eShop - The Legend of Zelda: Oracle of Seasons / Ages
De eShop heeft de laatste tijd al enkele mooie klassiekers teruggebracht naar de moderne tijd zoals Super Mario Land 2 en verscheidene Mega Man-games. Toch zijn er nog meer dan genoeg titels die van onder het stof te halen zijn en dat toonde Nintendo onlangs aan door de combinatie Zelda Oracles of Ages & Seasons terug boven water te halen - de twee Zelda-games die op de Game Boy Color erg geliefd waren en werden ontwikkeld door Capcom.
Voor diegene die Oracle of Seasons willen oppikken moeten we vermelden dat deze de actiegerichtere van de twee is. Hier zul je sneller sterke vijanden tegenkomen die niet zomaar met een klap te vernietigen zijn en ook de bazen lijken iets aan de pittigere kant te zijn. Voor de mensen die enkel het tappend aanvallen van de DS-versies gewend zijn, zal het misschien toch wat oefening vergen om uit je doppen te leren kijken, maar al bij al maakt het de game zeker niet onmogelijk en blijft de actie gewoon lekker doorgaan tot het einde.
Van de twee verhalen die de games te bieden hebben zul je voor het goed vertelwerk niet bij Seasons moeten zijn, maar bij Ages. In Seasons speelt het verhaal zich af in Holodrum. Link wordt hierheen geroepen door de Triforce en eenmaal aangekomen komt hij de danseres Din tegen en haar medereizigers. Het dansen wordt echter al snel verstoord door generaal Onox die Din (eigenlijk het Orakel van de seizoenen) ontvoert en heel het land in de war brengt door alle seizoenen te mengen. Aan jou natuurlijk om haar te redden en het land in orde te krijgen.
Veel verder dan dit gaat het verhaal niet in Seasons en al heeft de game dezelfde geliefde personages als in Ages en ook dezelfde rijdieren die je in het verhaal tegenkomt (Dimitri, Rickyi en Moosh), is het geheel gewoon niet zo memorabel als dat van Ages. Ages kijkt verder naar de personages doordat je twee versies van de wereld te zien krijgt, terwijl in Seasons de Maku Tree er enkel en alleen is om de weg te wijzen naar de volgende grot en er zijn ook minder hoofdpersonages die iets in te brengen hebben.
Indien je echter de twee games linkt nadat je ze hebt uitgespeeld (dit doe je dankzij een code die je krijgt). dan leer je toch meer over Din en haar metgezellen en krijg je er nog eens een laatste gevecht bij om het nog wat pittiger te maken. De 3DS linkt beide games automatisch met elkaar, dus je hebt er meteen ook een reden bij om ze gelijktijdig aan te schaffen. Gedaan dus met link-kabels boven te halen. Als je beide games wilt spelen, speel dan eerst Ages alvorens over te schakelen naar Seasons. Hierdoor zal je in Seasons vervolgens kunnen kennismaken met extra plotwendingen die het magere verhaal wat weten aan te dikken en daarnaast zullen de extra wapenupgrades vast en zeker van pas komen.
de oude trailer voor deze games
Visueel heeft Seasons wel de bovenhand van de twee. In Seasons heb je vier kleurenpaletten die verbonden zijn met de seizoenen en bij ieder seizoen er ook zijn er ook kleine veranderingen te zien in de wereld. Ook heb je bij Seasons een ondergrondse wereld waar de Temple of Seasons nu huist en hier zul je enkele keren naar terug moeten keren om een staf krachtiger te maken en dus krijg je er nog een tweede mini-wereld bij. Voor beide geldt op grafisch vlak dat het spel nog steeds goed weet stand te houden en de Zelda-sfeer goed overbrengt, al waren de titels in eerste instantie op technisch vlak nooit echt indrukwekkend te noemen.
Naast het hoofdverhaal zijn er ook kleinigheden om je in beide games mee bezig te houden. Je kan ringen verzamelen die je extra krachten geven en je kan zoals in andere games ook voorwerpen ruilen om iets leuks te bekomen. Vooral de ringen kunnen later handig zijn bij baasgevechten, aangezien bijvoorbeeld Onox zelf erg krachtig is en standaard minder schade krijgt, is elk extraatje wel welkom. Sowieso heeft elke game zijn kleine voor- en nadelen, maar als je van adventure games houdt, raden we je toch aan ze beide te spelen, want ze zijn beide nog even klassiek als vroeger.
- Gameplay en puzzels in Ages
- Graphics in Seasons
- Unieke link tussen beide games
- Seasons moeilijker en wat minder uitgewerkt
- Traditioneel gezien een vreemde Zelda in de bijt