebben van zijn multiplayer, is Sony's cross-play feature waarmee PS Vita-bezitters samen kunnen spelen met gamers die zich op dat moment achter hun PS4 bevinden. Ontwikkelaar Arrowhead doet er nog een schepje bovenop en maakt zijn game niet alleen cross-play, maar ook cross-buy en cross-save. Je kan dus van je PS4 overschakelen naar je PS Vita en daar met hetzelfde personage verdergaan. De PS Vita-versie kan grafisch uiteraard niet tippen aan de superieure PS4-versie, maar desondanks ziet de game er op beide platformen prachtig uit.
De tactische elementen vinden we terug in de vorm van zogenaamde krijgslisten. Dit zijn airdrops die je kan inroepen door een code te vormen via het D-pad op je controller en die je een handig voordeel geven op het slagveld. Denk maar aan een turret die je ergens kan neerplanten of een airdrop die een gevallen co-oppartner terug op het slagveld roept. Het is echter wel zaak om niet te kwistig om te springen met deze airdrops en ze goed te timen. De meeste airdrops zijn namelijk slechts een beperkt aantal keer te gebruiken en hebben een afkoelperiode die doorlopen moet worden vooraleer je de airdrop opnieuw kan inroepen. Daarbij komt ook nog eens kijken dat airdrops een veelvoorkomende doodsoorzaak vormen in Helldivers. Tijdens het spelen is er dus steeds oplettendheid geboden zodat je niet verpletterd wordt door de airdrop van een vriend, of erger, door je eigen airdrop.
Dat timing een belangrijk aspect is in Helldivers merken we niet alleen bij de airdrops, maar ook bij het herladen van je wapen. De game bevat namelijk geen auto-reload en het is geen slecht idee om je resterende munitie steeds nauwlettend in de gaten te houden. Alsof dit alles de game nog niet uitdagend genoeg maakt, erft Helldivers ook de friendly-fire van Magicka, een andere game van Arrowheads hand. Als je - ondanks je opmerkzaamheid - dan tóch een verloren gewaaide kogel opvangt, ben je nog niet meteen verloren, al ligt je leven nu wel in handen van je medespelers. Terwijl jij gevloerd jezelf zolang mogelijk in leven probeert te houden door met je pistool koortsachtig nog wat vijanden af te knallen, dient een medespeler je zo snel mogelijk recht te trekken. In het beste geval lukt dit en sta je meteen weer met beide voeten op de grond, maar in het andere geval zal een medespeler je via een airdrop terug in de strijd moeten roepen. Als iedereen gestorven is, is de missie per direct afgelopen. Bereid je dus alvast voor op hectische situaties wanneer jij als enige overblijvende Helldiver belaagd wordt door een duizelingwekkend aantal vijanden terwijl je teammaten door hun headset schreeuwen dat je hen via een airdrop moet inroepen.
Al het harde werk in Helldivers is uiteraard niet voor niets. Na het (succesvol) afronden van een missie word je beloond met ervaringspunten die er uiteindelijk voor zorgen dat je traag maar gestaag in level stijgt. Wanneer dit gebeurt, speel je niet alleen nieuwe wapens, krijgslisten, customizables ... vrij, maar krijg je ook een extra onderzoekspunt. Dit nuttige item kan je op zijn beurt gebruiken om bijvoorbeeld het magazijn van een wapen uit te breiden of de afkoelperiode van een krijgslist te reduceren. Gelukkig hoef je niet steeds te wachten tot je een level stijgt om een onderzoekspunt in ontvangst te kunnen nemen. Je kan ze namelijk ook verkrijgen door tijdens missies onderzoeksmonsters te verzamelen die over het ganse speelgebied verspreid liggen. Per missie zijn er 10 monsters te verzamelen die per groepje van 10 aan het einde van de missie worden ingeruild voor een onderzoekspunt. De punten zijn bovendien stapelbaar. Je kan bijvoorbeeld een onderzoekspunt verkrijgen door 5 monsters in missie X te verzamelen en 5 monsters in missie Y.
- Co-op is een verademing
- Uitdagend
- Cross-buy / cross-save / cross-play
- Missies niet gevarieerd genoeg om solo te spelen
- Matchmaking laat te wensen over