Need for Speed: Most Wanted (2012)
Totaalpakket voor de racefanaat in Need for Speed: Most Wanted
Na een teleurstellende Need for Speed: The Run is het de beurt aan Criterion om ons te voorzien van een splinternieuwe Need for Speed. De ontwikkelaar doet dit met een reboot van Need for Speed: Most Wanted. De bedoeling van de ontwikkelaar is niet om ons opvolger te brengen van de game uit 2005, maar om haar visie van 'Most Wanted' te realiseren in de nieuwe titel. We zijn alvast benieuwd of Criterion in haar opzet geslaagd is.
[getest op PS3]
In Need for Speed: Most Wanted gaan we aan de slag in Fairhaven, een nieuwe stad waar je als nieuweling de meest gezochte chauffeur chauffeur wil worden. In Fairhaven vinden we namelijk tien meest gezochte chauffeurs terug die hun strepen reeds wisten te verdienen. Omdat je als nieuweling jezelf nog moet bewijzen, moet je SpeedPoints halen. De SpeedPoints zullen er voor zorgen dat je stijgt in de rangschikking en bij een bepaald aantal Speed Points kan je een Most Wanted uitdagen. SpeedPoints haal je door races te voltooien en actief te zijn in de spelwereld. In de spelwereld vind je allemaal mooie wagens terug die wachten om door jou ontdekt te worden. Elk van deze wagens heeft vijf opdrachten die je de nodige SpeedPoints bezorgen. Wanneer je alle opdrachten hebt voltooid, moet je op zoek gaan naar een volgende wagen voor vijf nieuwe opdrachten. De gevonden wagens worden natuurlijk opgeslagen en staan steeds tot je beschikking.
De opdrachten bestaan uit enkele terugkomende varianten. Zo moet je van punt A naar punt B rijden en er als eerste aankomen, moet je een bepaald aantal rondes rijden en als eerste over de meet rijden, moet je binnen een bepaalde tijd de politie weten af te schudden en meer. Opdrachten die niet meteen iets nieuws aan het licht brengen en dat trekt zich ook door naar de Most Wanted-race. Wanneer je iemand uitdaagt, zal je moeten rijden naar een bepaald punt en er als eerst moeten aankomen. Indien je de eerste over de meet bent, dan kan je op zijn wagen jagen door een 'Takedown' uit te voeren. Bij een 'Takedown' moet je hem van de baan zien te rijden en zorgen dat hij crasht. Een echt verhaal moet je dan ook niet verwachten in Need for Speed: Most Wanted. Het komt er dus op neer dat je altijd dezelfde acties zal herhalen, waardoor het voor sommigen snel zal vervelen. Je voelt ook de sterke invloed van de andere reeks van Criterion, Burnout. De botsingen en de besturing van je wagen komen allemaal een beetje bekend voor.
Daarnet zeiden we dat je ook SpeedPoints kan verdienen door actief te wezen in de spelwereld. Doorheen je verschillende routes zal je aan de kant van de wegen flitspalen terugvinden. Hoe sneller je er voorbij komt, hoe beter. Je zal namelijk een lijstje zien met de snelheid die je vrienden wisten neer te zetten bij de desbetreffende flitspaal. Een andere mogelijkheid om jezelf te voorzien van SpeedPoints is door op zoek te gaan naar reclameborden en deze aan flarden te rijden. De verschillende reclameborden zijn makkelijk te herkenen, aangezien het de namen van EA-studio's betreft. Al dat snelheidsgeweld op de baan heeft natuurlijk een nadeel. De plaatselijke politie is hier niet voor te vinden en zal een achtervolging inzetten als je de regels overtreedt. De versterking van de politie bestaat uit zes verschillende levels. Ze zullen er alles aan doen om je te doen stoppen en naargelang het level krijg je te maken met specifieke zaken. Zo zullen ze de weg blokkeren, sturen ze hun zware jeeps op je af of leggen ze een spijkerbed op de baan. Ontsnappen van de politie is een ander verhaal. Je zal deze eerst moeten afschudden om dan in een rustige gebied terecht te komen waar de politie je nog zoekt. Je moet dan de politie koste wat het kost vermijden om hun aandacht niet weer te trekken.
