Orion: Dino Beatdown
Mythologische wezens, aliens en oorlogen. Je gaat nog maar een winkel binnen of kijkt online en je ziet een hele lijst aan schietspellen waar je het moet opnemen tegen één van deze tegenstanders. Een recent begonnen ontwikkelaar wil ons echter op echte dieren laten jagen, maar het zijn niet zomaar dieren. Deze beesten zijn 65 miljoen jaar geleden komen te sterven door een komeet of toch quasi allemaal. We hebben het hier natuurlijk over de enige echte dinosaurussen. Deze giganten waar wij als echte zwakkelingen tegenover staan, zijn in Orion: Dino Beatdown blijkbaar uit hun dood herrezen om ons allemaal het leven zuur te maken, maar gelukkig hebben we nog ons gekende vuurwapens om ons te verdedigen, maar hoeveel kogels zouden er nodig zijn om die aanstormende T-Rex klein te krijgen?
Orion: Dino Beatdown is Spiral Games' eerste game en in plaats van klein te beginnen namen de mensen direct een hoop hooi op hun vork door te verkondigen dat ze grote, wijde werelden zouden aanbieden die je zal kunnen verkennen met maximaal vier vrienden terwijl je het opneemt tegen de prehistorische beesten. Dit klopt in zekere zin wel, al heb je hier niet echt de tijd voor. Orion: Dino Beatdown bevat slechts 1 modus waarin je het survivalgewijs opneemt tegen golven dinosaurussen. Jij speelt als één van drie klasses, namelijk een assault (met jetpack), een medic of een recon die stealth kan gebruiken. Door generatoren aan te zetten kun je wapens in verscheidene basissen kopen om je te helpen tegen de vijand. Geld krijg je zoals gewoonlijk door de vijand te doden.
Drie grote mappen zijn er momenteel beschikbaar, al beloven de makers nog gratis nieuwe modi, mappen en dino's in de toekomst. De mappen zijn gigantisch, met meerdere basissen verspreid over de hele ruimte. Het lijkt aannemelijk dat je kan gaan verkennen, maar uiteindelijk wordt dit niet gedaan noch aangeraden doordat de waves veel te snel na elkaar volgen en de T-Rexen jou makkelijk kunnen inhalen en verslinden. Je krijgt slechts een luttele tien seconden de tijd tussen twee waves door om te bekomen, terug naar je basis te lopen om nieuwe wapens te kopen en eventueel de generator (die ergens buiten staat) aan te gaan zetten. Gedurende de wave kun je gelukkig ook wapens kopen, maar dan moet je wel goed je generator bewaken, want ook die wordt aangevallen door de vleeseters.
Met vrienden kan de game wel eens leuk zijn, maar je merkt algauw dat deze game nog niet helemaal op punt staat: van menu's die niet goed meewerken tot niet meteen kunnen verbinden met een server of een dino die wat vast komt te zitten in een gebouw. Orion: Dino Beatdown komt nog te veel over als een bètaversie. De AI is ook niet van wat je ervan zou denken. T-Rexen lopen soms rond als een kip zonder kop bij en de velociraptors maken om de haverklap sprongen van jewelste. Mocht je met je jetpack even over het speelveld vliegen valt dit des te meer op en dat is wel spijtig gezien je 'realistisch' ogende dino's verwacht.
Grafisch mag het er wel nog zijn
Ook de classes zijn niet echt om over op te scheppen. De assault is met zijn jetpack nog de beste keuze, gezien ze uit het bereik van de dino's op de grond kunnen blijven en niet direct tot hun dood kunnen vallen mocht je eens opgepikt worden door een vliegende dinosaurus. De assault is zelfs zo overpowered dat Spiral Games er niets beter op vond om T-Rexen de mogelijkheid te geven om rotsblokken uit de grond te halen en naar je te smijten, want dat is toch zo simpel met hun kleine armpjes. Als medic en recon kan je ook makkelijk je mannetje staan, maar vaak zul je moeten terugtrekken naar de basis zodat de vogels en grote dino's niet aan je kunnen, tenzij ze even via een clipping bug hun hoofd binnensteken.
Mocht je alsnog de gebieden willen verkennen, dan heb je ook nog jeeps en mechsuits die je ter plaatse kan gebruiken om je te verplaatsen. Ze zijn eenvoudig te besturen, maar erg realistische geluiden zijn er helaas niet wanneer je ergens tegenaan rijdt en ook de mechsuit zal het niet lang uithouden tegen de grote dinosaurussen. Mocht je toch het gevaar kunnen ontwijken, kun je op deze manier wel makkelijker de drie speelbare mappen verkennen om van het uitzicht te genieten. Grafisch mag het dan misschien niet van de bovenste plank zijn, als indie-titel valt alles zeker te pruimen en kun je je aan enkele goed gevarieerde zones verwachten.
Waarom Spiral Games deze game zo gehaast de deur uitgeholpen heeft, is ons een raadsel, maar we zien wel in dat deze game met de nodige fixes en toevoegingen van mappen, modi en dino’s een aanrader kan worden. Het concept om tegen dinosaurussen te vechten blijft cool en ongewoon en de game bevat een hele waaier aan wapens om je mee te verdedigen, maar met wat je het nu moet doen voor je geld (al is het maar €10) lijkt het zelfs met de nodige vrienden nog niet echt de aanschaf waardig. Als je verlangt naar een Jurassic Park-achtige survival game, zul je helaas nog even moeten wachten.
- Grote mappen...
- ... Die je maar moeilijk kan verkennen
- Bugs en slechte AI
- Een overpowerde klasse
- Geluid kon beter