Minecraft: Xbox 360 Edition (XBLA)
Tenzij je de voorbije jaren onder een steen hebt geleefd, is het weinig waarschijnlijk dat je als zichzelf respecterend gamer nog nooit van Minecraft hebt gehoord. De digitale evenknie van LEGO heeft met verve zijn veelzijdigheid en onuitputtelijke mogelijkheden getoond op pc en het hoeft dan ook niet te verbazen dat consolebouwers maar wat graag dit pareltje voor hun publiek beschikbaar willen stellen. Microsoft is er als eerste en (voorlopig?) enige in geslaagd om Mojang ervan te overtuigen om de game naar XBLA te porten en plukt daar nu al de vruchten van.
Meteen na de release van Minecraft: Xbox 360 Edition wist de gigant uit Redmond immers al te melden dat het nog maar een paar weken oude verkoopsrecord van Trials Evolution alweer verpulverd was door de verkopen die Minecraft gedurende de eerste 24 uren op XBLA had gerealiseerd. Ondanks het enorme succes van de game op pc zijn er dus heel wat Xbox 360-gamers die meteen de weg vinden naar de willekeurig samengestelde werelden om orde in de chaos te scheppen (of omgekeerd). Hoewel het altijd afwachten is hoe een online community zich vormt en stabiliseert, lijkt het grote aantal consolespelers van het eerste uur wel enigszins geruststellend te zijn om een van de eerste kritieken – dat de Xbox 360-content nooit zou kunnen tippen aan wat er op pc-vlak te beleven is in Minecraft – te pareren. Uiteraard is er een enorme achterstand, die de pc-versie een serieuze voorsprong bezorgt, maar als je een exclusieve consolegamer zou zijn hoeft dat je dus niet te beletten om mee op de (mijn)kar te springen.
Het concept achter Minecraft: Xbox 360 Edition is voor alle duidelijkheid precies hetzelfde als dat van de grote broer op pc. Als speler word je losgelaten in een quasi oneindige en willekeurig gegenereerde spelwereld. De wereld is retro-gewijs opgebouwd uit een driedimensionaal raster van bouwstenen van allerlei aard. Zand en stenen vind je bijna over al, maar om meer kostbare materialen zoals ijzer, goud en diamant te ontdekken moet je aan het graven slaan. Andere grondstoffen zoals hout, wol of vlees kun je halen uit de fauna en flora die de landschappen van Minecraft sieren en helpen je om je eigen veilige stekje op te bouwen met de bouwstenen die je overal hebt weten te oogsten. Belangrijk is dat je voor het invallen van de duisternis een goede schuilplaats hebt weten te vinden, want ’s nachts wordt de levende spelwereld telkens weer geteisterd door een invasie van wilde dieren en monsters. Hoewel je met de grondstoffen ook wapens en stevig armor kunt maken om de confrontatie aan te gaan, zul je doorgaans bij een potje Minecraft in eerste instantie toch vooral op het bouwen van een eigen huis, toren, kerker of kasteel focussen.
Alle mogelijkheden gaan opsommen zou veel te ver leiden en het kost niet zoveel moeite om snel even ‘Minecraft’ via een zoekmachine op te zoeken om gigantische en bijzonder knappe constructies te ontdekken die helemaal uit Minecraft-blokjes zijn opgebouwd. Hoewel het spel op zich geen doel of einde heeft, zit de grote charme van de game immers in de eindeloze herspeelbaarheid die het biedt. Ook de pixelige graphics raak je snel gewoon en het feit dat het spel in wezen nog steeds een Indie-titel is die helemaal werd ontwikkeld door een zeer beperkt team maakt de titel extra magisch.