In Need for Speed: Most Wanted krijg je een handig hulpmiddel, genaamd Easydrive. Easydrive is een klein menuutje dat je snel kan openen met de D-pad en dat je toegang geeft tot enkele nuttige zaken. De plaats van de verschillende opdrachten van een wagen kan je via dit menu op de kaart markeren, zodat je eenvoudig de weg kan terugvinden. Dit geldt ook voor de 'Most Wanted'-races. In de Easydrive vinden we ook de mogelijkheid terug om onze wagen te verbeteren met nieuwe onderdelen. De onderdelen verdien je gedurende de verschillende opdrachten door een bepaalde plaats te halen in races. Het verbeteren van de wagen is echter niet meer zoals vroeger, waarbij je moest stoppen bij een garage. Spijtig genoeg is dit weggelaten en wordt het nu via de Easydrive geregeld. Je kan je wagen dan ook 'on-the-fly' verbeteren en hier bedoelen we mee dat je al rijdend een nieuw paar banden kan steken of een verbeterde versnellingsbak. Het werkt allemaal zeer vloeiend, maar het voelt raar aan en hoort niet zo te zijn. Je merkt echter ook geen verschil als je een nieuwe transmissie of dergelijke in de wagen steekt.
Grafisch ziet Need for Speed: Most Wanted er mooi afgewerkt uit. We zijn dit natuurlijk gewoon van de ontwikkelaar, maar de omgevingen zijn tot in de details afgewerkt en de verschillende wagens bezitten allemaal de juiste contouren. Over de grafische pracht zal je ons dan ook niet snel horen klagen. Een nadeel dat we spijtig genoeg wel moeten vermelden, is dat de titel soms te maken krijgt met framedrops. De framedrops zijn heel kort, maar ze zijn er wel en vaak op willekeurige momenten. Het is dan ook niet dat een bepaalde actie zorgt voor een daling van de frames. Een jammere zaak, want de rest van de tijd speelt alles zeer vlot. Op vlak van de audio kunnen we niet veel slechts kwijt. De verschillende wagens brommen allemaal zeer mooi, al kunnen sommige wagens misschien een beetje op elkaar lijken qua geluid, maar dit komt zeer weinig voor. De soundtrack daarentegen kunnen we enkel toejuichen. Nummers zoals Bonkers van Dizzee Rascal, Butterflies and Hurricanes van Muse, de remix van Calvin Harris, We'll Be Coming Back door KillSonic of Galvanize van The Chemical Brothers zorgen voor de nodige beats tijdens het racen. Er zit ook een constante flow in de verschillende nummers die zorgen voor de nodige adrenaline.
Need for Speed: Most Wanted bezit naast een singleplayer alsook een multiplayer die gebruik maakt van de Autolog 2.0. De multiplayer kan je activeren via de Easydrive. In de multiplayer ga je met enkele racers aan de slag in Fairhaven. Gedurende je tijd zal je enkele opdrachten voorgeschoteld krijgen. Voor de start van een opdracht moet je steeds naar een verzamelpunt rijden. Wie als eerste aankomt, krijgt een kleine beloning in de vorm van SpeedPoints. De opdrachten zelf bestaan uit: Race, Teamrace, Speedtest, Challenges en Speedrace. In Race hoef je gewoon enkele rondes de rijden en als eerste aankomen. In Teamrace wordt de groep onderverdeeld in twee teams en moeten zoveel mogelijk teamgenoten als eerste aankomen. Bij Speedtest wordt er gekeken naar de snelheid, waarbij diegene met de hoogste snelheid wint.
Challenges is de leukste van de vijf. Hier krijg je enkele kleine opdrachten, waaronder om ter langste driften, om ter verste springen of om ter langste op een bepaalde positie staan. Als laatste krijgen we nog Speedrace waar je simpelweg van punt A naar punt B moet rijden en zien dat je als eerste aankomt. Gedurende de verschillende opdrachten kan je de andere spelers uitschakelen met een 'Takedown'. Ben jezelf niet zo goed in een bepaalde opdracht, dan kan je de overwinning van een andere speler afnemen door hem te rammen. Je kan ook zelf een publieke kamer aanmaken en dan kan je kiezen uit enkele standaardkeuzes van opdrachten of je kan je eigen speellijst samenstellen en op de groep loslaten. In de multiplayer krijg je ook de kans om met je vrienden samen te spelen en zo de weg onveilig te maken.
- Snelheid
- Grafisch mooi afgewerkt
- Achtervolgingen
- Multiplayer
- Geen verhaal
- Geen echte tuning
- Framedrops