Metal Gear Solid HD Collection (Vita)
Enkele maanden geleden verscheen de HD-collectie van Metal Gear Solid op zowel PS3 als Xbox 360. Goofus was in zijn review toen heel lovend over het pakketje topgames dat je met deze collectie voor een zacht prijsje in je handen kreeg. Nu verschijnt deze bundel ook op de PS Vita, al is het dan in een iets andere versie.
In tegenstelling tot de HD-collectie op de grote consoles, bevat de versie op de Vita geen drie, maar wel slechts twee titels. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty en Metal Gear Solid 3: Snake Eater zijn nog steeds aanwezig in dezelfde versie als die voor de consoles, maar ergens onderweg is Peace Walker gesneuveld. Dat is langs de ene kant spijtig, maar aan de andere kant was Peace Walker sowieso de minste titel. Ergens hadden we gehoopt dat Metal Gear Solid 1 zijn opwachting zou maken voor de Vita, maar dat was ijdele hoop.
Er zijn wel enkele aanpassingen gebeurd die speciaal voor de Vita zijn gecreëerd. Dan hebben we het vooral over het gebruik van de touchscreen, iets wat een compleet nieuwe functie is. Dat touchscreen wordt vooral gebruikt om het ontbreken van twee extra triggers op te vangen. De functies die door die toetsen werden vervuld, worden nu overgenomen door de touchscreen. Ook met het touchpad kan je een aantal dingen die je anders met de linker- en de rechtertrigger zou doen. Zo moet het spel niks aan speelbaarheid inboeten, terwijl de Vita het toch met twee knoppen minder moet stellen.
Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty
Omdat we de volgorde wilden respecteren, zijn we begonnen met het spelen van Metal Gear Solid 2. Die speelt zich een tijdje na het eerste deel in de reeks af en laat ons voor de eerste keer kennis maken met Raiden. Het is met deze ninja dat je het grootste deel van het spel zal spelen, iets wat bij de release van het spel niet door iedereen gesmaakt werd. De overgang van de stoere Snake naar de jongensachtige Raiden werd door sommigen als de grootste vergissing ooit beschouwd. Toch is MGS2 een game dat hoge toppen scheerde. Zelfs vandaag blijft het ongelooflijk leuk om te spelen.
Voor nieuwe gamers zal het in het begin wel even wennen zijn om te werken met de vaste camerastandpunten en de specifieke gameplay. De gameplay was voor die tijd vrij vernieuwend, maar lijkt tegenwoordig heel simplistisch. Dat maakt dit geen slechte game, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden, zeker wanneer je de reeks nog maar net ontdekt. Fans die het spel vroeger al hebben gespeeld, zullen zich er niet aan storen, want zij weten wat ze kopen. Grafisch ziet Metal Gear Solid 2 er in zijn HD-jasje heel goed uit. Het is natuurlijk ook een voordeel dat het scherm op de Vita een stuk kleiner is dan dat van je tv. Zo vallen kleine mankementjes die je eerst wel nog zag, nu vrijwel niet meer op.
Metal Gear Solid 3: Snake Eater
Metal Gear Solid 3: Snake Eater was bij zijn launch al een absolute klepper. Zowel grafisch als op vlak van gameplay was het toen een ijzersterk spel en dat is het nu nog steeds. Ook het teruggrijpen naar Snake als protagonist was een zet die veel fans wel konden appreciëren, zeker aangezien we in Snake Eater onze held zien in zijn jonge jaren. Zo kregen we plots flink wat informatie over zijn verleden en zagen we hem eens aan de slag in zijn gloriejaren. Wie dus eerst wat achtergrondinformatie wil over Snake of gewoon de games in historisch chronologische volgorde wil spelen, die kan eerst met deze titel aan de slag.
Daar waar de gameplay van zijn voorganger nog niet zo diepgaand was, heb je in deze titel veel meer mogelijkheden. Dat heeft vooral te maken met de trucjes die Snake allemaal in zijn arsenaal heeft. In deze game kan je dan ook veel dieper gaan in je stealthwerk, dankzij de camouflagetechnieken. Ook de manier waarop je moet overleven door dieren te vangen en te eten, maken het allemaal wat interessanter. Zoals gezegd was MGS3 vroeger ook al grafisch zeer sterk en dus was de HD-poetsbeurt vooral het aanbrengen van een laagje nieuwe verf, in plaats van het iets brutere werk dat nodig zal geweest zijn voor MGS2. Buiten hier en daar een klein foutje zal je dus weinig kunnen aanmerken op het uitzicht van dit spel, zeker wederom met het kleinere scherm van de PS Vita.
Extraatjes
Net als in de originele HD-collectie bevatten beide games flink wat extra’s, die je nog wat extra uurtjes spelplezier zullen bezorgen. Bij Metal Gear Solid 2 krijg je de Snake Tales en 300 VR-missies er gratis en voor niks bij, terwijl bij Metal Gear Solid 3 vooral het toevoegen van Metal Gear en Metal Gear 2: Solid Snake opvallen. Dit zijn de originele games die vroeger op de M2X zijn verschenen en die de echte start van de franchise waren.
Je kan trouwens ook savegames delen tussen de Vita-versie en de consoleversie. Gamers die beide versies in huis hebben kunnen zo thuis op het grote scherm spelen en vervolgens verderspelen op hun Vita wanneer ze op pad gaan. Spijtig genoeg is er zoals gezegd dus nog steeds geen Metal Gear Solid 1 in de bundel te vinden, waardoor de gaten in het verhaal nog steeds aanwezig zijn. Je kan in Metal Gear Solid 2 wel een hele tekst lezen over de gebeurtenissen in deeltje 1, maar het zelf spelen zou toch nog een stukje leuker zijn.