Hoewel er natuurlijk heel wat parallellen te trekken zijn tussen de pc-versie en de XBLA-editie van Minecraft, kun je er niet omheen dat er ook een hoop verschillen zijn. Sommige vallen daarvan positief uit voor de consolegame, terwijl andere in het voordeel van het origineel beslecht worden. Bij het vergelijken van een consoletitel met haar pc-tegenhanger is de besturing natuurlijk een evident verschilpunt. Hoewel de meeste essentiële functies op een intuïtieve manier gemapt zijn naar de knoppen van de Xbox 360-controller, valt het niet te ontkennen dat er een aantal zaken niet beschikbaar zijn en dat je ook inventory-gewijs meer moeite zult hebben om alle voorwerpen die je bij je hebt te onderscheiden doordat je een pak verder van je tv-scherm zit dan van je monitor.
In tegenstelling tot het origineel is de Xbox 360 voorzien van een goedgebouwde tutorial waarin je een aantal basishandelingen en nuttige gebruiksvoorwerpen leert kennen. Dat verhoogt de toegankelijkheid voor beginners zienderogen. Al zou je natuurlijk ook kunnen zeggen dat het een deel van de charme van de game is om zelf te gaan ontdekken waar elk knopje voor dient, toch vonden we de tutorial zeker een meerwaarde bieden – al is het maar omdat je op Xbox 360, in tegenstelling tot de pc, geen browser ter beschikking hebt om hulp te zoeken op het internet. Hetzelfde geldt voor de lijst van tools waarvoor je vanaf het begin te zien krijgt welke grondstoffen je precies nodig hebt, eveneens een luxe die pc-spelers ontberen. Al met al vinden we het een positieve zet dat men ervoor heeft gekozen om consolespelers niet te verplichten om met een laptop en wikipedia bij de hand te spelen, want in dat geval zou er helemaal geen reden zijn om de laptop ook niet meteen te gebruiken om de pc-versie te draaien.
Waar de Xbox 360-versie de duimen moet leggen is in de beschikbare spelmodi. Er is geen Creative Mode voorzien, die je op pc toelaat om zonder beperkingen van grondstoffen of nachtelijke vijanden een groot project uit de grond te stampen. Het is natuurlijk mogelijk dat deze feature later nog wordt toegevoegd in de menu’s, maar voorlopig vinden we het ontbreken ervan het grootste gemis op XBLA. Er zijn nog een aantal andere features die ontbreken tegenover de meest recente pc-patch, zoals de end-game content waarin je het tegen een eindbaas kunt opnemen, maar de ontwikkelaar maakt zich sterk dat net zoals op pc de ontwikkeling van Minecraft: Xbox 360 Edition nooit helemaal voltooid zal zijn en dat ze content zullen blijven toevoegen, zoals de reeds aangekondigde skins voor de personages en spraakbesturing via Kinect.
Waar de Xbox 360 wel scoort is op het vlak van de multiplayer. Zowel de lokale splitscreen-modus als de online modus werkt veel vlotter dan manueel op te zetten private servers. Doordat spelen met creatieve vrienden zonder meer een extra dimensie kan geven aan je spelervaring kun je deze gebruiksvriendelijke multiplayermogelijkheden gerust als een mooie troef zien voor het consolepubliek.
De prijs die je op de Xbox Live Marketplace moet neertellen is de hoogste die ooit werd gevraagd voor een XBLA-titel, namelijk 1600 Microsoft Punten (zo’n 20 euro). Toch is die prijs meer dan redelijk als je bedenkt hoeveel spelplezier je uit deze game kunt halen en hoeveel nieuwe content ons nog te wachten staat. Wanneer je alle voor- en nadelen bij elkaar optelt, zouden we zeker aanraden om Minecraft op pc te spelen als je daar de mogelijkheden voor hebt. Wanneer je echter om de één of andere reden beperkt bent tot consolegaming of wanneer je absoluut met je vrienden wil samenspelen, aarzel dan niet om de Xbox 360-editie aan te schaffen en er je bouw- en slooplusten te botvieren. Je zult er geen spijt van hebben.
- Verslavende Minecraft-gameplay
- Toegankelijke tutorial en crafting
- Gebruiksvriendelijke multiplayer
- Minder uitgebreid dan de pc-versie op verschillende vlakken