Tokyo Jungle
De mensheid is helemaal spoorloos verdwenen uit Tokyo. De Oosterse stad is ten prooi gevallen aan de talrijke huisdieren die de stad telt en uit de zoo zijn ook nog eens een heleboel wilde dieren ontsnapt. De huisdieren kunnen niet meer afhankelijk zijn van de mens en zijn zo genoodzaakt om ook mee te draaien in deze nieuwe natuurlijke orde. Tokyo is veranderd in een jungle en zo begint je avontuur als een Pomerian, een schoothondje dat zich stilaan probeert op te werken in deze nieuwe wereld.
Tokyo Jungle draait rond één thema en dat is overleven. Die overlevingsdrang in Tokyo Jungle is groot en zal je ook effectief voelen tijdens het spelen van de game. Door die drang ga je keuzes moeten wikken en wegen, al komt dat overleven soms aan een zijden draadje te hangen als je ook nog eens bepaalde doelen wil bereiken die de game aangeeft. Zogeheten challenges zullen je vragen om bijvoorbeeld binnen de 10 jaar 25 dieren te doden, of binnen de tien jaar een bepaald district te bereiken. Klinkt op zich gemakkelijk, maar zo eenvoudig is het niet.
Overleven doe je niet op één, twee, drie
De game vangt aan met een tutorial, wat op zich wel handig blijkt, aangezien het nu niet meteen een alledaagse game is en je dus met heel wat vragen zit over de gameplay en bijhorende controls. De tutorial leert je gaandewijs jagen, vechten, overleven en kweken. Bovenal leert het je ook dat er twee manieren van spelen zijn: eentje met de carnivoor en eentje met de omnivoor. De eerste zal zich al vechtend doorheen de wereld bewegen, de omnivoor daarentegen zal zich schuil moeten houden voor roofdieren.
Na het succesvol afronden van de tutorial is de rest van de Story Mode nog geblokkeerd. Je moet namelijk via de Survival Mode chapters van de Story Mode vrijspelen door documenten terug te vinden in de wereld. Deze eerstgenoemde Story Mode bestaat uit chapters waarin je verschillende dierenrassen zal vertolken, maar op zich vormt het wel één verhaal. Spijtig echter dat het verhaal steeds moet worden onderbroken door weer op zoek te gaan in Survival Mode. Daar komt dan nog eens bij ook dat er naast het zoeken van documenten ook andere challenges in Survival Mode zitten, waardoor je daar al makkelijk langer vertoefd dan nodig is, omdat je wordt afgeleid.
De wereld van Tokyo Jungle is opgedeeld in districten. Op een handige wereldkaart krijg je per district te zien of er weinig of veel dieren aanwezig zijn, wat op alle momenten kan wijzigen. Moet je dus als carnivoor van A naar B doorheen districten die amper dieren huizen, dan bengelt je leven al snel aan een zijden draadje omwille van een tekort aan eten. De omnivoor zal hier gelukkiger zijn, aangezien er weinig gevaar zal zijn. Veel dieren in één district kan goed zijn om je honger te stillen als vleeseter, maar als het allemaal roofdieren zijn die een kop groter zijn dan jezelf, ook dan is het zwoegen en zweten om te overleven. Dergelijke zaken weet je natuurlijk maar pas als je er bent en dat maakt dat je wel eens pech kan hebben.
Krijg je al voldoende eten binnen en weet je te ontkomen aan roofdieren, dan moet je ook nog eens rekening houden met het feit dat je leven niet oneindig is. Voordat je sterft van ouderdom kan je maar best voor het nageslacht zorgen. Een gewillig en deftig vrouwtje vinden is echter niet zo eenvoudig. Eerst zal je je een district moeten toeëigenen, door meerdere punten, aangeduid door rode vlaggen, te activeren. Zodra alle punten actief zijn, zullen in het district twee wijfjes aanwezig zijn. Met niet erg veel vissen in de zee, zal je toch nog een zo goed mogelijke keuze moeten maken, want hoe beter het wijfje en het mannetje, hoe beter en talrijker het nageslacht is. Samen met je broertjes en zusjes vorm je sowieso een pack. Bij de carnivoor zal er samen worden aangevallen en wanneer eentje het leven laat, dan kan je nog verder spelen met de rest. Bij de omnivoor zal je in een probleemsituatie één van je broers of zussen kunnen opofferen om weg te vluchten. Je kan dus maar beter een zo groot mogelijke pack hebben, om een zo groot mogelijke kans tot overleven te hebben.
