Test Drive: Ferrari Racing Legends
Als twee bekende merken samen in zee gaan en beiden hun naam schenken aan een nieuw product is het altijd hopen op een beetje magie doordat één plus één soms wel eens meer dan twee durft te zijn. Test Drive: Ferrari Racing Legends is zo een titel die met Test Drive en Ferrari twee bekende namen aan elkaar verbindt. Jammer genoeg geeft het rekensommetje deze keer het verhoopte resultaat en blijkt één plus één zelfs op minder dan twee uit te komen.
Hoewel Test Drive: Ferrari Racing Legends met zowel Test Drive als met Ferrari twee ronkende namen in de titel heeft, is eigenlijk alleen de laatste ook daadwerkelijk herkenbaar in de game. Test Drive staat immers al even bekend om zijn grote open spelwereld die zowel offline als online voor schier ongelimiteerd raceplezier staat, maar daar is in deze Ferrari Racing Legends helemaal niets van te merken. Ontwikkeld door Slightly Mad Studios, de studio achter beide Need for Speed: Shift-games, leunt de gameplay veel meer aan bij de historiek van de studio dan bij de titel van de franchise die toevallig beschikbaar was om zijn naam te lenen aan dit product. Wie zat te wachten op Test Drive Unlimited 3 blijft dus helemaal op zijn honger zitten.
Gelukkig geeft dat tweede merk op het hoesje van de game wel thuis en blijkt Ferrari Racing Legends wel degelijk een historisch verantwoorde ode te zijn aan de rode bolides van de beroemde Italiaanse autoconstructeur. Je zult dan ook enkel met de racemachines van de Scuderia kunnen rijden en de hele game loopt over van de toewijding aan het legendarische merk. Dat blijkt meteen wanneer je de carrièremodus een eerste keer opstart en de keuze voorgeschoteld krijgt tussen het Gouden Tijdperk (1947-1973), het Zilveren Tijdperk (1974-1990) en het Moderne Tijdperk (1990-nu) van Ferrari. Elk van deze drie periodes zijn gevuld met een serieuze hoeveelheid races, meer dan 200 in totaal.
Beginnen doe je in een open eenzitter tegen een sepiakleurige overlay die het nostalgische gevoel nog wat aanzwengelt. Je krijgt als achtergrond mee dat je bent uitverkoren als testrijder bij Ferrari en maakt vanuit die positie de evolutie van je carrière doorheen de tijd mee. Het verhaal wordt gekleurd door gevechten met rivaliserende piloten, maar de teksten die je tussen de races door te lezen kunnen maar moeilijk verhullen dat je eigenlijk simpelweg een droge opeenvolging van races en time trials te slikken krijgt. Doorheen je loopbaan als racepiloot maak je overigens niet alleen de evolutie van het wagenpark van Ferrari over meer dan 50 modellen mee, maar evolueren de tracks ook mee zoals ze historisch gegroeid zijn. De vaak subtiele wijzigingen moeten maskeren dat je wel heel vaak dezelfde tracks ziet passeren omdat er slechts 16 op de disc staan. Het hebben van meer dan 200 races in de carrièremodus oogt dus leuk op papier, maar door een gebrek aan variatie en de wel zeer lineaire opbouw (je moet binnen elk tijdperk letterlijk race na race vrijspelen), valt de verhaalmodus eerder hol uit.
Bovendien is het alles behalve evident om alle 200 uitdagingen en bonusuitdagingen ook effectief uit te spelen door de bruuske stijging van de moeilijkheidsgraad in de recentere tijdperken. Veel heeft te maken met de besturing van de bolides en de physics van de wagens. Ondanks het feit dat je Ferrari Racing Legends bezwaarlijk een simulatiegame kunt noemen zul je enorm veel van de baan spinnen en in wilde donuts belanden, zelfs op het laagste van drie moeilijkheidsniveaus. Dat komt vooral door de enorm stijve besturing die je continu met de wagens laat worstelen om ze in de bochten op de baan te houden, alsof je op ijs aan het rijden bent. Tel daar nog een extreme gevoeligheid bij voor de kleinste aanrijdingen en de soms belachelijk gevoelige bestraffingen die je krijgt wanneer je even het gras naast de track opzoekt en je krijgt een racer die bijzonder moeilijk te controleren valt en je vaak op of over het randje van de frustratie laat balanceren.
Naast de verhaalmodus kun je ook nog een Quick Race opzetten met weersomstandigheden naar keuze en is er een Time Trial-modus die je tegen je eigen ghost kunt spelen om beter te proberen worden. Er is geen offline multiplayer, maar wel een online multiplayer die je met in totaal acht spelers kunt spelen. In de multiplayer ben je wel beperkt tot de wagens die je al hebt vrijgespeeld, dus is het mogelijk dat je het tegen quasi onklopbare bolides moet opnemen als je gewoon een willekeurige lobby vervoegt terwijl je nog niet de volledige Campaign hebt uitgespeeld.
Op grafisch vlak zien de wagens er allemaal schitterend uit, al missen we hier toch de Autovista-modus van Forza 4 die ook toeliet om een kijkje te nemen onder de motorkap of binnenin de bolides. Dat is zelfs een stap terug tegenover Test Drive Unlimited 2, waar je op zijn minst in een wagen kon plaatsnemen om rond te kijken. Ferrari wou blijkbaar ook geen krasje op haar paradepaardjes zien, want een schademodel is volledig achterwege gelaten. Daardoor geven de wagens een erg inerte en onrealistische indruk. Het gebrul van de motoren klinkt wel heerlijk authentiek en voel je erg duidelijk mee evolueren naarmate de tijd vordert en de pk’s toenemen.
- Mooie brok race-historiek op een rijtje
- Authentieke weergave en audio
- Lineaire verhaalstructuur maakt vrijspelen nieuwe wagens lastig en langdradig
- Te stijve besturing
- Tracks vallen snel in herhaling