Fantasy Conflict
RTS (Real Time Strategy) is een genre dat zichzelf reeds volop bewezen heeft op iOS. Een scherp en duidelijk, snel reagerend aanraakscherm is een dankbaar platform om hectische veldslagen op uit te vechten. Gaijin Entertainment doet een poging om boven het maaiveld uit te steken en introduceert originele aspecten in Fantasy Conflict. Hopend om zo het niveau en de ervaring nog interessanter te maken en op deze manier de vele concurrenten in de spreekwoordelijke pan te hakken.
Laten we met het minst interessante aspect beginnen: het verhaal. Dit is geen historisch correcte WWII of Total War simulator met tot in de kleinste details correct gereproduceerde éénheden. Fantasy Conflict – de naam zegt het al – speelt zich af in een fantasywereld waar je dwergen achter hun veren zit voor het stelen van één of ander kristal wat de tijd in de war stuurt. Hierdoor verslaapt de koning van Baldoria zich, mist hij zijn spek met eieren en besluit hij om jou als commandant op pad te sturen en die dekselse tuinkabouters een lesje te leren.
Let wel, de wijze waarop dit flinterdunne verhaaltje voorgesteld wordt, is net zoals de rest van de game uitstekend verzorgd. Toffe plaatjes en leuke humor zorgen voor verstrooiing tussen de gevechten door. Niet bijster interessant, maar na een intensieve confrontatie best te pruimen ter verademing. De menu’s, landkaarten en speelvelden zien er uitstekend uit. Op onze retina iPad was alles duidelijk en overzichtelijk met mooie animaties en kleurrijke lichteffecten en visuele traktaties. Toffe deuntjes, kreten en geluidseffecten maken het geheel nog wat aangenamer. Presentatie dik in orde. Na het ook even op een iPhone geprobeerd te hebben kunnen we wel stellen dat het daar wel redelijk krap wordt. Op de telefoon enkel voor mensen met genoeg fingerspitzengefühl dus.
Over naar het spelen zelf. In een korte tutorial maak je kennis met de basiselementen van het spel. Aan het begin van elk level beschik je over een kasteel met daarin een handvol manschappen. Naarmate de tijd verstrijkt, groeit dit aantal gestaag aan en dien je gerichte instructies te geven om nabijgelegen neutrale kastelen aan te vallen en over te nemen. Dit is met het oog om jouw vlag te hijsen in alle burchten waar dwergen verschanst zitten die uiteraard zelf ook op veroveringstocht - en op je bloed uit - zijn. Makkelijker gezegd dan gedaan, want ondanks deze eenvoudige basis wordt het snel erg uitdagend en stellen de schermutselingen je strategisch inzicht danig op de proef. Niet alleen zijn er behoorlijk wat handelingen tegelijk te verrichten, tegenstanders gunnen je geen moment van rust en blijven maar komen. Iets wat vooral in het begin best overweldigend kan zijn. De kans om rustig in het spel te groeien is er niet bij.
Middels snelle aanrakingen dien je zonder aarzelen het correcte aantal soldaten naar de juiste kastelen te sturen. Ter land is dit nog te overzien, maar eens je luchteenheden ter beschikking hebt die kris kras over de kaart kunnen bewegen wordt het snel complexer. Voeg daar nog een uitgebreid systeem van magische spreuken aan toe die zowel een defensieve (roep omringende dorpelingen te wapen, schilden), offensieve (transformeer in kamikazes met extra vuurkracht, bliksems, aardbevingen, vuur en plagen) als strategische (zie tijdelijk hoeveel manschappen zich in een vijandelijke burcht bevinden, sabotage) invloed kunnen hebben en met verdiend goud upgradebaar zijn en je snapt dat er werk aan de winkel is. Daarnaast kan je ook nog manschappen inzetten om elk kasteel op vier manieren up te graden, zoals de capaciteit verhogen of muren verstevigen en uitrusten met grond- of luchtwapens.
Zelfs op de makkelijkste moeilijkheidsgraad is een uitstekende kennis van alle mogelijkheden onontbeerlijk om verder te komen. Naast het hoofddoel van één voor één alle 35 stukken land in te palmen, kan je nog je expertise bewijzen met een steeds variërende specifieke secundaire opdracht die extra punten en dus meer goud oplevert. Dit zuurverdiende goud is broodnodig om magische spreuken te blijven upgraden en extra krachten aan te kopen. Iets waar de dwergenkoning geen gebrek aan lijkt te hebben. Al gauw is deze zo krachtig dat je misschien vermoedt dat de computer wat vals speelt zodat je in-game met echt geld wat meer goud zou kopen om gelijke tred te houden. Gelukkig kan je ook door hard werken het nodige bij elkaar sparen.
Met de vele uitdagende levels en het diepgaande upgradesysteem van spreuken en krachten ben je een lange tijd zoet. Na uitspelen kan je je ook meten met vrienden via Game Center en Openfeint in de zeven “Survival Battle” zones waar je het tegen oneindige golven van vijanden opneemt met willekeurig geselecteerde powers. Van uitdagend gesproken, deze zijn echt voor de meester-strategen. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, zitten er nog enkele leuke extraatjes en achievements verstopt voor wie echt het onderste uit de kan wil halen. Slechts één groot gebrek: online. Wat zou het fantastisch zijn om het tegen een menselijke tegenstander op te nemen.
Wil je zelf ook eens wat dwergen op hun donder geven? Haal dan Fantasy Conflict hier binnen voor slechts 1,59 €.
- Ziet er goed uit
- Uitdagend
- Humor
- Best steile leercurve
- Goud sparen gaat traag
- Geen menselijke tegenstanders