Pokédex 3D Pro
Lijstjes, statistieken en Augmented Reality in Pokédex 3D Pro
Vorig jaar konden 3DS-bezitters een gratis Pokédex-applicatie downloaden voor de Nintendo 3DS. Deze applicatie bracht een overzicht van alle Pokémon uit de vijfde generatie en was dankzij de mooie 3D-modellen van de Pocket Monsters zeker de moeite waard om eens te bekijken. Nu komt Nintendo met een Pro-versie, een stevig geprijsde versie dat je een volledig overzicht geeft van alle 649 Pokémon. Wij gingen alvast aan de slag met dit gadget van Professor Oak en zochten voor jullie uit of dit de ultieme Pokédex is.
Eenmaal de applicatie opgestart, dat meer dan 3000 blocks groot is (opgepast als je niet veel ruimte hebt dus), krijgen we de keuze uit een heel aantal opties, waarbij de eigenlijke Pokédex natuurlijk de belangrijkste is. Hierin kunnen we een overzicht raadplegen van alle Pokémon, samen met een bijhorend 3D-model dat ook nog eens van animaties voorzien is. Je kan de 649 Pokémon rangschikken op basis van nummer, naam, evolutie, gewicht en hoogte. Wat de beschrijving betreft, krijgen we in Pokédex 3D Pro de beschrijving van Pokémon Black 2 & White 2 voorgeschoteld.
Vervolgens heb je ook een Move Dex die je kan raadplegen. Zoals de naam doet vermoeden krijgen we in dit onderdeel een volledig overzicht van alle Pokémon-aanvallen. Alle statistieken en effecten zijn uiteraard aangepast aan de laatste generatie Pokémon-games. Je kan ook bij elke aanval zien welke Pokémon op welk level deze aanval zal leren. Een heel goed ontworpen en overzichtelijk onderdeel, als je het ons vraagt.
Er zijn ook twee activiteiten voor zij die toch wat gameplay wensen. De Pokémon quizzen schotelen je steeds tien vragen voor die jij moet oplossen. Dit kan variëren van het gewoonweg raden van de afgebeelde Pokémon tot het raden van een Pocket Monster aan de hand van een beschrijving. In totaal zijn er 37 gethematiseerde quizzen te vinden, wat de meeste Pokéfans wel even bezig zal houden. In elke quiz kan een bronzen, silveren of gouden medaille behaald worden en dit is een goede drijfveer om op alles een mooie score te behalen. Als je er aan dacht om een bepaalde quiz van buiten te leren, ben je er echter aan voor de moeite, want de 10 vragen zullen steeds anders zijn. Alle medailles worden, samen met andere statistieken zoals het aantal bekeken Pokémon in de Pokédex, bijgehouden in een apart menu.
De tweede activiteit is de AR-viewer. Dankzij de ingebouwde camera van de 3DS kan de speler AR-markers (die je online kan vinden en eventueel kan afdrukken) gebruiken om Pokémon in hun eigen omgeving als het ware ‘op te roepen’. Hier kan je dan foto’s van nemen en de creatieve geesten onder ons zullen sowieso heel wat leuke foto’s maken. Je kan een paar extra effectjes toevoegen, maar eigenlijk hadden we ook graag de mogelijkheid gehad om zelf eender welke Pokémon op onze foto te plaatsen, zonder dat we daar steeds een AR-marker voor nodig hebben. Jammer genoeg ondervonden wij heel wat het problemen wat het herkennen van afgedrukte AR-markers betreft. Slechts zelden herkende de 3DS onze marker en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Wel werkte de marker perfect wanneer we deze op ons pc-scherm weergaven. Een vreemd iets wat toch wel een serieuze domper op de vreugde kan zijn.
Pokédex 3D Pro bevat zeer mooie 3D-modellen van de Pocket Monsters. Ze zijn zelfs zo goed ontworpen, dat we hopen dat deze modellen in de volgende generatie Pokémon-spellen gebruikt worden. Er is goed nagedacht om de looks en feel van de 2D-sprites naar de 3D-modellen over te brengen. Over 3D gesproken, het 3D-effect van de 3DS is best aardig te noemen en benadrukt hoe prachtig de 649 monstertjes vormgegeven zijn. Daarnaast heb je de keuze uit zes verschillende achtergronden, die op zich vrij standaard zijn en waarvan we er graag toch een paar extra hadden gezien. Hoe dan ook hebben we wat het grafisch aspect betreft allerminst reden tot klagen.
Over de audio van deze apllicatie zijn we minder enthousiast. De Pokémonnamen worden ingesproken door een eenzelfde robotachtige stem, wat op zich niet vreemd is. De stem gebruikt echter steeds dezelfde intonatie en legt dezelfde klemtonen op bepaalde woorddelen, waardoor er volgens ons heel wat charme van de manier waarop Pokémon uitgesproken horen te worden verloren gaat. Op dat vlak had men iets beter moeten kijken naar de Pokédex-stem die in de animatieserie aan bod kwam. Voorts kan je bij iedere Pokémon het bijhorende kreetje horen, dat voor menig Pokémon-liefhebber intussen niet meer onbekend mag zijn.
- Zeer mooi ontworpen 3D-modellen
- Volledig overzicht beschrijving en aanvallen
- Uitdagende quizzen
- Hoog prijskaartje
- Weinig activiteiten
- Eentonige stem
- AR-marker herkenning