Uncharted: Fight For Fortune
Open kaart spelen in Uncharted: Fight For Fortune
Toen er enkele weken geleden een nieuwe Uncharted game werd aangekondigd voor de PS Vita, dachten veel mensen meteen aan een nieuw vervolg (of expansie) dat zou verderbouwen op Golden Abyss, maar niets lijkt minder waar te zijn. We krijgen namelijk Uncharted: Fight For Fortune voorgeschoteld, een kaartgame gebaseerd op Uncharted: Golden Abyss die de third-person actie van de reeks even achterwege laat en die je geweer inruilt voor een deck kaarten. Zin in een potje Uncarded?
Vanaf het moment dat duidelijk werd dat Uncharted: Fight For Fortune een kaartgame was, zijn de reacties niet echt mals te noemen. Het overgrote merendeel van de Uncharted-fans is niet echt opgezet met het feit dat hun favoriete franchise ineens werd uitgebreid met een goedkope trading card game, vooral omdat men vindt dat zo'n game helemaal niet thuishoort in een franchise waar het vooral draait om de third-person actie, het zoeken van schatten en natuurlijk het aanschouwen van de geweldige omgevingen. Er zit een zekere waarheid in die kritiek, maar desondanks verdient Fight For Fortune al die negativiteit niet echt.
Om te beginnen kost de game slechts €3,99, wat niet echt duur te noemen is. Voor die enkele euro's krijg je dan ook een singleplayer van om en bij de 8 uur (als je alles wilt vrijspelen), een [asynchrone] multiplayer en enkele customisatie-opties. Het leuke is ook dat deze game zo gemaakt is dat niet enkel fans van het trading card genre dit zullen willen spelen, maar ook gewoon Unchartedfans of gamers in het algemeen. Het systeem is namelijk erg simpel om te begrijpen, een groot verschil met de meeste games van dit genre waarbij je vaak uren regels moet lezen vooraleer je nog maar kan beginnen aan je eerste match. Dat heb je niet echt in Fight For Fortune, want na één match met Doughnut Drake (het personage in de tutorial) heb je al een zeer goed beeld van de gameplay en diens regels.
Tijdens jouw beurt heb je maar drie dingen te doen. Allereerst moet je een kaart kiezen uit de drie facties van de game: de helden, de slechteriken en de huurlingen uit de Uncharted-reeks. Deze drie divisies hebben elk hun unieke karakters en je kan elke beurt slechts één karakter oproepen in de strijd, als je tenminste genoeg punten hebt. Elke beurt krijgt elke factie namelijk een punt erbij, waardoor je de eerste ronde begint met zwakke karakters terwijl de echt sterke personages pas beschikbaar zullen zijn tijdens de latere rondes. Het zou natuurlijk geen kaartgame zijn mochten de kaarten geen speciale vaardigheden hebben en zo zijn er dus kaarten die je extra factie-punten opleveren, maar daarnaast heb je ook combo's als je karakters (zoals Drake en Chase) combineert door ze naast elkaar op het kaartenveld te leggen.
De tweede stap leert ons meteen de betekenis achter de naam van de game, want na het kiezen van je factie-kaart moet je een Fortune kaart kiezen uit drie omgekeerde kaarten. Eenmaal gekozen krijg je een willekeurige schat te zien met een Fortune waarde. Dit cijfer is cruciaal voor de laatste stap, want op het einde van je beurt kan je wapens, verdediging of andere hulpmiddelen kopen met je Fortune Punten. Die hulpmiddelen gaan van handwapens met +1 aanval tot machinegeweren met +7 aanval. Het is trouwens ook tijdens deze stap dat je de link met Uncharted: Golden Abyss zal opmerken, want spelers die het merendeel van de trophies en schatten op die game hebben vrijgespeeld, worden daar mooi voor beloond bij Fight For Fortune. Een designkeuze met zowel voor- als nadelen.
Mensen die de Platinum hebben behaald op Uncharted: Golden Abyss, zullen vooral kunnen genieten van de voordelen. Zo zijn er talloze wapens waarvan de aanval wordt verdubbeld als je de juiste trophy hebt behaald op Golden Abyss. Bepaalde Fortune kaarten worden tevens ook nog eens verdubbeld in waarde als je een bepaalde schat of een bepaald aantal edelstenen hebt gevonden. Een zeer mooie beloning voor gamers die hun tijd staken in de game, maar tegelijkertijd krijgen ze ook een oneerlijke bonus tegenover andere gamers (die Golden Abyss niet hebben gespeeld of toch niet alle trophies en/of schatten hebben behaald). Dat is dan ook het grote nadeel aan deze keuze, want we spreken hier niet over een kleine bonus. Dit verpest de balans als je online speelt dus in zekere mate.
Over online gesproken, in Fight For Fortune kan je geen real-time kaartgevechten uitvoeren. Nee, in de plaats daarvan heeft men geopteerd voor een asynchroon online-systeem. Dit heeft opnieuw zowel voor- als nadelen. Pluspunt is alvast het feit dat je acht gevechten tegelijkertijd kan starten, wat het wachten op de zet van je tegenstanders toch wat vergemakkelijkt. Verder kan je deze acht potjes gewoon starten en nadien wat verder doen met de singleplayer. Wanneer er dan iemand zijn beurt doorstuurt, krijg je een melding bovenaan. Op dat vlak werkt het wel. Voor sommige mensen kan dit echter negatief werken, want jij en je tegenstanders krijgen twee dagen de tijd om een beurt af te maken, waardoor je soms lang kan wachten om verder te doen. Er zijn zelfs spelers die afhaken wanneer ze dreigen te verliezen, waardoor je wel wint, maar het telt niet als een volwaardige win.
Er hangt dus zeker een bittere nasmaak aan de game, maar als totaalpakket valt het best wel te pruimen. Het duelleren zelf werkt namelijk prima en het Unchartedthema past gek genoeg ook in het card genre. Het is alleen jammer dat je steeds dezelfde vijanden opnieuw moet verslaan (vier of vijf keer, afhankelijk van de sterren) als je alle verzamelobjecten wilt vrijspelen. We hebben het dan over nieuwe avatars, een nieuwe achtergrond of een nieuw thema voor je kaartspel. Nieuwe kaarten speel je ook steeds vrij, maar het aanpassen van je deck kan vrij frustrerend werken. Het navigeren voelt namelijk sloom en werkt niet altijd even goed mee, waardoor we amper aanpassingen deden in ons deck. Een beetje jammer.
- Goed uitgewerkt
- Singleplayer houdt je wel even bezig...
- Golden Abyss verpest (vooral online) balans
- ...maar kan nogal snel repetitief worden voor sommige mensen