Pokémon Black Version 2
Nooit eerder kreeg een handheldconsole zoveel Pokémon-games als de Nintendo DS. De Pokémon Diamond & Pearl, HeartGold & Soulsilver en Black & White versies konden fans al bekoren, maar daar heeft Nintendo het niet bij gelaten. Met Black Version 2 keren we terug naar Unova, de regio die we uit de eerste versies kennen, twee jaar nadat de voorgaande feiten hebben plaatsgevonden. Een rechtstreeks vervolg is iets wat ons veelal onbekend is bij de Pokémon-franchise, dus laat ons eens kijken hoe dat verhaal is uitgedraaid.
In het nieuwe verhaal nemen we wederom de rol aan van een nieuwe trainer, die op het punt staat zijn of haar eerste pokémon te ontvangen. Al gauw krijg je een pokédex toegereikt en wordt er van jou verwacht dat jij deze zo goed mogelijk van data zal voorzien. Vervolgens vertrek je op een trektocht, waarin talrijke nieuwe gebeurtenissen plaatsvinden. Gaandeweg ontdek je dat het nog niet gedaan is met Team Plasma, waarvan gedacht werd dat het twee jaar geleden werd ontbonden. Neo Team Plasma zal Unova opnieuw terroriseren en trainers van hun pokémon proberen te beroven en het is aan jou om hen tegen te houden. Naast dit alles loopt ook nog de traditionele “verhaallijn”, waarbij je het tot Pokémon Champion moet schoppen door acht gymbadges te verzamelen en de Pokémon League te verslaan.
Wat is er dan precies zo nieuw aan deze avonturen? Wel, er zijn niet alleen enkele omgevingen veranderd, maar ook toegevoegd. Zo start je dit keer in Aspertia City, een stad die je twee jaar geleden niet eens kon bezoeken. Ook qua gyms heeft men niet helemaal hetzelfde gedaan: de gyms die terugkeren zijn volledig vervormd en een aantal badges zal je moeten verzamelen in gyms die we nooit eerder konden bezoeken. In tegenstelling tot de eerste Black & White versies laten Black 2 & White 2 je wel toe om pokémon uit oudere generaties te vangen vanaf het begin van het spel. Als je dus een fan bent van de eerste generatie zal je onmiddellijk een gekend team kunnen samenstellen. Bovendien is de pokédex dit keer uitgerust met een nieuwe functie: de habitatlijst. Hiermee kan je nakijken welke pokémon je in een bepaald gebied kan vinden en vangen, wat enorm nuttig is voor het vervolledigen van deze virtuele encyclopedie.
Wat eveneens meteen in het oog springt, is het nieuwe medaillesysteem. Deze werken als een soort achievements of trophies: je krijgt eerst Hint Medals, die je tonen wat je kan doen om medailles te verdienen en wanneer je de opdracht voltooit, krijg je deze dan ook. Zo kan je, zelfs na het verslaan van de Pokémon League, nog spelen met een doel voor ogen: het verzamelen van 50 of zoveel mogelijk medailles. Zoals we dat van de laatste Pokémon-games gewend zijn, is het trouwens nog niet helemaal gedaan wanneer je de kampioen van de regio hebt verslaan. Er zullen delen van Unova zijn die je nog moet (her)ontdekken, waar je ook sterkere trainers kan uitdagen tot een gevecht. Voorts is er nu een Pokémon World Tournament in het spel verwerkt, een plaats waar je, zoals dat bij de Battle Subway het geval was en is, je eigen vaardigheden en technieken kan testen en verbeteren. Enkele oude bekenden maken hier tevens hun comeback en zijn klaar om (opnieuw) door de speler te worden uitgedaagd.
Naast dit alles zijn er nog enkele oude en nieuwe bezigheden voor de trainer die de gevechten even beu is. Op Join Avenue is het mogelijk om zelf een soort winkelcentrum uit te baten, in PokéStar Studios kan je een heuse filmster worden en net als in de voorganger van deze game zijn er ook Pokémon Musicals. Deze activiteiten dragen niet echt iets bij aan de rest van het spel, maar we kunnen toch zeggen dat het leuk is dat men voor wat afwisseling heeft gezorgd. Je kan tot slot ook opnieuw uitblazen door je bezig te houden met het fokken van pokémon, zodat die net die vaardigheid en dat karakter hebben die voordelig zijn voor de manier waarop je ze wil trainen.
Enkele laatste nieuwigheidjes die het vermelden waard zijn, zijn het nieuwe sleutelsysteem, de “Fun Fest” missies en de zogenaamde Memory Link. Het sleutelsysteem houdt in dat je “Keys” kan verzamelen en zelfs kan uitwisselen met andere spelers om je spel aan te passen. Zo kan je het spel zelfs makkelijker of moeilijker maken, iets wat eerder nog nooit mogelijk was. De “Fun Fest” missies zijn een leuke nieuwe toevoeging aan de multiplayerervaring die de game biedt en laten je toe een variëteit aan missies uit te voeren. Je zal het spel in multiplayer nog altijd vooral spelen om gevechten te houden en pokémon te ruilen, maar desalniettemin kan het aangenaam zijn om eens met vrienden wat opdrachten te voltooien. Memory Link is dan weer een knipoog naar spelers van de eerste Black & White versies en staat je toe je save file van de vorige games te combineren met die van een huidige. Op die manier wordt er niet gesproken over de “held van twee jaar terug”, maar zegt men effectief de naam die je toen gebruikte.
Tot slot valt er op audiovisueel vlak niet erg veel toe te voegen ten opzichte van de vorige versies spellen. De grafische stijl is hetzelfde gebleven en doet de Nintendo DS nog steeds eer aan. Wat wel opvalt is dat men qua geluid niet veel heeft bijgeschaafd. Enkele muziekjes klinken nauwelijks anders dan die van de vorige games en ook de oudere generaties pokémon werden nog steeds niet van nieuwe geluiden voorzien. Een gemiste kans om net dat ietsje meer toe te voegen aan het spel als je het ons vraagt.
- Meest volledige Pokémon avontuur
- Sublieme toevoegingen aan succesvolle formule
- De “lui” in “geluid”