LEGO City Undercover
LEGO City Undercover is een steengoede game
De eerste Wii U-onthulling destijds was een samenwerking tussen Nintendo en TT Games, de studio van Warner Bros. die verantwoordelijk is voor heel wat LEGO-games. Het mocht dan ook geen verrassing zijn dat beide partijen een exclusieve LEGO-game voor de 3DS en Wii U zouden ontwikkelen. Op de 3DS-prequel is het nog een klein maandje wachten, maar de volwaardige Wii U-game is intussen verschenen. Wij trokken alvast onze politieoutfit aan en onderwierpen LEGO City Undercover aan een grondige analyse.
In LEGO City Undercover maken we kennis met Chase McCain, een politieagent die na een aantal jaar terugkeert naar de stad om de ontsnapte crimineel Rex Fury een halt toe te roepen. De stad wordt namelijk geteisterd door heel wat criminele activiteit en het is de bedoeling dat Chase, samen met zijn stuntelige vriend Frank en heel wat andere personages, deze criminelen een voor een arresteert.
Dit zal uiteraard geen gemakkelijke klus worden en dus mag Chase undercover gaan. Hij beschikt gelukkig over alle mogelijke middelen om zijn missies tot een goed einde te brengen. Wilde achtervolgingen in de meest vreemde voertuigen en het gebruiken van diverse kostuums en vaardigheden om bepaalde hindernissen te overwinnen zijn slechts een greep van de mogelijkheden die het spel rijk is en voor de nodige variatie zullen zorgen. Tot overmaat van ramp duikt de oudgeliefde van onze held duikt op, met alle gevolgen van dien. Perfecte ingrediënten voor een spannend verhaal dus.
Over het verhaal van de game mogen en kunnen we niet al te veel zeggen, maar we kunnen jullie wel alvast meegeven dat zowel jong en oud zich enorm goed zal amuseren. De humor in de cutscènes en het spel zelf is namelijk enorm goed en zal iedere gamer aan het lachen brengen. Voor de wat oudere gamers en filmliefhebbers zitten er heel wat verwijzingen naar bepaalde films in het spel verwerkt, zoals een welbekende uitspraak uit Dirty Harry of een andere gekende scène uit Titanic. Het verhaal wordt gebracht in 15 interessante en gevarieerde missies die in het begin je wat tijd geven om aan alles te wennen, maar nadien je keer op keer weten te verrassen.
Wat de gameplay betreft, kan je in feite kan je LEGO City Undercover in twee grote delen opsplitsen: de open wereld en de reeds gekende levels. De stad kan je namelijk het beste vergelijken met Liberty City uit de GTA-serie, zij het in een ietwat compacter formaat. Er is heel wat te ontdekken in deze levendige stad en je bent steeds vrij om te doen en te laten wat je wil, al zal het er natuurlijk niet zo bloederig aan toe gaan. Een gedeelte van de missies zal plaatsvinden in deze open wereld, terwijl een ander gedeelte eerder voor de levels weggelegd is. Deze levels kan je het beste vergelijken met de typische levels uit de LEGO-filmgames en de bijhorende gameplay.
Onze held Chase beschikt over heel wat unieke kostuums met ieder eigen vaardigheden. Als dief kan je overal inbreken, wat heel handig is om heel wat geheimen te ontdekken. Het mijnkostuum zorgt er dan weer voor dat je ertsen, die in de weg liggen, kapot kan meppen en dynamiet kan gebruiken. Er zijn nog een aantal kostuums die er voor zorgen dat je regelmatig goed moet nadenken om verder te geraken in levels, maar dat laten we aan jullie over om te ontdekken. Zo nu en dan zal je eens je vechtkunsten tegen andere criminelen mogen vertonen of wat mogen platformen, al is dit nooit echt moeilijk. LEGO City Undercover is voornamelijk een game voor jong en oud waar fun centraal staat en de moeilijkheidsgraad niet meteen erg hoog is.
