Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes
Laat je innerlijke superheld los in Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes
[gespeeld op PlayStation 4]
Wie vorig jaar heeft toegegeven aan zijn kinderen (of aan zijn eigen kinderlijke verlangens) om de fantasiewereld van Disney Infinity in te stappen heeft ondertussen wellicht ontdekt hoe verslavend de combinatie van herkenbare miniatuurpoppetjes met een digitale evenknie kan zijn. Disney is erin geslaagd om het businessmodel van Skylanders succesvol te kopiëren en om een serieuze deel van de koek binnen te halen voor zichzelf. Vandaag zet Disney een tweede aanval in op je geldbeugel met de release van de langverwachte 2.0-editie. Deze keer blijven de Pixarkleppers zelf op stal en is het de beurt aan de superhelden van Marvel om je met hun blitse outfits te verleiden in de winkel.
Voor wie helemaal onbekend is met het concept van Disney Infinity verwijzen we graag naar onze review van het origineel, waar we ook in detail ingingen op de basisgameplay. In deze review zullen we het vooral hebben over waar Marvel Super Heroes zich onderscheidt van zijn voorganger.
Nu we het om te beginnen toch hebben over 1.0 zullen we maar meteen openen met goed en slecht nieuws over de compatibiliteit van 2.0. Het goeie nieuws is dat alles van versie 1.0 werkt met Marvel Super Heroes, behalve de Play Sets. Het slechte nieuws is dat niks van 2.0 compatibel is met 1.0. Dat betekent dat je niet buiten de aanschaf van het volledige Starter Pack van Marvel Super Heroes kunt als je de game wil spelen. In het nieuwe Starter Pack zitten naast de basis die je met een USB-kabel met de console verbindt ook drie figuren, twee Power Discs en één Play Set. Als je gaat rekenen dat deze spullen je los een 40-tal euro's zouden kosten, betekent dat dat je voor een upgrade van de game zowat 20 à 25 euro zult betalen.
De meegeleverde Play Set is die van The Avengers. Naast deze faction zijn er bij de launch nog twee andere Play Sets beschikbaar: Spider-Man en Guardians of the Galaxy. De drie figuren in het Starter Pack behoren ook allemaal tot The Avengers familie, met Iron Man, Thor en Black Widow. De Play Set van The Avengers kun je best vergelijken met de Play Set van The Incredibles uit 1.0. Je speelt immers opnieuw een heleboel actie-gerichte missies in een stad met hoge wolkenkrabbers en veel verkeer. Ook de sandbox-achtige opdrachten doen heel bekend aan en de shitload aan collectibles die in New York te vinden zijn zorgen ervoor dat je je opnieuw niet snel zult vervelen. De honderden missies en zijmissies vallen onvermijdelijk zo nu en dan in herhaling, maar echt repetitief wordt de game alweer niet dankzij een overvloed aan fantasie en beschikbare personages en NPC's.
In tegenstelling tot 1.0 heb je met de basisset geen toegang tot drie, maar slechts tot één spelwereld. Als je ook met de Play Set van Spider-Man of van Guardians of the Galaxy aan de slag wil, moet je bereid zijn om minstens nog twee keer langs de kassa van je gamesboer te passeren en ben je al gauw het dubbele van het Starter Pack kwijt. Bovendien wordt de afwisseling van de Play Sets wat gefnuikt doordat de Spider-Man avonturen ook al in New York plaatsvinden, weze het dan in een iets aangepaste versie van de stad. Toch is de ontwikkelaar erin geslaagd om tenminste de missiestructuur fris en uniek te houden, waardoor de gameplay en de missies toch wat anders aanvoelen. Dat neemt niet weg dat beide Play Sets wat ons betreft best allebei in het Starter Pack aanwezig waren geweest.
De derde Play Set, Guardians of the Galaxy, is wellicht de meest intrigerende van de drie. Hierin vind je jezelf terug in Knowhere en krijg je de opdracht om bescherming te bieden tegen Ronan en zijn Sakaarn-vloot. Als je naast het Starter Pack al meteen een eerste uitbreiding in huis zou willen halen is deze Play Set wellicht waar je zult willen beginnen omdat zowel de setting als de missiestructuur het meeste afwisseling bieden tegenover de basisgame. Hoewel Disney de Play Sets nu los van elkaar verkoopt, zijn er ook keuzes gemaakt die de flexibiliteit van nieuwe aankopen verhogen. Sommige figuren zijn nu immers speelbaar in alle werelden, zoals Iron Man, terwijl onder andere Rocket te spelen is in twee Play Sets.
Wat de besturing betreft zullen ervaren rotten zich meteen thuisvoelen in 2.0. De game laat zich opnieuw even vlot en intuïtief spelen, waardoor ook jonge spelers zonder al te veel platformervaring snel hun weg vinden. Alleen met de controls van sommige voertuigen is het behoorlijk worstelen om zonder ongelukken doorheen de spelwereld te kunnen sjeezen. Gameplaygewijs vallen vooral de nieuwe Skill trees op, die een levellingsysteem voor elk personage introduceren. Ervaringspunten verdien je door missies te voltooien en vijanden een kopje kleiner te maken. Je kunt ze omzetten in nieuwe abilities die steeds sterker en gekker worden, maar die wel perfect op maat zijn van elk personage. We waren blij verrast om vast te stellen dat Disney ook voor onze 1.0-figuren een Skill tree heeft voorzien in 2.0. Voor ervaren gamers verhogen deze light RPG-elementen het spelplezier wel wat. Toch blijven we vaststellen dat de gameplay nog steeds vrij simpel en weinig uitdagend is voor volwassenen, terwijl sommmige elementen van de game relatief hoogdrempelig zijn voor jonge kinderen.
Wat ons betreft waren het echter niet de Play Sets die de absolute ster waren van 1.0, maar de Toy Box. Met veel plezier stellen we dan ook vast dat Toy Box 2.0 alleen maar verbeterd is tegenover het origineel. In de eerste plaats heeft de ontwikkelaar ingezien dat het simpelweg droppen van onwetende spelers in een lege doos wel innovatieve creaties kan opleveren, maar ook heel wat frustraties voor spelers die geen tijd of zin hebben om alles zelf uit te zoeken. Marvel Super Heroes voegt een tutorial toe die orde in de chaos brengt door simpele en meer geavanceerde creatiemissies toe te voegen aan Toy Box 2.0 en daardoor spelers in contact brengt met de quasi grenzeloze mogelijkheden van deze modus. Naast het feit dat elk item dat je koopt en op je basis plaatst zorgt voor nieuw speelgoed in je Toy Box, voegt 2.0 ook de mogelijkheid toe om zelf games te gaan bouwen via de Challenge and Game Maker.
Wij speelden Disney Infinity 2.0 op PlayStation 4. Hoewel het aantal grafische haperingen en bugs behoorlijk verbeterd is en tekenafstanden groter lijken, halen de visuals niet het gemiddelde niveau van de next-gen graphics die we ondertussen gewend zijn. Toch zijn de cartooneske graphics op zich een plezier om naar te kijken, vooral als je wat bekend bent met het Marvel-universum. Op muzikaal vlak biedt Marvel Super Heroes meer afwisseling dan het origineel, al zullen dezelfde tracks ook hier vrij snel terugkeren als je lange speelsessies plant.
- Meer toegankelijke Toy Box 2.0
- Gevarieerde missielijnen en personages
- Knappe beeldjes
- Vrij simpele gameplay voor volwassenen
- Minder vlotte besturing van voertuigen
- Vraagt een stevige investering als je je fun wil maximaliseren