Het dier waarmee je speelt begint steeds als Rookie. Door calorieën binnen te spelen, kan het dier levellen naar Veteran en zo uiteindelijk naar Boss. Wijfjes heb je ook in drie categorieën: hopeloos, gemiddeld en uitstekend. Buiten jezelf zullen ook de wijfjes kieskeurig zijn. Wil je dus een Prime wijfje, dan is calorieën binnenspelen de boodschap. Dit alles speelt zich af in de Survival Mode, die zijn naam meer dan waardig is.
Het vechten bestaat uit twee delen. Eerst kan je wat slaag uitdelen en wanneer de vijand vervolgens even de draad kwijt is, geef je hem de finale beet. Weet je de vijand te besluipen zonder dat die het door heeft, dan kan je meteen een dodelijke hap nemen. De vijand kan echter ook aanzetten voor een dodelijke beet, maar weet je deze op de seconde te ontwijken, dan kan je meteen een dodelijke tegenaanval inzetten. Het vechtsysteem speelt fijn en voelt logisch aan. Ook al is het eenvoudig qua controls, het secondenwerk zorgt voor een mooie verhoging van de moeilijkheidsgraad en ook de AI van de tegenstander laat niet echt in zijn kaarten kijken.
Een vat aan variatie
De gameplay komt altijd neer op éénzelfde ding: overleven. Toch weet de game het hoofd boven water te houden qua variatie. Zo zijn er een heleboel dieren over heel de wereld, van kleine gele kuikentjes tot grote levensgevaarlijke dinosaurussen. Ook is de wereld erg veranderlijk. Zo kan het zijn dat je als Beagle alle balletjes mooi in de lucht hebt, maar holderdebolder terechtkomt in een groep leeuwen die achter een prooi lopen waardoor je zo terecht komt in een gevecht waarin je het leven laat. Zo is het onherroepelijk 'game over' voor je het goed en wel beseft. Dit kan wel eens frustrerend zijn, omdat je het niet zag aankomen en niet in de hand had. Tokyo Jungle is dan ook een game dat je af en toe wel eens af zal zetten uit frustratie, maar vijf minuten later is de game weer aan het laden omdat je het toch nog maar eens wil proberen met het geloof dat het deze keer wel zal lukken.
Ook de weergoden zorgen voor een mooi staaltje variatie. Buiten een dag- en nachtcyclus, waarbij het zicht ‘s nachts beduidend minder is, krijg je soms ook te maken met onweersbuien die net als de nacht het zicht danig beperken. Dit is handig om een prooi ongezien te besluipen, maar andersom gebeurt natuurlijk ook. Nog iets weer je rekening moet mee houden is dat er af en toe een vlaag van toxische dampen over een district trekt. Jezelf, de andere dieren in de omgeving en het drinkwater worden hierdoor besmet en zo heb je nog maar eens een factor die het leven moeilijk maakt. De wereld op zich doet ook een duit in het variatiezakje. Op het eerste zicht lijkt de wereldkaart erg lineair, maar na uren spelen zal je nog steeds zijweggetjes, bruggen, riolen en andere secundaire paden weten te vinden.
Qua gamepersonages heb je eerst slechts keuze tussen de Pomerian en het Sika Deer. Naast enkele dieren die je enkel via de PlayStation Store kan aankopen, speel je de andere dieren vrij door in Survival Mode een boss-figuur van het betreffende dier te doden. Na het vrijspelen kan je met de credits die je verdiend hebt tijdens alle pogingen in Survival Mode het dier aankopen. Naast de singleplayer heb je in Survival Mode ook nog een multiplayermodus, waarin je samen met een vriend te uitdaging kan aangaan.
De ontwikkelaars hebben duidelijk tijd gestoken in de ervaring van de game en dat is blijkbaar ten koste gegaan van het audiovisuele aspect. De game ziet er niet erg hedendaags uit qua graphics en het geluid weet geen blijvende indruk na te laten. Gelukkig neemt dit niet weg dat Tokyo Jungle toch nog steeds een leuke game-ervaring weet neer te zetten. De kans dat je de game nog eens zal spelen na het vrijspelen van zowat alles, achten we redelijk klein, aangezien de uitdaging toch echt wel zit in het bereiken van dergelijke doelen. Dat de game enkel verkrijgbaar is via de PlayStation Store is op zich nog niet zo'n gek idee, aangezien de game meer aanvoelt als een flinke PSN-game, dan een complete retailgame waarvoor je makkelijk het dubbele zou betalen.
- Gameplay
- Uitdagend
- Variatie
- Vrijspelen chapters Story Mode
- Audiovisueel