De open wereld van LEGO City nodigt natuurlijk enorm uit tot verkenning en dat is maar goed ook, want er vallen honderden zaken te verzamelen. Wat dacht je van maar liefst 290 verschillende kostuums, 450 Golden Bricks, 65 Super Builds en tientallen andere voorwerpen? Vervolgens kan je ook deelnemen aan talloze randactiviteiten zoals Challenge Races en Free Run-parcoursen. Het verhaal kan je op een 15-tal uren uitspelen, maar dan heb je bijlange niet alles ontdekt en verzameld in het spel. De totaalduur zal dus nog eens flink kunnen oplopen wanneer je beslist om zelf wat op verkenning te gaan of de vele verzamelobjecten, die het spel rijk is, te ontdekken.
Op visueel vlak stelt LEGO City allerminst teleur en dat heeft vooral te maken met het feit dat het spel een geloofwaardige LEGO-wereld bevat en zich niet op een of andere film hoeft te baseren. De verschillende gebieden in de stad hebben allemaal zowat hun eigen (LEGO-)sfeer en uitzicht, zodat er heel wat visuele variatie ontstaat. Heel wat locaties en gebouwen zullen sowieso herkend worden door fervente LEGO-verzamelaars. Zowat alles heeft een echte, mooie LEGO-look meegekregen en past perfect in een dergelijke game. Ook de cutscènes verdienen een aparte vermelding, want deze zijn zeer mooi om te aanschouwen en betrekken je goed bij het verhaal.
Tot slot verdienen ook de voertuigen in het spel een klein applausje. Er zijn tientallen verschillende voertuigen die de straten onveilig maken en jij kan ze natuurlijk allemaal even ‘lenen’. Elk voertuig kan in principe met echte LEGO-blokjes gemaakt worden en zal bij een botsing geleidelijk aan afgebroken worden. Racewagens, vrachtwagens, bromfietsen, tractoren en zelfs ijswagens, je kan het zo gek niet bedenken of het spel bevat ze.
Het is alleen jammer dat het inladen van de stad of van een apart level in een gebouw een heel lange bedoening is. Je zal ongeveer een halve minuut naar een levensloos laadscherm moeten staren, wat toch wel vrij lang is en een beetje afbreuk doet aan de totale ervaring. Allicht zal het te maken hebben met het inladen van enkele honderden megabytes in het RAM-geheugen van de Wii U, maar men had de engine misschien toch iets meer moeten optimaliseren om het inladen wat te verbergen. Er moet wel gezegd worden dat deze laadschermen naarmate je wat verder in de game zit niet meer zo vaak voorkomen. Je zal dus meestal een kwartiertje of half uurtje het verhaal gerust kunnen spelen alvorens je op een dergelijk laadscherm stuit. Tijdens het verkennen van de grote stad met een snel voertuig zal je ook een beetje last hebben van pop-up of enkele haperingen wanneer het spel continu nieuwe textures inlaadt, maar dit zal heel wat mensen niet meteen opvallen.
We gaven eerder al aan dat de humor in het spel top is, maar zoiets kan natuurlijk enkel maar wanneer het stemenwerk overtuigend genoeg is. Alle hoofdpersonages in het spel hebben een eigen, unieke stem en karakter, wat door de verschillende acteurs zeer overtuigend gebracht wordt. Daarnaast bevat het spel een Nederlandstalige optie, waardoor de jongsten onder ons het verhaal ook goed kunnen volgen. Op zich is deze vertaling ook heel tof, maar er gaat wel wat van de originele humor en specifieke woordkeuze verloren. Naast het uitstekende stemmenwerk is de soundtrack van het spel ook meer dan behoorlijk. Alle deuntjes vullen de sfeer van de missies of je activiteiten op dat moment mooi aan. De introscène van LEGO City Undercover begint met het vrolijke ‘Walking On Sunshine’ van Katrina & The Waves, dus de toon is dan ook al meteen gezet.
- Humor
- Variatie in missies en gameplay
- Sfeer is puur LEGO
- Veel optionele bezigheden
- Technische performantie, waaronder laadtijden